Funkcja rozszerzenia Redirect Remover (z Firefoxa) w Operze?

w dziale Dostosowywanie Opery do własnych potrzeb
jarsal napisał(a):

Do Firefox dostepne jest rozszerzenie Redirect Remover. Rozszerzenie to automatycznie usuwa z adresów typu http://www.adres.pl/redirect.php?url=www.domena.pl/ble.html przekierowanie (zmienia adres do postaci http://www.domena.pl/ble.html), co skraca czas oczekiwania na wczytanie się strony. Innymi slowy likwiduje denerwujące linki, które prowadzą do celu przez posredników.
Czy Opera to potrafi?
Gdzie znajade ta funkcje w ustawieniach?
Pozdrawiam.

andol napisał(a):

Wypróbuj skrypt użytkownika Clean URI

woj-tek napisał(a):

Rozwiązaniem jest skryptozakładka [zwana też bookmarklet].
Tworzysz nową zakładke [bookmark] i w polu adres wklejasz coś takiego:

javascript:(function(){var k,x,t,i,j,p;for(k=0;x=document.links[k];k++){t=x.href.replace(/\%3A/ig,':').replace(/\%2f/ig,'/');i=t.lastIndexOf('http');if(i>0){t=t.substring(i);j=t.indexOf('&');if(j>0) t=t.substring(0,j);p=/https?\:\/\/[^\s]*[^.,;'">\s\)\]]/.exec(unescape(t));if(p) x.href=p[0];} else if (x.onmouseover&&x.onmouseout){x.onmouseover();if (window.status && window.status.indexOf('://')!=-1)x.href=window.status;x.onmouseout();} x.onmouseover=null;x.onmouseout=null;}})()

tomurbanowicz napisał(a):

W jaki sposób używa się skryptozakładki?
I jak się ma sposób Clean URI do niej?

Z góry dziękuję za odpowiedź

andol napisał(a):

Skryptozakładkę musisz uruchomić po każdym wczytaniu strony. Clean URI sam wykonuje swoje zadanie i nie wymaga interakcji ze strony użytkownika - to tak, jakbyś miał odpowiednią opcję w preferencjach i ją sobie włączył. smile

woj-tek napisał(a):

Teraz mnie naszło... skryptozakladka jest javaspriptem [tak? jak sie myle to wyprowadzta mnie z bledu wink]. Skoro tak, to czy pliku zawierajacego definicje do usuwania przekierowan [podana w mojej pierwszej odpowiedzi] nie mozna by wrzucic do katalogu UserJS? Z tego co 'czaje' idee UserJS powinno to skutkowac wykonaniem tego bookmarkletu przy kazdym zaladowaniu strony... Ot, takie gdybanie smile

quiris napisał(a):

Originally posted by lwiczek:

Skoro tak, to czy pliku zawierajacego definicje do usuwania przekierowan [podana w mojej pierwszej odpowiedzi] nie mozna by wrzucic do katalogu UserJS?


Wbrew pozorom nie jest to takie proste. I samo wrzucenie nic nie da. Zresztą po co wyważać otwarte drzwi. To zadanie z powodzeniem robi Clean URI o którym już była tu mowa wink

woj-tek napisał(a):

Rotfl... gUpota nie boli... lepiej się nie przyznawać za co wziąłem CleanURI wink