hej prosze was o pomoc

w dziale Opera
nowy1 napisał(a):

Mam pytanko do ekspertów od stron www i do zaawansowanych konfiguratorów opery

powiedzcie mi dlaczego na stronie http://www.viaarena.com

obrazek pod menu PULL DOWN zasłania owo menu ? to jest wina strony czy wina przeglądarki bo już sam nie wiem za każdym razem jak wyjdzie nowa BETA na snapshot.opera.com mam nadzieje że to naprawili ale kupa... kiedyś tego typu menu zakrywał flash ale to naprawili np na stronie coolermastera albo na spire coolers nie pamiętam

plis powiedzcie mi czy to wina opery czy strony a jezeli wina opery to czy można pogrzebać w jakiś plikach *.ini żeby zlikwidować ten problem (always on top dla animowanego gifa...)

dodam tylko że w IE i Mozilli nie ma tego problemu...

aha i jeszcze jedno co do tego że niby opera jest zgodna ze wszystkimi standardami itd itp... co z tego jak ponad połowa stron w internecie nie trzyma sie żadnych standardów i nie zanosi sie żeby ta liczba sie zmiejszała przez to bardzo dużo stron w takiej przeglądarce jest źle wyświetlanych :/

ja chce żeby moja przeglądarka wyświetlała WSZYSTKIE strony prawidłowo nie obchodzą mnie jakieś standardy jak używam opery (od dłuższego czasu jade na firefoksie :> ) to mnie czasami krew zalewa jak co 5-10 minut surfowania musze kopiować adres do IE bo w operze nie da sie oglądać strony !!!
aktualnie jade na firefoksie bo jest szybszy i wyświetla wiecej stron ale i tak średnio co 20-30 minut musze wklejać adres do IE :///

dziękuję za uwagę i prosze o pomoc smile

nowy1 napisał(a):

dodam tylko jeszcze że aktualnie mam wersje 8.10 preview 2

operetka napisał(a):

Originally posted by nowy1:

dodam tylko jeszcze że aktualnie mam wersje 8.10 preview 2



Zainstaluj może Operę 8.02.
Opera 8.10 sprawiała mi kłopoty i używam teraz wersji 8.02.
Strona wyświetla mi się poprawnie.

owiecc napisał(a):

Nie potwierdzam. Opera 8.01 wyświetla stronę prawidłowo.

Co do Twoich refleksji nt. standartów sieciowych. Nikt Cię nie zmusza do używania przeglądarek alternatywnych. Możesz korzystać z IE. Jednak tym samym dasz powód webmasterom aby tworzyli strony niezgodne z żadnymi standartami.

Nie wiem po jakich stronach chodzisz, że co chwila musisz korzystać z IE. Podrzuć jakieś linki. Jeśli to strony polskie to zgłaszaj do Osiołków. Pisz do webmasterów, że ich strony źle działają z Operą/FF. Liczba stron wspierających standarty ciągle się zwiększa (np. www.interia.pl).

yarecco napisał(a):

Hmmm.. ja mam Operę 8.10 PR i rzeczona strona wyświetla się jak najbardziej prawidłowo...
naprawili, czy kolega przekombinował?

skolman napisał(a):

sprawdzcie wyswietlanie menu - u mnie (o8.02) banner gugla jest wyzej niz menu - czyli nieprawidlowo.

nowy1 napisał(a):

Originally posted by yarecco:

Hmmm.. ja mam Operę 8.10 PR i rzeczona strona wyświetla się jak najbardziej prawidłowo...
naprawili, czy kolega przekombinował?



kolega nic nie kombinował tylko i wyłącznie zainstalował opere nic wiecej miałem wszystkie po kolei od 8.00 i zawsze gif zakrywał menu raz mi sie zdarzyło że kiedy menu sie rozwijało to banner znikał całkowicie ale tylko raz i nie pamiętam z jakiej okazji a itak źle bo przecież nie powinien znikać tylko być pod menu

pozdrawiam

aha a co do tych standardów to jakim cudem według Ciebie używając IE przyczyniam sie do szerzenia niestandardowych stron w internecie ??? ja ich nie pisze... sorry wina jest według mnie tylko i wyłącznie po stronie tych co tworzą te niestandardowe strony nie moja wina ze ida na łatwizne i piszą strone pod niedarmowa przeglądarke (około 450 zł nie pamiętam ile tera winda kosztuje) no i oczywiście wielki bill pisząc IE troche macza w tym palce ale "przeciętny zjadacz chleba" jest niewinny :->

możliwe że masz racje co do liczb tu nie bede sie spierać statystyk nie prowadze wink

nowy1 napisał(a):

operetka a najechałaś kursorem na menu rozwijalne ?
zapomniałem dodać że na pierwszy rzut oka strona wygląda 100% prawidłowo
kaszana sie zaczyna jak chcesz użyć menu rozwijalnego
owiecc i yarecco u was banner jest pod menu ???

nowy1 napisał(a):

jestem w pełni świadomy tego że nikt mnie nie zmusza do korzystania z alternatywnych przeglądarek ale jakbyś troche sie zastanowił czemu używam alternatywnych przeglądarek pewnie wpadł byś na to że nie chce za bardzo używać IE a to z kilku powodów między innymi dlatego że dziura bezpieczeństwa systemu za pośrednictwem IE jest dużo większa niż sam program... rolleyes hmm
trzeba sie nad tym zastanowić może gwarantem wyświetlania wszystkich stron prawidłowo są właśnie te dziury... bigsmile bigsmile bigsmile

"pozdrufka" cheers

nowy1 napisał(a):

łe no Jakub81 super koleś z Ciebie dzięki za info przycisk napewno sie przyda a zauważyłem coś jeszcze jak kursor mam na bannerze i porusze przewijarke to banner porusza sie o jakieś 1-3 piksele w pionie tak jakby pływał... smile ale wiem o co chodzi słyszałem o tych pływających ramkach

pozdrowionka 4 @ll cheers

Jakub81 napisał(a):

To akurat jest wina Opery, ponieważ ramki pływające są w niej zawsze wyświetlane na wierzchu strony. Podobno zostało to już poprawione w wewnętrznych buildach, więc prawdopodobnie w przyszłości problem zniknie. Póki co można jedynie wyłączyć ramki pływające w preferencjach, zignorować problem lub zmienić przeglądarkę.

A jak Cię krew zalewa przy kopiowaniu adresu do IE, to dodaj sobie przycisk "W IE" z tej strony:
http://nontroppo.org/wiki/PrzyciskiUzytkownika#webdev

operetka napisał(a):

Originally posted by nowy1:

operetka a najechałaś kursorem na menu rozwijalne ?
zapomniałem dodać że na pierwszy rzut oka strona wygląda 100% prawidłowo
kaszana sie zaczyna jak chcesz użyć menu rozwijalnego
owiecc i yarecco u was banner jest pod menu ???



Tak, potem linki normalnie otwiera.

yarecco napisał(a):

u mnie jest tak jak na załączonym obrazku i nie mam żadnego płyającego bannera... w IE wygląda zupełnie identycznie.. menu rozwija sie poprawnie... nie wiem o co biega...bez tytułu.JPG

Jakub81 napisał(a):

Albo masz wyłączone pływające ramki, albo jakiś skrypt użytkownika lub styl usuwający reklamy Google.

nowy1 napisał(a):

yarecco looknij sobie tego screen'a
Schowek01.jpg

nowy1 napisał(a):

operetka niezbyt precyzyjnie sie wyraziłem pisząc "kaszana sie zaczyna jak chcesz użyć menu rozwijalnego" nie miałem na myśli uruchamiania linków tylko problem z powyższego sccreen'a wink

operetka napisał(a):

Originally posted by nowy1:

operetka niezbyt precyzyjnie sie wyraziłem pisząc "kaszana sie zaczyna jak chcesz użyć menu rozwijalnego" nie miałem na myśli uruchamiania linków tylko problem z powyższego sccreen'a wink



To ja mam jednak to samo co Ty, ale wielkiego problemu przecież nie ma, bo we wszystkie linki można wejść.
Może gdybym zmniejszyła wyświetlanie strony o jakieś 50%, to by było można ujrzeć to co trzeba, ale mi się już nie chce na tę stronę wchodzić.

yarecco napisał(a):

No faktycznie, pościągałem troche skryptów wg instrukcji m.in tego forum:) i bardzo mnie to cieszy, że spełniaja swoje zadanie:)
bez nich faktycznie jest dokładnie to, o czym pisaliście:>

nowy1 napisał(a):

heja to znowu ja looknijcie na stronke radia WaWa i powiedzcie jak jest z menu pulldown u was ja mam najnowszego flasha 8.0.22.0 i oczywiście znowu nie widze menu (chyba jest pod flashem bo cień widać linia gruba na jakeś 2 pixele może)

radio WaWa

nowy1 napisał(a):

o fak teraz sie zorientowałem że tam wszystko jest we flashu nawet pull down menu a myślaem że w java scripcie no ale czemu go nie widać ??? :| w FF i w IE jest ok...
czyżby opera nie była w pełni kompatybilna z najnowszym flash'em ?

pawelsz napisał(a):

Originally posted by yarecco:

No faktycznie, pościągałem troche skryptów wg instrukcji m.in tego forum:) i bardzo mnie to cieszy, że spełniaja swoje zadanie:)
bez nich faktycznie jest dokładnie to, o czym pisaliście:>



Czy mozesz mi podac link do tych skryptow rozwiazujacy owy problem ?

nowy1 napisał(a):

wiec jak z tym najnowszym flash'em i operą działa wam menu na stronie radia wawa ? (flashplayer 8.0.22.0)

nowy1 napisał(a):

nikt nie odpowiada znaczy sie wszystkim działa prawidłowo strona http://www.wawa.com.pl/app/index.html (menu) z najnowszym flashem 8.0.22.0

Gargamel napisał(a):

Originally posted by nowy1:

nikt nie odpowiada znaczy sie wszystkim działa prawidłowo strona http://www.wawa.com.pl/app/index.html (menu) z najnowszym flashem 8.0.22.0


Podczas przeglądania tej strony zawiesiła mi się kompotiera. Ale nie wiem na pewno czy ma to związek ze stroną, a sprawdzać ponownie nie zamierzam wink .

nowy1 napisał(a):

sprawdzałem kilka razy i ni cholery menu sie nie pokazuje co Ci sie zawiesiło ??? :|

Gargamel napisał(a):

Originally posted by nowy1:

sprawdzałem kilka razy i ni cholery menu sie nie pokazuje co Ci sie zawiesiło ??? :|


Menu działało. Zawiesił się komputer.

nowy1 napisał(a):

a masz najnowszego flash player'a ? jaką masz wersje opery i czy masz czystą instalacje czy z recznymi modyfikacjami...

nowy1 napisał(a):

no i oczywiście nadal mam problem z menu na stronie radia wawa !!!!!!!!!!!!! jedyne co sie zmieniło z 8.10 p2 na 8.50 usuneli te śmieszne banerki irked furious

nowy1 napisał(a):

zrobiłem dokładne czyszczenie opery w systemie i zainstalowałem na czysto 8.50

banner google już jest prawidłowy ale nadal zakrywa menu !!! a menu na stronie radia wawa też nie mam
irked irked irked scared scared scared knockout knockout knockout

nowy1 napisał(a):

Jakub no i albo tych wewnętrznych buildów nie uwzględnili przy wydaniu wersji 8.50 albo nie naprawili tych pływających ramek :/ teraz zamiast bannera google wyświetla sie biały prostokąt który nada przykrywa pull down menu