Pobieranie plików i nowa karta

w dziale Opera
tomi7 napisał(a):

Czy można wyłączyć otwieranie nowej karty wtedy gdy rozpoczyna pobieranie pliku(link wskazuje na plik).
Jeśli dobrze pamiętam to w starszej wersji Opery była taka opcja, a w 8.50 nie mogę jej znaleść.

szyk napisał(a):

Chodzi o kartę Transfery czy pusta kartę? Jeśli to pierwsze, to: http://my.opera.com/polski/forums/topic.dml?id=118693.

tomi7 napisał(a):

chodziło mi o pustą kartę, z oknem Transfery wiem jak zrobić.

archetwist napisał(a):

Na pustą kartę chyba nic nie poradzisz.

daroc napisał(a):

Możesz się jedynie dopisać na listę...
http://my.opera.com/community/forums/topic.dml?id=51837

symeon napisał(a):

Originally posted by archetwist:

Na pustą kartę chyba nic nie poradzisz.



e... , a to ?

Poszukaj też coś natemat "usuwanie atrybutów _blank"

Niestety są przypadki ze i to nie pomaga, ale bardzo rzadko

archetwist napisał(a):

Originally posted by symeon:

Originally posted by archetwist:

Na pustą kartę chyba nic nie poradzisz.


e... , a to ?


To czyli co?

symeon napisał(a):

Originally posted by archetwist:

To czyli co?



edytowałem juz posta.

Ten pliczek dodany do folderu userJS powoduje ze nie otwiera się nowa strona (pusta) przy pobieraniu niektórych plików.

usuwanie atrybutów _blank.js

archetwist napisał(a):

Originally posted by symeon:

Ten pliczek dodany do folderu userJS powoduje ze nie otwiera się nowa strona (pusta) przy pobieraniu niektórych plików.


No on powoduje nie tylko to wink

symeon napisał(a):

Originally posted by archetwist:

No on powoduje nie tylko to



a co jeszcze ? bo nie pamiętam a nie chce mi się szukać smile

Edit:

przypomniałem sobie chyba smile
to wyłącza też otwieranie stron na nowej karcie ( jeżeli jest taki skrypt na stronie) . Zgadłem ??

archetwist napisał(a):

Originally posted by symeon:

to wyłącza też otwieranie stron na nowej karcie ( jeżeli jest taki skrypt na stronie) . Zgadłem ??


Tak, a konkretnie usuwa target="_blank" z odnośników.

tomi7 napisał(a):

Super, dzięki, o to właśnie chodziło wink

yarecco napisał(a):

Hmm.. a czy dałoby się jakos edytować ten skrypt ( niestety jestem w tym zielony), żeby np nie otwierał też kart dla plików, których Opera nie obsługuje, np kiedy otwieram plik *doc, *mp3, *.wma itp... zawsze otwiera się pusta strona a dopiero potem okno z zapytaniem, co Opera ma zrobić... gdyby tak gdzieś wpisać rozszerzenia najpopularniejszych nieobsługiwanych rozszerzeń ( np *.rar, &.zip, *exe itp)
To jest o tyle wnerwiające, że kiedy np otwieram załącznik z maila to tez otwiera sie pusta karta attachment-cos tam a potem okno dialogowe...

EDIT:
Szukajcie a znajdziecie... chyba znalazem to, czego szukałem tutaj
oraz gotowy skrypt
niestety nie działa na załączniki...

belek napisał(a):

ktory wybrac - ja sam nie widze roznicy ale pewnie jest:

// ************ usuwanie atrybutów _blank **********************
function usunAtrybutyBlank () {
var odnosniki = document.getElementsByTagName('a');
for (var i = 0; i < odnosniki.length; i++) {
if (odnosniki.getAttribute('target') == '_blank') {
odnosniki.removeAttribute('target');
}
}
}

document.addEventListener('load', usunAtrybutyBlank, false);


czy


document.addEventListener("load",function() {
var links = document.getElementsByTagName ("a");
for (var i = links.length - 1; i >= 0; i--) {
if (links.href && links.href.match(/^.*\.(exe|rar|zip)$/i)) {
links.setAttribute("target", links.getAttribute("target").replace(/_blank/,"_self") );
}
}
}, false);


czym sie roznia?
i jak maja sie do tego:



// ==UserScript==
// @name Remove "target=_blank"
// @author Arve Bersvendsen
// @namespace http://virtuelvis.com/
// @description This script will search for all links on a page, and
// remove all instances of target="_blank" in the
// page, so that web sites never, ever opens new
// windows.
// @ujs:category general: enhancements
// @ujs:published 2005-05-11 15:08
// @ujs:modified 2005-09-19 09:19
// @ujs:documentation http://userjs.org/scripts/general/enhancements/remove-blank
// @ujs:download http://userjs.org/scripts/download/general/enhancements/removeblank.js
// @ujs:download.gm http://userjs.org/scripts/download/general/enhancements/removeblank.user.js
// @include *
// @exclude http://*.googlesyndication.com/*
// ==/UserScript==


/*
* This script is granted to the Public Domain
*/

document.addEventListener('load',function(ev){
var d = document.getElementsByTagName('a');
for (var i = d.length-1; i > -1; i--) {
if (d.getAttribute('target') == "_blank") {
d.removeAttribute('target');
}
}
},false);


???

daroc napisał(a):

Jeśli dobrze zauważyłem:
Pierwszy i ostatni sposób działa tak samo - usuwa wszystkie otrybuty target="_blank", czyli powoduje że strony które mają być otwierane w nowym oknie, otwierane są w tym samym oknie.

Zaś metoda druga, dzięki temu fragmentowi: if (links.href && links.href.match(/^.*\.(exe|rar|zip)$/i)) powoduje, że atrybut target="_blank" usuwany jest jedynie z linków prowadzących do plików exe, rar lub zip. Tak więc odnośniki do ww. plików będą otwierane w tym samym oknie. Odnośniki np. do plików jpg pozostaną bez zmian.

belek napisał(a):

Originally posted by symeon:

Niestety są przypadki ze i to nie pomaga, ale bardzo rzadko


utworzylem katalog C:\Program Files\Opera 8 Beta\userJS
a w nim dalem ten skrypt
ale dalej mam pusta strone
mozecie podac jakies strony do przetestowania? i jak sprawdzic czy opera uruchomila dany skrypt?
pojawia mi sie pusta przy sciaganiu z tej stronki tego zipa:
"Odpowiedni plug-in jest tu:
loodi.com/foo_bookmark.zip"

andol napisał(a):

Katalog UserJS może znajdować się w dowolnym miejscu Twojego dysku do którego masz dostęp. Musisz jedynie pamiętać o tym, aby poinformować Operę, gdzie on jest.

Niech ja sobie przypomnę, gdzie to było w preferencjach Opery 8... wink
1. Preferencje > Zaawansowane > Zawartość > przycisk Opcje Javascript.
2. Kliknij przycisk Wybierz znajdujący się obok pola Moje pliki JavaScript i wskaż odpowiedni katalog.




BTW, używasz wersji beta Opery 8, czy nazwa katalogu to jakaś "zaszłość"?

belek napisał(a):

zaszlosc smile mam 8.51 b.7712
te ustawienia znalazlem juz wczesniej - podalem Operze link do tego katalogu. wylaczylem i uruchomilem ponownie (mimo ze chyba wystarczy przeladowanie strony) ale dalej mam blank na tej stronie do ktorej podalem linka w poprzednim poscie.
moze problem jest w tym ze blank robi sie w ogladanym oknie (nie otwiera nowej pustej karty), dlatego pytalem czy macie jakis adres pod ktorym nie ma prawa z tym skryptem wyskoczyc pusta karta...