Automat z zewnątrz i certyfikaty

w dziale Opera
bartekk napisał(a):

Witam serdecznie, potrzebuję dostać się do opery (a dokładnie otwartych stron) z innej aplikacji.
Dla IE dobieram się do obiektu InternetExplorer.Application (ew go otwierając) pobieram document i mogę robić co dusza zapragnie, pytanie czy mogę zrobić to samo z operą (ew. JAK)

drugie pytanie to problem certyfikatów, czy można zmusić operę do wykorzystywania certyfikatów zainstalowanych w windowsie? (uprzedzam że interesujących mnie certyfikatów nie mogę exportować, a pobranie nowego kosztuje)

pozdrawiam bartek

quiris napisał(a):

Witam serdecznie, potrzebuję dostać się do opery (a dokładnie otwartych stron) z innej aplikacji. Dla IE dobieram się do obiektu InternetExplorer.Application (ew go otwierając) pobieram document i mogę robić co dusza zapragnie, pytanie czy mogę zrobić to samo z operą (ew. JAK)

Nie ma takiej możliwości dla zwykłych użytkowników.

drugie pytanie to problem certyfikatów, czy można zmusić operę do wykorzystywania certyfikatów zainstalowanych w windowsie?

Nie można. Możliwe, że pojawi się ta funkcjonalność w przyszłych wydaniach Opery

bartekk napisał(a):

Originally posted by quiris:

Nie ma takiej możliwości dla zwykłych użytkowników.



A dla kogo jest? ( i jak to się robi)

quiris napisał(a):

Originally posted by bartekk:

A dla kogo jest? ( i jak to się robi)

Dla firm, które podpiszą z Operą stosowną umowę. Np. Adobe Creative Suite CS2 korzysta z wbudowanej Opery: http://my.opera.com/quiris/blog/show.dml/13337

janbar napisał(a):

A do czego Ci taka funkcjonalnosc, bartekk ?

Pozdrawiam,

janbar.smile)

bartekk napisał(a):

Potrzebuję zautomatyzować pobieranie danych z komercyjnego serwisu (aplikacja dostępowa jest na WWW, chcą by otwierać IE, ale dane mają ładną strukturę więc zastanawiam się czy muszą tu dane przeklepywać ludzie czy można by zrobić to automatem (przepisanie odpowiednich danych do mojej bazy) - unika się wtedy błędów, oszczędza czas pracownika itp.

A tak przy okazji ktoś wie czy z poziomu skryptów użytkownika mogę się dostać do bazy danych ? (może być nawet przez serwer php czy aplikacji), tak żeby np. w bazie mieć który użytkownik kiedy otworzył jaką stronę, lub analizować wręcz treści tych stron.

pozdrawiam bartek