Podczas logowania do banku znika bezpieczne logowanie SSL

w dziale Strony WWW w Operze
dmgary napisał(a):

Witam !

Temat jest taki :

Loguję się do banku na stronę https://www.r-bank.pl/ witryna zaufana , klikam na logowanie i już nie jest to połączenie szyfrowane . sad


W innych przeglądarkach szyfrowanie jest cały czas podtrzymane .

Da się coś z tym zrobić ?

Medium napisał(a):

Originally posted by dmgary:

W innych przeglądarkach szyfrowanie jest cały czas podtrzymane .

Bo ukrywają problemy:

certyfikat_Raiffeisen_Bank.png

Wyślij adminom strony ten obrazek smile

Ryszard napisał(a):

Originally posted by dmgary:

Da się coś z tym zrobić ?

Tak. Trzeba na ten temat napisać do banku. Szczególnie ważne - porównaj adres przed zalogowaniem i po zalogowaniu.
W wersji demo:
https://www.r-bank.pl/demo-sbi/index.html przed zalogowaniem
i https://www.r-bank.pl/demo-sbi/rachunki/lista-rachunkow.html po zalogowaniu
jest OK.

dmgary napisał(a):

Originally posted by Medium:

Originally posted by dmgary:

W innych przeglądarkach szyfrowanie jest cały czas podtrzymane .

Bo ukrywają problemy:

certyfikat_Raiffeisen_Bank.png

Wyślij adminom strony ten obrazek smile




Niby racja , ale czemu na innych przeglądarkach podtrzymuje szyfrowane połączenie , tylko opera sobie "nie radzi" ?

Medium napisał(a):

Originally posted by dmgary:

ale czemu na innych przeglądarkach podtrzymuje szyfrowane połączenie , tylko opera sobie "nie radzi" ?

Nie Opera nie radzi, tylko po prostu wykrywa istniejący problem, a inne nie. Zresztą napisałam od razu:

Originally posted by Medium:

Bo ukrywają problemy

mając na myśli inne przeglądarki.

Ryszard napisał(a):

Było już nie raz - Opery się nie da oszukać, tak jak można to zrobić z innymi przeglądarkami.
Jakiej wersji Opery używasz? Ja na 12 mam
http://files.myopera.com/Ryszard/files/raiffeisen.png

dmgary napisał(a):

Dzięki za wyjaśnienie !

Pozdrawiam smile

lemari napisał(a):

Originally posted by dmgary:

W innych przeglądarkach szyfrowanie jest cały czas podtrzymane .


Chrome też coś tam marudzi: http://prntscr.com/d1hep

Medium napisał(a):

Originally posted by lemari:

Chrome też coś tam marudzi: http://prntscr.com/d1hep

Ale nie komunikuje tak wyraźnie, jak Opera.

lemari napisał(a):

Originally posted by Medium:

Ale nie komunikuje tak wyraźnie


Albo nie zawraca niepotrzebnie gitary wink.

Medium napisał(a):

Dlaczego więc używasz Opery, lemari? Ze snobizmu?

lemari napisał(a):

Originally posted by Medium:

Dlaczego więc używasz Opery, lemari? Ze snobizmu?


A dlaczego Ty nie oglądasz telewizji? Ze snobizmu wink.

Co do wątku, jeden promil użytkowników zagłębi się treść komunikatu o zabezpieczeniach. Jeden promil z tego promila go zrozumie.

Medium napisał(a):

Originally posted by lemari:

A dlaczego Ty nie oglądasz telewizji?

Z powodu mdłości, jakich dostaję.

lemari napisał(a):

Originally posted by Medium:

Z powodu mdłości


Jeśli to powody zdrowotne, to sorki.

Medium napisał(a):

Originally posted by lemari:

Jeśli to powody zdrowotne

Zazwyczaj najbardziej smakuje mi to, co sobie sama zaserwuję. Nie lubię cudzych dań bigsmile

squirrelkuss napisał(a):

No dobra - banki bankami - ale niech mi ktoś powie dlaczego nie mogę uzyskać połączenia szyfrowanego na jakiejkolwiek stronie? Bo wątków jest sporo ale odpowiedzi nie znalazłem. Opera 12.01 64 bit, win 7, instalowana na czysto, dodatki wyłączone, w karcie prywatnej nie robi różnicy, data w biosie dobra... Myślałem że to java ale po zaktualizowaniu efektów brak.
Na ie i chromie wszystko ok. Mam nod32 v5 ale po wyłączeniu go również nic. Spróbuje go jeszcze nie załadować z systemem...

Medium napisał(a):

Originally posted by squirrelkuss:

No dobra - banki bankami - ale niech mi ktoś powie dlaczego nie mogę uzyskać połączenia szyfrowanego na jakiejkolwiek stronie?

Jakieś przykłady?
Czy grzebałeś coś w firmowych ustawieniach protokołów zabezpieczających?

Originally posted by squirrelkuss:

Na ie i chromie wszystko ok.

Czyli systemowy czas w porządku.

squirrelkuss napisał(a):

Wszystko default. Nic nie grzebałem. A najgorsze że nie wiem od kiedy tak się stało bo dopiero dziś mama (sic!) zwróciła mi uwagę że nie ma kłódki w operze jak się logowała do banku... heh - a pamiętam że była smile

Widzę że nie jest to odosobniony problem ale że każdemu pomaga inny trik to mnie dziwi.

Medium napisał(a):

Originally posted by squirrelkuss:

Widzę że nie jest to odosobniony problem ale że każdemu pomaga inny trik to mnie dziwi.

To nie jest problem z tego wątku. Twój problem jest inny, no chyba, że Twoja mama logowała się do https://www.r-bank.pl/. Tak?


squirrelkuss napisał(a):

No dobra - mój błąd. Ale minimalnie inny aczkolwiek podobny. Po prostu nie chciałem zakładać nowego wątku.
Nie zauważyłem że tu chodzi o podtrzymywanie ssl smile

Medium napisał(a):

Originally posted by squirrelkuss:

Po prostu nie chciałem zakładać nowego wątku.

Załóż.