Weekly build 03.11.2006

w dziale Wersje beta, testowe i rozwojowe
Zajec napisał(a):

Na ftp dostępne są już dzisiejsze wersje weekly :-)

8643/3551/478

Na razie nic więcej nie wiadomo.

Windows (8643): http://snapshot.opera.com/windows/o910w_8643m.exe
Mac (3551): http://snapshot.opera.com/mac/o910w_3551.dmg
Unix (478): http://snapshot.opera.com/unix/Weekly-478/


Dopisano:
Minutę po moim poście pojawił się news :-) http://my.opera.com/desktopteam/blog/show.dml/547641


Zmiany:
Zmiana tekstu "Reload from cache" na "Apply changes" w edytorze źródła
Naprawiono 100% wykorzystanie CPU na mapach google i kilku innych stronach
Poprawiony błąd obsługi opacity linków, które zawierały obrazki
(!) Porządny kolor tła wyszukiwanego tekstu (oraz możliwość konfiguracji w opera:config#Colors|HighlightedBackground)
Some fixes to Search in hotclick menu
Usunięta opcja "Open when download complete" do czasu poprawienia jej działania
(!) Accesskeys (shift+esc) działają też na stronach z ramkami
Poprawki Fraud protection
Fixed crash when changing file handler on UNIX
Wersja na UNIX podszywa się pod inną platformę przy "Mark as IE"
Naprawiono wiele wycieków pamięci i crashów
Fixed problem finding nested IMAP mailboxes
Poprawka dla inputów z chińskim i koreańskim tekstem

adas napisał(a):

Originally posted by Zajec:

Na ftp dostępne są już dzisiejsze wersje weekly :-)


A jak na to wpadłeś? Szukałeś cyferkami czy co?

Jeżeli to kogoś zainteresuje to można sobie zmienić kolor wyszukiwane tekstu na stronie (opera:config#Colors|HighlightedBackground

Zajec napisał(a):

Originally posted by adas:

A jak na to wpadłeś? Szukałeś cyferkami czy co?


Tajemnica wink Teraz będę co tydzień jako pierwszy ogłaszał wyjście WK ;-)

Na górze strony http://my.opera.com/desktopteam/ są podane 3 linki i numerki buildów. Zmieniły się zanim napisano newsa :-)

jurek1 napisał(a):

Na tym buildzie (na wcześniejszych nie jestem pewien, ale raczej nie)podczas przeglądania ofert na Allegro, kiedy wejdę w jakąś pozycję pierwszy raz jest OK. Kiedy wyjdę z niej i wejdę ponownie zamiast tekstu i obrazków pojawia się na całej stronie ciąg kwadracików i jakichś znaczków ( złe kodowanie ? - jestem laikiem) Pozdrawiam .

Zajec napisał(a):

Potwierdzam, bardzo dziwne. Odświeżenie kwadracikowej strony załatwia problem, ale nie powinno go i tak być.

P.S.
Problem zgłoszony, numerek to: 236763. Ponieważ to regression bug, pewnie poprawią za tydzień.

andol napisał(a):

Originally posted by Zajec:

Potwierdzam, bardzo dziwne.



Druga pozycja na liście znanych problemów:

Skompresowane (gzipped) strony nie są ponownie dekodowane podczas odczytu z pamięci podręcznej, więc niektóre strony będą czasem źle wyglądały podczas kolejnych odwiedzin.

Zajec napisał(a):

Originally posted by andol:

Originally posted by Zajec:

Potwierdzam, bardzo dziwne.



Druga pozycja na liście znanych problemów:

Skompresowane (gzipped) strony nie są ponownie dekodowane podczas odczytu z pamięci podręcznej, więc niektóre strony będą czasem źle wyglądały podczas kolejnych odwiedzin.


Z domysłem między innymi takiej przyczyny zgłosiłem ten błąd :-) Obok było jeszcze złe traktowanie nagłówków http i interpretacja kodowania :-)

A przed zgłoszeniem nie było tych dwóch punktów w newsie.

andol napisał(a):

Proszę zwrócić uwagę na znaki wielokropka występujące w tej wersji Opery (polski plik językowy dostępny w instalatorze MSI) i opisać swoje wrażenia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w moim blogu. Znak … testowany jest obecnie w dwóch wersjach narodowych. Jest to ostatni moment na podjęcie decyzji, czy w wersji finalnej Opery 9.10 znajdziemy prawdziwe wielokropki, czy też stosowane dotychczas protezy w postaci trzech kropek.

Zajec napisał(a):

Jestem na systemie wujka B., w poniedziałek potestuję pod Linuksem :-)

lukjan napisał(a):

witam

jak opera sprawdza, strony przed oszustami?

yojo2 napisał(a):

Originally posted by jurek1:

Na tym buildzie (na wcześniejszych nie jestem pewien, ale raczej nie)podczas przeglądania ofert na Allegro, kiedy wejdę w jakąś pozycję pierwszy raz jest OK. Kiedy wyjdę z niej i wejdę ponownie zamiast tekstu i obrazków pojawia się na całej stronie ciąg kwadracików i jakichś znaczków ( złe kodowanie ? - jestem laikiem) Pozdrawiam .

Tak jest nie tylko na Allegro, przykładem są np. fora oparte na IPB. (po zamknięciu ich i przywróceniu z kosza pojawia się ciąg znaków)

woj-tek napisał(a):

bug, nie wiem kiedy się pojawił ale zauważyłem w ostatnich weekly (po ostatniej finalnej):
klikamy 2x na jakimś wyrazie (żeby go zaznaczyć) i z menu które się pojawi wybieramy Search przytrzymując wcisnięty SHIFT. U mnie za każdym razem do wyszukiwarki przenoszona jest tylko część wyrazu :/ Przy braku SHIFT wszystko jest ok... ktoś może potwierdzić?

archetwist napisał(a):

Originally posted by lwiczek:

klikamy 2x na jakimś wyrazie (żeby go zaznaczyć) i z menu które się pojawi wybieramy Search przytrzymując wcisnięty SHIFT. U mnie za każdym razem do wyszukiwarki przenoszona jest tylko część wyrazu :/ Przy braku SHIFT wszystko jest ok... ktoś może potwierdzić?


Potwierdzam

Copernick napisał(a):

Originally posted by lwiczek:

bug, nie wiem kiedy się pojawił ale zauważyłem w ostatnich weekly (po ostatniej finalnej):
klikamy 2x na jakimś wyrazie (żeby go zaznaczyć) i z menu które się pojawi wybieramy Search przytrzymując wciśnięty SHIFT. U mnie za każdym razem do wyszukiwarki przenoszona jest tylko część wyrazu :/ Przy braku SHIFT wszystko jest ok... ktoś może potwierdzić?


Też potwierdzę, nie mam jak sprawdzić w starszych wersjach 9.01 - 9.03 ale w nowej ten błąd występuje.

woj-tek napisał(a):

Co do braku styli - u mnie wyglada to podobnie tyle że z last.fm, ale dopiero przy ponownym wejściu na strone - pewnie ma to związek z dekodowaniem zawartości strony/złą obsługą nagłówków czy cuś...

PS. Bug został złogszony - i przy okazji, da się sprawdzić jaki bug kryje się pod danym numerem i czy został poprawiony - znaczy się czy istnieje jakiś bardziej rozbudowany bug-tracker, tak mnie to zaciekawiło...

lukjan napisał(a):

witam

zglaszam blad/bug. jedna strona mi sie rozwala, ponizej daje screen:
1wyglad.JPG

Copernick napisał(a):

U mnie natomiast w nowym buildzie stronka http://www.dobreprogramy.pl/ wyświetla się bardzo dobrze, porównywałem z FF. Nie mam zastrzeżeń. Instalka była na czysto, nie na poprzednie wersje.
Pozdr.

lukjan napisał(a):

ja musze czyscic cokies tymczasowe. na czysto.

szyk napisał(a):

Originally posted by lukjan:

jak opera sprawdza, strony przed oszustami?


http://adas.jogger.pl/2006/10/20/9.10-czy-tez-jakas-inna-cyferka-bedzie-walczyc-z-internetowymi-oszustami/

Medium napisał(a):

Originally posted by Copernick:

Instalka była na czysto, nie na poprzednie wersje.


Zawsze instalujesz na czysto?

lukjan napisał(a):

Originally posted by medium:

Originally posted by Copernick:

Instalka była na czysto, nie na poprzednie wersje.


Zawsze instalujesz na czysto?


tak, zawsze.

Copernick napisał(a):

Originally posted by medium:

Originally posted by Copernick:

Instalka była na czysto, nie na poprzednie wersje.


Zawsze instalujesz na czysto?


Nie zawsze, tym razem coś mnie podkusiło i zainstalowałem na czysto, a nawet odinstalowałem wersję 9.03.

Medium napisał(a):

Ja nie lubię oryginalnego interfejsu Opery i weekly zazwyczaj nadpisuję...
Wiem, że czasem to i owo może umknąć.

lukjan napisał(a):

Originally posted by szyk:

Originally posted by lukjan:

jak opera sprawdza, strony przed oszustami?


http://adas.jogger.pl/2006/10/20/9.10-czy-tez-jakas-inna-cyferka-bedzie-walczyc-z-internetowymi-oszustami/


ok

Medium napisał(a):

Originally posted by andol:

Proszę zwrócić uwagę na znaki wielokropka występujące w tej wersji Opery


Ten wielokropek bardzo jest sympatyczny w przeciwieństwie do nowego buildu.
Dałam sobie spokój z nim, jak spowodował u mnie błąd w kernel i pad systemu. Ta weekly z uwagi na błędy kodowania jest chyba najgorszą spośród mi znanych.
Mam na otarcie łez - i nie tylko, bo świetna jest! - Operę AC. (Można ją wystartować tylko na XP, ale przepakowana daje się przenieść na Win98 i chodzi świetnie.)

qbik13 napisał(a):

Dziala wam gmail???

Na ostatniej piatkowej wszedlem i bylo ok, wylogowalem sie i..... nie moge znowu wejsc. Mam calkowicie bialy ekran i nic sie nie dzieje niezaleznie ile czekam

myslalem ze uda mi sie wejsc przez googlegroups ale niestety

Sprawdzalem rozne identyfikacje i maskowanie ale bez efektu

Zajec napisał(a):

Działa. Nigdy nie włączałem tam maskowania. Może opróżnij cache?

qbik13 napisał(a):

maskowania uzywam zeby moc rozmawiac za pomoca gtalk
poki co nic sie nie zmienilo
zobacze moze cos wykombinuje

archetwist napisał(a):

Originally posted by qbik13:

poki co


Póki piekło nie zamarznie.

qbik13 napisał(a):

Originally posted by archetwist:

Póki piekło nie zamarznie.



Dzieki pomogłeś bardzo wink

a tak BTW to zauwazylem ze raz dziala, a raz nie przed chwila udalo mi sie wejsc, zeby po chwili znowu sie zblokowac

Zobacze co bedzie dalej

Ziggy X napisał(a):

Originally posted by lukjan:

zglaszam blad/bug. jedna strona mi sie rozwala, ponizej daje screen


potwierdzam na dobreprogramy mam buga ale nie na głównej, główna działa bez zarzutów, tylko na podstronie http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=5320
screen: screen.png

edit: na innych podstronach to samo sad

archetwist napisał(a):

Originally posted by qbik13:

Originally posted by archetwist:

Originally posted by qbik13:

poki co


Póki piekło nie zamarznie.


Dzieki pomogłeś bardzo wink


Gdy widzę "póki co", to zawsze mam ochotę odpowiedzieć. Może to wyjaśni, o co mi chodzi: http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2486935

Ziggy X napisał(a):

Originally posted by qbik13:

Dziala wam gmail??? Na ostatniej piatkowej wszedlem i bylo ok, wylogowalem sie i..... nie moge znowu wejsc. Mam calkowicie bialy ekran i nic sie nie dzieje niezaleznie ile czekammyslalem ze uda mi sie wejsc przez googlegroups ale niestety Sprawdzalem rozne identyfikacje i maskowanie ale bez efektu


potwierdzam, są z tym problemy :/ skumałem jak to jest z tym. więc włączamy opere i jak wchodzimy na gmail to jest wszystko ok. zamykamy kartę (nieważne czy wylogowaliśmy się czy też nie) i jak otwieramy ponownie gmaila to się dzieją takie właśnie rzeczy :/ dopiero po zamknięciu okna i ponownym wejsciu w opere działa wszystko ok (znaczy 1 raz, potem znowu to samo) :/ można również w nowym oknie zobaczyć 1 raz, 2 raz już nie działa.
Ten build mi się b.nie podoba: te problemy ze stronami w znaczkach, niedziałające www.dobreprogramy.pl jak należy no i ten gmail sad bardzo niedobrze..

Zajec napisał(a):

Znacznki, dobreprogramy to jeden błąd. Jest znany, więc zostanie poprawiony (albo już został).

quiris napisał(a):

Originally posted by Ziggy X:

Ten build mi się b.nie podoba: te problemy ze stronami w znaczkach, niedziałające www.dobreprogramy.pl jak należy no i ten gmail bardzo niedobrze..


Te wszystkie problemy wynikają ze znanego błędu związanego z brakiem rozpakowywania zgzipowanych stron pobieranych z cache'u, co w praktyce czyni tę tygodniówkę nieużywalną.

lukjan napisał(a):

mam takie pytanie: czy opera ma jezyk esperanto?

Zajec napisał(a):

Originally posted by lukjan:

mam takie pytanie: czy opera ma jezyk esperanto?


Nie widać go na http://www.opera.com/download/languagefiles/ więc pewnie nie. Możesz jeszcze przeszukać na forum, może ktoś pisał coś na ten temat.

lukjan napisał(a):

dobra.

Medium napisał(a):

Originally posted by quiris:

problemy wynikają ze znanego błędu związanego z brakiem rozpakowywania zgzipowanych stron pobieranych z cache'u, co w praktyce czyni tę tygodniówkę nieużywalną.


Otóż to. Dziwię się, że się w ogóle ukazała z tym felerem.

archetwist napisał(a):

Originally posted by medium:

Dziwię się, że się w ogóle ukazała z tym felerem.


Dziwię się, że się dziwisz, skoro to wersja testowa.

Medium napisał(a):

Originally posted by archetwist:

to wersja testowa


Testujesz ją?

Ziggy X napisał(a):

no a dlaczego nagle się pojawił taki błąd i to poważny? myślałem że jak jest coś dobre to się tego nie rusza a oni coś zmajstrowali z tym i się sypią strony sad tak samo jak już z tym problemem gdzieś poruszanym o otwieraniu zakładek z paska osobistego na karcie w której nie ma jeszcze pobranej nazwy ale wciśnietej chwile wcześniej (wskakuje na jej miejsce) a w 8.54 nie było z tym żadnych problemów :/ czy to jakieś udogodnienie że muszę czekać z wciśnięciem kolejnej zakładki? :[

Zajec napisał(a):

Kurcze, odwalcie się za przeproszeniem od tej weekly.

Wprowadzenie takiego błędu to pewnie przypadkowo napisana jedna linijka błędnego kodu.

Co? Raz zrobili obsługę gzipowania stron to więcej mają tego nie usprawniać?

Nie chcecie - nie testujcie.

quiris napisał(a):

Ludzie, te wesje są do testowania. A to znaczy, że wprowadza się nowe rozwiązania w przeglądarce, które czasami mogą coś popsuć. I to jest normalne zjawisko na poziomie testów. Użytkownicy, którzy nie potrafią się z tym pogodzić, nie powinni tykać wersji tygodniowych, beta i żadnych innych poza *stabilnymi*.

Ziggy X napisał(a):

hehe fajne podejście macie.. jasne, niech bety będą niefunkcjonalne, a testerzy niech na siłe szukają luk w becie błędnie otwierającej strony www. Ludzie to jest przglądarka www - służy do przeglądania stron i to jest najważniejsze! wg.mnie to powinni ten błąd zgzip czy jaką tam se nazwe nosi poprawić odrazu i wypuścić poprawioną chociaż z powodu tego a nie czekać tydzień lub więcej i dopiero dać działające, nawet skoro to "tylko" beta.
a problem z nadpisywaniem kart to problem 9 a nie tylko tej weekly. coś z tym spieprzyli, nie da się ukryć..
jesteście (za bardzo) ślepo zapatrzeni w tą opere..

adas napisał(a):

Originally posted by Ziggy X:

nawet skoro to "tylko" beta.


No nawet nie beta... To wersja, którą tam w norwegii, w swojej siedzibie testują programiści. A to co tydzień udostępniają ją nam - robią tylko z dobrej woli (może nie tylko) abyśmy sobie zobaczyli nad czym pracują, co zepsuli, co poprawili, zgłosili jakieś błędy. Ta wersja nie służy do normalnego używania... A przynajmniej nie powinna.

Ściągnij Operę 9.02.

Copernick napisał(a):

Originally posted by Ziggy X:

hehe fajne podejście macie.. jasne, niech bety będą niefunkcjonalne, a testerzy niech na siłe szukają luk w becie błędnie otwierającej strony www. Ludzie to jest przglądarka www - służy do przeglądania stron i to jest najważniejsze! wg.mnie to powinni ten błąd zgzip czy jaką tam se nazwe nosi poprawić odrazu i wypuścić poprawioną chociaż z powodu tego a nie czekać tydzień lub więcej i dopiero dać działające, nawet skoro to "tylko" beta.
a problem z nadpisywaniem kart to problem 9 a nie tylko tej weekly. coś z tym spieprzyli, nie da się ukryć..
jesteście (za bardzo) ślepo zapatrzeni w tą opere..


A ja dodam swój głos, bez ślepego zapatrzenia w Operę. Niech jak najwięcej osób testuje Operę, niech jak najwięcej osób narzeka, w końcu nasze testy (niekoniecznie moje) pozwalają wykryć przypadłości Opery i nasze narzekania mobilizują twórców Opery do lepszego, dalszego doskonalenia naszej przeglądarki, z naciskiem na naszej.
I trochę luzu zalecam dla każdej ze "stron" dyskusji bigsmile

golew napisał(a):

Originally posted by Copernick:

Niech jak najwięcej osób testuje Operę, niech jak najwięcej osób narzeka


Ale niech to będą świadomi testerzy, którzy zdają sobie sprawę że weekly może zawierać sporo błędów i że może coś zepsuć.
A nie "zwykli użytkownicy" którzy potem rozgłaszają że Opera jest "be" bo im coś zepsuła.

Copernick napisał(a):

Originally posted by golew:

Originally posted by Copernick:

Niech jak najwięcej osób testuje Operę, niech jak najwięcej osób narzeka


Ale niech to będą świadomi testerzy, którzy zdają sobie sprawę że weekly może zawierać sporo błędów i że może coś zepsuć.
A nie "zwykli użytkownicy" którzy potem rozgłaszają że Opera jest "be" bo im coś zepsuła.


Tak z tą kwestią nie będę polemizował bo masz całkowitą rację. Jeśli bierzemy do ręki "niebezpieczne narzędzie" (przyrównanie do wersji weekly) to musimy być świadomi, że możemy się skaleczyć.

Medium napisał(a):

Originally posted by Ziggy X:

jesteście (za bardzo) ślepo zapatrzeni w tą opere..


Pewnie, że trzeba lubić Operę, by ją testować, tak jak trzeba lubić dzieci, by je dobrze uczyć!

archetwist napisał(a):

Ocenzurowana wersja poprzedniego posta:

Originally posted by medium:

Originally posted by archetwist:

to wersja testowa


Testujesz ją?


Rozumiem o co Ci chodzi. Ja jej rzeczywiście nie testuję, ponieważ nie wysyłam informacji o znalezionych błędach. Jednak jeśli ktoś mi mówi, że

Originally posted by Borg:

The goal is to further open up our development process to our devoted users and allow you to be more involved at an earlier stage than when we ship the next public beta.


to mam do wyboru podjąć "ryzyko" albo czekać na kolejną "zwykłą" wersję. A Wy chcielibyście zjeść ciastko i mieć ciastko - używać przedpremierowej wersji o jakości wersji ostatecznej.

witobel napisał(a):

W kliencie poczty w menu widok nie mam wybranego żadnego kodowania (kiedyś było automatyczne) i nie mogę żadnego wybrać. Po kliknięciu nie pojawia się ptaszek. Czy tylko u mnie? Może ktoś sprawdzić?

Medium napisał(a):

Originally posted by witobel:

W kliencie poczty w menu widok nie mam wybranego żadnego kodowania


Kodowanie jest w menu widok, ale w funkcji "napisz wiadomość".
I chyba zawsze tylko tu była ta funkcja; sprawdziłam w Operze 8.54, 9 (build 8629) i w ostatnim, czyli 8643.

witobel napisał(a):

Originally posted by medium:


Kodowanie jest w menu widok, ale w funkcji "napisz wiadomość".


Zgadza się, tam też. Chodziło mi o główne menu i czytanie wiadomości.

Po testach sprawa wygląda tak: Przy świeżej instalacji jest niby OK ale wystarczy raz zmienić kodowanie przy przeglądaniu www (z automatycznego na jakiekolwiek) i po przejściu do M2 przestaje działać wybór z menu widok i w newsach mam same krzaki. Odradzam sprawdzanie bo powrotu chyba nie ma...

szyk napisał(a):

Originally posted by witobel:

W kliencie poczty w menu widok nie mam wybranego żadnego kodowania (kiedyś było automatyczne) i nie mogę żadnego wybrać. Po kliknięciu nie pojawia się ptaszek. Czy tylko u mnie? Może ktoś sprawdzić?


http://my.opera.com/polski/forums/findpost.pl?id=1736582

Heh, widzę, że w powyższym poście chyba dobrze przewidziałem termin poprawy tego buga. wizard