Opera przestaje wyświetlać strony

w dziale Opera
mirak.poczta napisał(a):

Po orzesiadce na 8.01 po pewnym czasie zaczeły się problemy. Po jakimś czasie nagle opera przestaje łądować strony. Związane to było raczej na pewno z zapchaniem pamięci. Zamknięcie lub jej opróżnienie załatwiało sprawę choć było kłopotliwe ze względu na transfery, które nie zawsze chciały sie wznawiać. Ale od kilku dni już po klku przejrzanych stronach przestaje wyświetlać cokolwiek i nie pomaga zamknięcie przeglądarki. Wypróbowałem już chyba wszystkie możliwe ustawienia pamięci i nic. Proszę o pomysły w rozwiązaniu problemu. Zainstalowanie wersji 8.02 też nie pomogło a stara 7.54 chodzi bez zarzutu.

skolman napisał(a):

ustaw wszystkie opcje zwiazane z keszem i pamiecia na ich poczatkowe wartosci.
sprawdz czy tak samo zachowuje sie bez wlaczonego firewala/antywirusa.
byl juz dzis podobny post - winny okazal sie firewal wlasnie.

skolman napisał(a):

na tych ustawieniach wszystko u mnie smiga bardzo dobrze.
http://skolman.az.pl/bin/p1.png
http://skolman.az.pl/bin/p2.png
http://skolman.az.pl/bin/p3.png

janbar napisał(a):

Zaproponuje reinstal na czysto do nowego folderu Opery 8.02 i sprawdzenie, czy tam tez sa te problemy.

Pozdrawiam,

janbar.smile)

xiho napisał(a):

Post , o którym wspominasz był mojego autorstwa http://my.opera.com/polski/forums/topic.dml?id=101178 i szczerze mowiąć nie jestem do końca przekonany czy powodem był jedynie firewall.

Po kilku godzinach użytkowania okazuje sie , że w dalszym ciagu cosik szwanczy :/

A może by tak ktoś zapodał mi emailem kilka screenów z opery: narzędzia ->preferencje->zaawansowane ->przeglądanie i historia oraz sieć , porównam ustawienia może jednak tam tkwi diabeł?.

xiho napisał(a):

Dostałem kilka screenów od innego usera 8.02 , twierdzi że u niego też śmiga

http://www.gorzow.mm.pl/~krzysiek1967/operascreeny/siec.jpg
http://www.gorzow.mm.pl/~krzysiek1967/operascreeny/przegladanie.jpg
http://www.gorzow.mm.pl/~krzysiek1967/operascreeny/historia.jpg

Jak według Was ma się do prędkości/płynnosci Opery pewna różnica ustawień zawarta w moich screenach a w screenach skolmana ?

http://skolman.az.pl/bin/p1.png
http://skolman.az.pl/bin/p2.png
http://skolman.az.pl/bin/p3.png


Nasunęło mi sie jeszcze jedno pytanie.

Do skanu mks_vir http://skaner.mks.com.pl/skaner.html w ustawieniach dałem aby przedstawiał sie jako IE6 , bez rezultatu.
Musiałem użyć IE6, czy u was też tak jest ?sad

mirak.poczta napisał(a):

Usunołem wszelkie slady po 7 i 8. Zainstalowałem od nowa wersję ang i nadal kicha. Jak wyswietla to strasznie mułowato a w FF śmiga

skolman napisał(a):

sprawdzales bez firewala/antywirusa?

mirak.poczta napisał(a):

Testuje to rozwiązanie choć to żadne rozwiązanie bo przecież nie wyłącze firewala i antywirusa na stałe

skolman napisał(a):

to potestuj i daj znac bo moze firewall nie rozpoznal opery jako browsera i blokuje, albo antywirus skanuje nieudolnie calosc ruchu

mirak.poczta napisał(a):

To nie firawall ani antywirus. Chociaż jest pewien postęp bo ponownym uruchomieniu znów wyświetla i tak w kółko. Nic nie daje opróżnianie pamięci.

operetka napisał(a):

Originally posted by mirak.poczta:

To nie firawall ani antywirus. Chociaż jest pewien postęp bo ponownym uruchomieniu znów wyświetla i tak w kółko. Nic nie daje opróżnianie pamięci.



Zajrzyj do folderu Profile/cache4. Jak tam są jakieś pliki, to wszystkie usuń.
Usuń też wszystko z folderu Backup.
Ja tak zawsze robię po instalce Opery, bo jeśli nie usunę, to Opera prawie nie "rusza się".

mirak.poczta napisał(a):

nic nie pomaga przesiadam się na FF

czullo napisał(a):

Krzyz na droge bigsmile

pjmbhp napisał(a):

ustawcie pamięć podręczna RAM na auto potem ctrl+alt+del i w menadżerze zadań na zakładce procesy znajdźcie Opera.exe, prawym klikamy i ustawiamy priorytet powyżej normalnego. jak lipa to dajcie znac to jest jeszcze jedna opcja

PeterCub napisał(a):

Originally posted by xiho:

Do skanu mks_vir http://skaner.mks.com.pl/skaner.html w ustawieniach dałem aby przedstawiał sie jako IE6 , bez rezultatu.
Musiałem użyć IE6, czy u was też tak jest ?sad


Gdzieś na forum widziałem rozwiązanie tej kwestii. Niestety nie mogę tego znaleźć. Chodziło o ręczną edycję pliku ua.ini (są podobno dwie identyfikacje jako IE, słaba i silna), ewentualnie użycie języka skryptowego, albo zewn. programu.

janbar napisał(a):

Zadnych takich! Skaner MKS-a potrzebuje ActiveX wiec z Opera nie dziala, nie bedzie dzialal. Mozna znalezc programy nie potrzebujace ActiveX do swych skanerow, podawane to bylo na forum.

Pozdrawiam,

janbar.smile)

zielski napisał(a):

Originally posted by janbar:

Zadnych takich! Skaner MKS-a potrzebuje ActiveX wiec z Opera nie dziala, nie bedzie dzialal. Mozna znalezc programy nie potrzebujace ActiveX do swych skanerow, podawane to bylo na forum.



Na ten przykład http://pl.trendmicro-europe.com/

mirak.poczta napisał(a):

Jakoś nie mogę opuścić opery i dalej szukam rozwiązania. Testuję radę od pjmbhp

mirak.poczta napisał(a):

Nic z tego dalej muł. Ale problem rozwiązałem. Zainstalowałem na nowo 7.54 i wszystko chula jak dawniej

lolapaloza napisał(a):

Nie zrozum mnie źle, ale myslę, że format C rozwiązał by Twoj problem z Operą 8.02.