Problem z patentem na osadzanie elementów flash

w dziale Strony WWW w Operze
Pavel84 napisał(a):

Pornel opisał ostatnio patent na osadzanie flasha na stronach.

Obejście patentu jest tak samo trywialne, jak sam patent. Wg biura patentowego osadzenie interaktywnej animacji na stronie jest innowacyjne, ale osadzenie na stronie skryptu, który osadza animację, nie jest. Niestety obejście to wymaga zmiany kodu stron WWW i ma negatywne efekty uboczne.



Oglądałem stronę na której takie obejście zostało zastosowane. I tutaj pojawił się problem. Opera nic nie wyświetla... Mam Operę w wersji 9.00 Beta (8367) oraz najnowszy plugin flash (8.0.24.0). Działa u mnie Google video oraz zwykłe animacje flash. Niestety flash osadzony skryptem nie działa... Najdziwniejsze jest to, że kiedy nacisnę prawe ucho myszy w miejscu w którym powinien być flash to wyświetla się menu flasha (About Macromedia Flash Player 8) tylko już samej animacji nie ma ani śladu.

Tak to wygląda w Firefoxie:
patent-firefox.png
Zrzut zrobiony w Internet Explorerze z wyłączonymi wtyczkami:
patent-ie.png
Kompletna porażka pod Operą, brak flasha oraz alternatywnego tekstu:
patent-opera.png

Kiedy w Operze wyłączę JavaScript to pokazuje się to samo co widać na zrzucie z IE.

Nie mam pojęcia czy tylko na mojej Operce coś się pokićkało czy to problem globalny.

Chociaż z drugiej strony nareszcie Flash sam się pogrąża... =)
Jak tylko webmajstry pozbędą się flashowych menu ze swoich stron to już w ogóle będzie super. =)

Ryszard napisał(a):

flaszka.png Albo masz coś spsute, albo wyłączone.

qviri napisał(a):

Potwierdzam, mi też działa. Opera 8.51 / 7712. A Flasha mam wersję 7, może to jest istotne?

Plugins i JS włączony == flash się pokazuje
Plugins wyłączony, JS włączony == tekst się pokazuje
Plugins włączony, JS wyłączony == tekst się pokazuje
Plugins i JS wyłączony == tekst się pokazuje

tockar napisał(a):

Ubuntu Linux 6.06, Opera9 Weekly Build 240 Flash wersja 7.0 r63 - zachowuje się dość dziwnie. Wczytuje się za pierwszym razem, kliknę "dobrze" - już się nie wczyta. Klikam poniżej na odnośnik prowadzący do gotowego skryptu .js i robię wstecz - działa.

Pavel84 napisał(a):

U mnie pojawia się dopiero jak wyłączę i włączę ponownie flasha przy pomocy przycisku NoFlash!
Nie mam żadnych lewych styli ani skryptów użytkownika. Opera jak zwykle nadinstalowaną na poprzednią wersję.