Błędy w Operze, Wygląd interfejsu stron

w dziale Strony WWW w Operze
purpurek napisał(a):

Czesc. Mam pytanie: uzywam Opery 8.50 i np.:

- jak wchodze na strone www.gmail.com to juz na samym poczatku interfejs wyglada inaczej niz w innych przegladarkach, jak juz sie zaloguje i chce pisac wiadomosc to nie sa wyswietlane opcje formatowania tekstu i ogolnie przyciski sa "plaskie" a nie "wypukle".

- na stronie poczta.fm przy logowaniu w innych przegladarkach sa ponizej opcje "np wyboru nowego interfejsu" i inne. W Operze natomiast pojawia sie tylko jedna opcja i tutaj wrzucam przykladowe screeny

Opera
Opera
Netscape
Firefox


W wersji Opery 9 p1_8031 edytor tekstu w gmailu juz sie pojawia ale w chaotycznej postaci (tutaj screen)
Opera 9

Ale co do przycisku to wciaz takie jakby "plaskie" no i na interii wciaz nie ma opcji o ktorych pisalem wczesniej

Zajec napisał(a):

Opera 8 nie posiada obsługi RichEdit, czyli tego graficznego edytowania tekstu wpisywanego. Potrafi już to co prawda szczątkowo udostępniona Opera 9 preview, ale serwisów jeszcze nie męczymy o supporotwanie tego. Poczekamy na pełną i oficjalną wersję.

purpurek napisał(a):

A co z logowaniem sie na poczte.fm ?? Nie ma tutaj dwoch opcji.

andol napisał(a):

Originally posted by purpurek:

W wersji Opery 9 p1_8031 edytor tekstu w gmailu juz sie pojawia ale w chaotycznej postaci (tutaj screen)Opera 9



Wyjaśnienie tego "fenomenu" znajduje się w blogu Tima Altmana.

Originally posted by purpurek:

A co z logowaniem sie na poczte.fm ?? Nie ma tutaj dwoch opcji.


Interia generuje Operze inny kod niż niektórym innym przeglądarkom. O szczegóły spytaj panów z Interii.
<script language="JavaScript" type="text/javascript">

if ( [color=red]checkBrowser()[/color] )
{
document.write( '<tr><td width="11"><td><td valign="top" nowrap><input type="checkbox" name="oldMail" id="oldMail" onchange="setFullScreen()" onclick="setFullScreen()" value=1 tabindex="4">&nbsp;&nbsp;</td><td id="tdOldMail"><label for="oldMail">Klasyczny interfejs pocztowy</label></td></tr>');
if ( getScreenWidth() > minWidth )
{
document.write( '<tr><td width="11"><td><td valign="top" nowrap><input type="checkbox" name="fullScreen" id="fullScreen" value=1 onclick="checkFullScreen()" onchange="checkFullScreen()" tabindex="5">&nbsp;&nbsp;</td><td id="tdFullScreen"><label for="fullScreen">Otwórz w nowym oknie</label></td></tr>' );
}
else
{
_fullScreen = true;
}
setFullScreen()
}
else
{
document.write( '<input type="hidden" name="oldMail" id="oldMail" value=1>
');
}
</script>

function checkBrowser()
{
var result=true;
if(document.layer||!document.getElementById)result=false;
[color=red]if(window.opera)result=false;[/color]
if(navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf("khtml")!=-1)result=false;
if(navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf("mac")!=-1&&navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf("gecko")==-1)result=false;
return result;
}

Jak widać, Opera jest tu specjalnie wykrywana.

d.i.z. napisał(a):

Originally posted by andol:

Jak widać, Opera jest tu specjalnie wykrywana.


Widocznie stwierdzili, że nie funkcjonuje poprawnie i przyblokowali.

Tyle, że niewiele jej brakuje do pełnej sprawności o czym się można łatwo przekonać.

Np. przez ten skrypt:
poczta_interia_fix.js

Wiekszość wydaję się działać, nie mogłem sobie tylko poradzić z tą ramką wyświetlającą treść maila (zmniejsza się przy każdej okazji skubana).
poczta2.png

purpurek napisał(a):

A jak ten skrypt Twoj wrzucic by Opera go otwierala? d.i.z.?smile

purpurek napisał(a):

d.i.z. juz dalem sobie rade. Najpierw powinienem sprawdzic/sprobwac a potem pytac. smile Dzieki wielkie za ten skrypt. :]

// poczta.interia.pl - pokazuje opcje przy logowaniu, lecz poczta.fm nadal nie chce. Moglbys udoskonalic skrypt??smile


Dzieki smile

purpurek napisał(a):

Dzieki Ci bardzo za te skrypty. smile
Juz poczta.fm tez dziala smile I juz nie zastanawiam sie nad przejsciem na Firefoxa. :]

d.i.z. napisał(a):

Spróbuj teraz:
poczta_interia_fix.js

Tyle, że jest problem - chyba z Operą. Nie rozciąga iframe na całą dostępna wysokość ekranu. O ile na głównej stronie sobie z tym jakoś tam poradziłem (rozwiązanie bardzo wolne i nieekonomiczne!) to np. z oknem pisania nowych maili już mi się nie chciało walczyć. Zresztą tu znowu problem wydaje się być innej natury wink

Podejrzewam, że jest to związane z bugiem w Operze (który sam też raportowałem). Może w P2 będzie lepiej.

Także, jest to tylko ciekawostka i nie polecam do codziennego użytku.

MiBek napisał(a):

Witam!

Ja mam nieco inny problem z GMail`em. Otóż za nic nie chce udostępnić mi wszystkich swoich funkcji sad
Np.: nie mam modułu szybkiego wyszukiwania użytkowników, czy pokazywania danych o nadawcy po najechaniu na jego nick. Nie mam też podpowiadania adresu odbiorcy @, gdy piszę nową wiadomość (przyczym to akurat działa jak chce - czasem jest,a czasem nie ma :/). Pozatym przy wykonywaniu większości akcji odświeża mi się cała strona, a nie tylko część (a takie są założenia GMail`a), więc obsługa zajmuje mi koszmarni dużo czasu sad. Nie wspominam już o tym tolbarze do formatowaniu tekstu, który akurat nie jest mi potrzebny.
Czy ktoś znalazł na to sposób? Używam Opery 8.51 (Linux) + JRE 1.5.0.6 (JRE działa dobrze, bo wszelkie aplety Javy mi się wyświetlają).
Żeby było ciekawiej, to na FF 1.5 wszystkie wymienione przeze mnie ficzery są dostępne sad

Dołączam 2 screeny: z Opery i Firefox`a
Czy ktoś wie jak odblokować te dodatkowe możliwości w Operce?

Zdravim

MiB

krzychoocpp napisał(a):

Z moich krótkich doświadczeń z GMailem wynika że w miarę poprawnie chodzi w 9.0 TP2, w 8.51 wiele rzeczy nie działa poprawnie m.in. zmiana języka.

Wątek o GMail:

http://my.opera.com/polski/forums/topic.dml?id=66012

Hammer OperaThor napisał(a):

Skrypcik jest świetny, ale niestety działa tylko na stronie z protokołem http.
Nie da się czegoś zrobić, by zadziałał na stronce łączącej się protokołem https?

nunio napisał(a):

Originally posted by Hammer OperaThor:

Nie da się czegoś zrobić, by zadziałał na stronce łączącej się protokołem https?



Da sie, ale bedzie to dotyczylo wszystkich skryptow:
opera:config#UserPrefs|UserJavaScriptonHTTPS

Hammer OperaThor napisał(a):

Dzięki, pomogło yes
I dzięki dla autora skryptu smile

adas napisał(a):

d.i.z. albo ktoś się na tym znający mógłby sprawdzić czy te komentarze w skrypcie są jeszcze aktualne (szczególnie te o błędzie Opery). Bo promuję skrypcik smile

d.i.z. napisał(a):

Poprawiłem na szybko skrypt. Tamto rozwiązanie nie było optymalne.
I widzę, że nie jest już sprawdzany user-agent ani nie są potrzebne inne wolne funkcje.
W tym samym miejscu: http://files.myopera.com/d.i.z./files/poczta_interia_fix.js

quiris napisał(a):

Originally posted by d.i.z.:

I widzę, że nie jest już sprawdzany user-agent ani nie są potrzebne inne wolne funkcje.


No, ale coś podglad wiadomości w okienku poniżej listy wiadomości nie działa. Hmmm...

adas napisał(a):

Originally posted by quiris:

No, ale coś podglad wiadomości w okienku poniżej listy wiadomości nie działa. Hmmm...


Jak się odkomentuje zmianę identyfikacji to działa...

d.i.z. napisał(a):

Czyli jednak zmiana userAgent była potrzebna.
Przepraszam za zamieszanie ale wczoraj na szybko robiłem zmiany.

Skrypt poprawiony.

adas napisał(a):

A ja mam pytanie czy ta informację:
window.opera.postError('Opera zmodyfikowala strone na serwerze '+location.host+' (skrypt poczta_interia_fix.js)');
gdzieś tam w logach interii będą mogli webmasterzy zobaczyć? I jak to wygląda.

quiris napisał(a):

Originally posted by adas:

A ja mam pytanie czy ta informację:window.opera.postError('Opera zmodyfikowala strone na serwerze '+location.host+' (skrypt poczta_interia_fix.js)'); gdzieś tam w logach interii będą mogli webmasterzy zobaczyć? I jak to wygląda.

Nie. Ta linia wysyła informację tylko do konsoli błędów Opery.

adas napisał(a):

Originally posted by quiris:

Nie. Ta linia wysyła informację tylko do konsoli błędów Opery.


A da się takie coś zrobić aby w logach im się jakaś informacja polawiła? Choćby próba pobrania http://poczta.fm/poczta_nie_dziala_w_Operze-odblokujcie?
Chociaż nie wiem kto by tego szukał wink

Zajec napisał(a):

Wysyłanie przez formularz kontaktowy msg "Pozdro od Operowego UserJS poczta_interia_fix.js" przy każdym wywołaniu skryptu p

d.i.z. napisał(a):

Pewnie by się dało ale nie jest to najskuteczniejsza metoda poinformowania ich o tym wink

Originally posted by Zajec:

Wysyłanie przez formularz kontaktowy msg "Pozdro od Operowego UserJS poczta_interia_fix.js" przy każdym wywołaniu skryptu


dobre smile

adas napisał(a):

Jest jeszcze jeden myk... w FF jest dostępne specjalne menu pod prawym przyciskiem... (prawy klik na mejla na liście mejli...)

W Operze da się takie coś podłączyć pod prawy przycisk?

Zajec napisał(a):

Nie. Opera nie ma obsługi contextmenu i domyślnie jeszcze blokuje przekazywanie kliknięć PPM skryptom.

janbar napisał(a):

Originally posted by Zajec:

Wysyłanie przez formularz kontaktowy msg "Pozdro od Operowego UserJS poczta_interia_fix.js" przy każdym wywołaniu skryptu p



Napisz jakis skrypcik, bedziem ich tym katowac ;]

Pozdrawiam,

janbar.smile)

c1201298 napisał(a):

Originally posted by Zajec:

Nie. Opera nie ma obsługi contextmenu i domyślnie jeszcze blokuje przekazywanie kliknięć PPM skryptom.



rzeczywiście na poczta.wp.pl menu kontekstowe wp.pl pod PPM nie działa nawet po uaktywnieniu:
PPM/preferencje dla witryny/skrypty/przekazuj skryptom kliknięcie PP

ale zauważyłem za to, że poczta.wp.pl już się nie rozjeżdża, jak to miało miejsce wcześniej smile
była taka kolumna: Array..., cy cuś wink

jest też komunikat:

Originally posted by poczta.wp.pl:


Obsługujemy: Internet Explorer 5.0 lub wersje wyższe;
przeglądarki oparte na silniku Mozilla 1.0 lub wersje wyższe;
przeglądarki Opera od wersji 9.0 wzwyż;
dowolne programy pocztowe obsługujące protokół POP3;



tylko co to jest silnik Mozilla 1.0, chyba Gecko, albo silnik wykorzystywany/zaimplementowany w w produktach Fundacji Mozilla

quiris napisał(a):

Originally posted by c1201298:

tylko co to jest silnik Mozilla 1.0, chyba Gecko, albo silnik wykorzystywany/zaimplementowany w w produktach Fundacji Mozilla

Tak. Tu chodzi o Gecko.

c1201298 napisał(a):

Originally posted by quiris:

Tu chodzi o Gecko.


hehehe, ja wiem, że to Gecko, ale formułowanie tego w taki sposób, jak robi wp, jest zacieraniem rzeczywistości lub przekazywanie tzw. też-prawdy, pół-prawdy, albo g...-prawdy

pozdrawiam