fotka.pl - Miniaturki zdjęć

w dziale Strony WWW w Operze
NOOC napisał(a):

Witam serdecznie. Zazwyczaj sam rozwiązuje takie problemy ... w ostateczności prosze o pomoc innych.

Problem z niewidocznymi komentarzami ... to nie wazne ...
ja nie moge dodawać komentarzy. Kiedy klikam na przycisk <DODAJ> nic się nie dzieje. nie ma wogole reakcji.
Tak samo ze zdjęciami na głównej stronie profilu ... miniaturki po prawej stronie nie są odnośnikami do powiekszenia strony. Poprostu są resztą tła. Nie wiem jak to zmienić.

Ah ... a dodac jeszcze chciałęm ze ocene moge normalnie wystawiac mimo ze reszta niezbyt dobrze funkcjonuje.

Prosze o jakies pomoce. Mysle ze to coś wspólnego z javą.

Zajec napisał(a):

Konkretny link?

NOOC napisał(a):



Yhm własnie chodzi o to ze za kazdym razem.
Jak najade na miniaturkę to nie pojawia mi się adres odnośnika na dole w rogu .. i nie moge kliknac na ten obrazek .. pojawia sie tylko data dodania .. i lipa.

yozz84 napisał(a):

niestety tez mam ten problem... miniaturki na profilach po kliknieciu powinny pokazac danąfotke po lewej stronie w powiekszeniu.. jednak link w formie miniaturki jest po prostu "zablokowany" lub "ukryty" jak kolwiek by to nazwac.. jest podawany tylko tytuł obrazka w formie podpowiedzi...

po za tym zauwazyłem ze nie działają mi na stronie fotki linki u góry po prawej takie jak: dodaj do ulubionych, cos tam z regulaminem itd... (jest ich bodajze 4 lub 5 w małym bloczku)...

czy ktoś juz wie jak sie uporac z tym problemem ? specjalnie zainstalowąłem firefoxa zeby sprawdzic czy wszystko jest ok i czy opera nie nawala... i sie okazuje ze na ff wszystko pieknie smiga, tylko z tą stroną jak na razie mam problem.. wszedzie indziej js, java i inne działają bez zarzutów, a przynajmniej błędów nie zauwazyłęm...

ps. swoją drogą nie bede pisął dodatkowego posta moze ktos by mógł odpowiedziec mi na 2 pytanka bo nei moge znalesc odp.:

1. co zrobic gdy otwiera mi sie strona a na niej zamiast normalnej witryny znaki acsii w formie znakó zapytan w zaczernionych przechylonych kwadratach? czy to ma związek z kodowaniem utf-8, iso srodkowoeuropejskim lub czyms innym w tym stylu ??

2. gdzie zmienic ustawienia domyslne kodowania stron dla serwisów w których nie ma tego okreslonego? gdzies to zmieniłęm i chcem przywrócic dawne ustawienie i nei wiem gdzie to było...
ps. od nosnie pytania 2 lepsze w tym przypadku jest utf-8 czy iso 8590-2 ?

z góry dziękuje za pomoc... odpowiedzi mogą byc ponizej lub na pw.. jak komu wygodniej...

szyk napisał(a):

W Operze 8.54 po kliknięciu na miniaturkę obrazek się pokazuje. Opera 9 traktuje stronę jako plik xml ("Typ MIME podany przez serwer: text/xml"), natomiast 8.54 jako html ("Typ MIME podany przez serwer: text/html"). To tyle gwoli informacji, bo nie wiem, co z tym zrobić (oprócz tego, że można zaprząc programy typu Proxomitron do zmiany typu MIME). wink

Originally posted by yozz84:

1. co zrobic gdy otwiera mi sie strona a na niej zamiast normalnej witryny znaki acsii w formie znakó zapytan w zaczernionych przechylonych kwadratach? czy to ma związek z kodowaniem utf-8, iso srodkowoeuropejskim lub czyms innym w tym stylu ??


Adres strony?

Originally posted by yozz84:

2. gdzie zmienic ustawienia domyslne kodowania stron dla serwisów w których nie ma tego okreslonego? gdzies to zmieniłęm i chcem przywrócic dawne ustawienie i nei wiem gdzie to było...
ps. od nosnie pytania 2 lepsze w tym przypadku jest utf-8 czy iso 8590-2 ?


Preferencje->Ogólne->Szczegóły
Ja mam ISO-8859-2, myślę, że jest lepiej mieć ustawione to kodowanie. smile

Zajec napisał(a):

Chciałem znaleźć przyczynę, ale z XSLT leżę :-|

yozz84 napisał(a):

Originally posted by szyk:

Originally posted by yozz84:

Originally posted by yozz84:
1. co zrobic gdy otwiera mi sie strona a na niej zamiast normalnej witryny znaki acsii w formie znakó zapytan w zaczernionych przechylonych kwadratach? czy to ma związek z kodowaniem utf-8, iso srodkowoeuropejskim lub czyms innym w tym stylu


??Adres strony?



oczywiscie chodzi o kazdą strone z: http://www.fotka.pl/[login użytkownika]/


co do kodowania dziękuje za podpowiedz... nie mogłęm tego znalesc wink...

yozz84 napisał(a):

poprawka... adres profili to:

http://www.fotka.pl/profil/[login użytkownika]/

yozz84 napisał(a):

wyłączyłęm filtrowanie/blokowanie reklam i zawartości (urlfilter.ini) oraz wyłączyłęm blokowanie wyskakujących okienek... problem nadal istnieje:

tylko i wyłacznie na stronach profili wyskakują w konsloi błedów takie wpisy: (podaje na przykładzie własnego profilu...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/29abbdc8f3bce9cc.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/942f4cd32fbfced9.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e526ecbfe9946009.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc3048a080b03e18.html

czy komus cos to mówi? bo niestety nie doszukałem sie w tym nic konkretnego poza geniusem... itd...

djgrzel napisał(a):

Niestety ja również nie mam pojęcia jaka jest tego przyczyna. Ale o dziwo jeśli klikniesz na miniaturce [Otwórz obrazek] i cofniesz stronę, to link już będzie działać! p

@up: Jeśli chodzi Ci o wyłączenie error console to:
http://www.opera.com/support/search/view/837/

yozz84 napisał(a):

error console włączyłem sam aby spojzec co moze byc przyczyną... normalnie mam to wyłaczone i w sumie bardzo zadko tam zaglądam...

od czasu jak to sie stało jestem zmuszony korzystac z firefoxa tylko po to aby przeglądac ten serwis... nie za bardzo mi sie to usmiecha bo nawet skonfigurowany ff to nie to samo co opera - przynajmniej dla mnie :] mam nadzieje ze to naprawią...

a moze by tak zgłosic to jako jeden z problemó gdzies wyzej ? podpowie ktos gdzie to sie zgłasza i gdzie mam "zapukac" ? ;p

pozdro smile

Medium napisał(a):

Originally posted by yozz84:

gdzie mam "zapukac" ?

I słusznie: Menu Pomoc → Zgłoś problem z witryną.

snick napisał(a):

Miałem ten problem (tzn. z miniaturami zdjęć) na wersji 9.1. Po zainstalowaniu 9.2 (bety) chyba nie występuje. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie po pierwszych minutach użytkowania. smile

yozz84 napisał(a):

niestety u mnie po instalacji wersji beta opery 9.20 problem równiez wystepuje... :/ ehh... problem zgłosiłem jak radzono wyzej :]

danadam napisał(a):

Originally posted by Zajec:

Chciałem znaleźć przyczynę, ale z XSLT leżę :-|


A ja chyba znalazłem przyczynę. Wygląda na to, że Opera ma trochę skopaną obsługę XSLT. W skrócie: jeśli w głównym pliku XSL jest import jakiegoś innego pliku XSL, to Opera zapomina definicje funkcji javascript zdefiniowane w zewnętrznych plikach. Już tłumaczę o co chodzi (potem wyjaśnię jak to się ma do fotka.pl). Na początek 3 proste pliki:

index.xml:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<?xml-stylesheet type="text/xsl" href="index.xsl"?>
<node>
</node>
imported.xsl:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<xsl:stylesheet version="1.0" xmlns:xsl="http://www.w3.org/1999/XSL/Transform">

</xsl:stylesheet>
script1.js:
function a() {
alert("function a");
}

Jak widać do przetworzenia index.xml potrzebny jest plik index.xsl. Wygląda on tak:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<xsl:stylesheet version="1.0" xmlns:xsl="http://www.w3.org/1999/XSL/Transform">

    
    <xsl:output method="html"/>

    <xsl:template match="/">
        <html>
            <head>
                <title>tytul</title>
            </head>
            <script src="script1.js" type="text/javascript"></script>
            <script type="text/javascript"><![CDATA[]]>
            </script>
            <body>
                <p>hello</p>
                <script type="text/javascript">
                    <![CDATA[]]>
                </script>
                <script type="text/javascript">
                    <![CDATA[]]>
                </script>
            </body>
        </html>
    </xsl:template>

</xsl:stylesheet>

Plik ten generuje prostą stronkę html. W części <head> ładuje ona zewnętrzny plik script1.js (z funkcją a()) i definiuje funkcję c(). W części <body> mamy wyświetlenie napisu "hello" i wywołanie funkcji a() i c(). Jak widać import pliku imported.xsl jest na razie zakomentowany.

Teraz tak, jeśli mamy powyższe pliki w jednym katalogu i otworzymy plik index.xml w Operze (lub Firefoksie) to pokaże się stronka z napisem "hello" i wyświetlone zostaną dwa alerty: "function a" i "function c". Jeśli odkomentujemy importowanie pliku imported.xsl, to Firefox zachowa się tak samo jak wcześniej, natomiast Opera wyświetli tylko jeden alert z tekstem "function c". Jednocześnie w konsoli błędów pojawi się:
JavaScript - file://localhost/tmp/test/index.xml
Inline script thread
Error:
name: ReferenceError
message: Statement on line 2: Reference to undefined variable: a
Backtrace:
  Line 2 of inline#2 script in file://localhost/tmp/test/index.xml
    a();

Powyższe pliki można znaleźć w załączniku:test.zip



Wracamy do fotka.pl. Wejście na stronę profilu powoduje, że zwrócony zostaje xml, do którego przetworzenia potrzebny jest plik profil.7.xsl. W pliku tym importowany jest plik xsl.xsl. Kod html generowany dla małych obrazków wygląda tak:

<div class="bf" style="text-align:center;float:left;margin:0 .5em .5em 0;" id="zdjecie_male_15584262">
 <div style="width:8.3333em;height:8.3333em;overflow:hidden;">
  <img src="http://zdjecia.fotka.pl/15/58/42/15584262_t.jpg" class="zdjecie" title="Dziś o 13:52" alt="Dziś o 13:52" id="15584262" galleryimg="no" oncontextmenu="return false;" ondragstart="return false;">
 </div>
</div>
Jak widać nie ma żadnego linka, ani onclick(). Jednak zaraz poniżej kodu dla obrazków jest wywołanie funkcji zdjecia_init(), która jest zdefiniowana w zewnętrznym pliku profil.4.js, a tam mamy:

for (i = 0; i < zdjecia_len; i++) {
  zdjecia[i].style.cursor="pointer";
  zdjecia[i].onclick=function() {
    // podmiana duzego obrazka
  }
}
Niestety Opera nie widzi tej funkcji (z powodu importowania plików XSL) i obrazki pozostają zwykłymi obrazkami, które nie reagują na kliknięcie.

No, to by było na tyle. Ciekawe ile osób dotrwało do końca :-)

Barthezdeleted napisał(a):

Originally posted by danadam:

No, to by było na tyle. Ciekawe ile osób dotrwało do końca :-)


Ja dotrwałem!

Choć równie dobrze mógłbyś to napisać po chińsku lub w cyrylicy - tyle samo bym zrozumiał wink
Wypadało by to zgłosić jako bug.... z tym, że ja nie podejmuje sie tłumaczenia tekstu danadam'a na angielski p

yasiu777 napisał(a):

Błąd znika po wyłączeniu folderu z .js.

danadam napisał(a):

Rzeczywiście bigeyes. Ciekawa sprawa.

Barthezdeleted napisał(a):

Originally posted by yasiu777:

Błąd znika po wyłączeniu folderu z .js.


Można trochę jaśniej? Chodzi Ci o folder z skryptami użytkownika? Jeśli tak to u mnie nie widać różnicy.

Barthezdeleted napisał(a):

Działa! bigsmile yes

Można to zrobić jeszcze prościej, w Preferencjach dla Witryny... fotka.pl w zakładce Skrypty wystarczy wyczyścić pole "Moje skrypty JavaScript"

Gratulacje yasiu777, znalazłeś rozwiązanie!

danadam napisał(a):

Tak:
Tools->Preferences..., zakładka Advanced, Content, przycisk JavaScript options..., pole tekstowe User JavaScript files
albo tak:
Wejdź w opera:config i w filtrze wpisz User JavaScript File
Jak usuniesz ścieżkę do katalogu (nie wystarczy zmienić na katalog, który nie istnieje), to mój przykład i fotka.pl zaczną działać.

Edit: Po godzinie zauważyłem, 100 za mną party

quiris napisał(a):

Hm... I komentarze, też już pokazują się wtedy. Dziwny błąd w obsłudze User JS.

BTW. Ja miałem kłopoty z ustawieniem preferencji dla witryny. Otóż nie korzystam z tego na co dzień i z automatu ustawiło mi Overrides poniżej sekcji www.fotka.pl, a to nie działa. Musiałem ręcznie zmodyfikować plik override.ini i dopiero zadziałało. U mnie wygląda on tak.

[Overrides]
www.fotka.pl

[www.fotka.pl]
User Prefs|User JavaScript=0
User Prefs|Always Load User JavaScript=0


Wyciąłem również inne nadmiarowe wpisy.

PS. Okazuje się, że kolejność sekcji nie ma znaczenia. Należy po prostu obowiązkowo uruchomić ponownie Operę.

Zajec napisał(a):

Pokusicie się o bug report?

Barthezdeleted napisał(a):

Originally posted by quiris:

Ja miałem kłopoty z ustawieniem preferencji dla witryny.(...)Musiałem ręcznie zmodyfikować plik override.ini i dopiero zadziałało. U mnie wygląda on tak.


Najważniejsze w tym pliku jest coś innego, tzn:
[fotka.pl]
...
User Prefs|User JavaScript File=
...

i taki efekt można osiągnąć właśnie w sposób opisany przeze mnie. Ręczna dłubanina w tym pliku jest niepotrzebna wink

Originally posted by quiris:

Należy po prostu obowiązkowo uruchomić ponownie Operę.


Nic takiego nie zaobserwowałem po dodaniu odpowiedniego wpisu w Preferencjach...AFAIR zmiany następowały od razu.

Originally posted by Zajec:

Pokusicie się o bug report?


Za dużo szczegółów technicznych jak na mnie wink Spędziłbym pół dnia nad słownikiem (nie wspominając nic o tym, że musiałbym zrozumieć post danadam'a)

quiris napisał(a):

Originally posted by Barthez:

Najważniejsze w tym pliku jest coś innego, tzn: User Prefs|User JavaScript File=


To akurat w rezultacie daje to samo co ja mam, tyle, że inaczej.

Originally posted by Barthez:

Ręczna dłubanina w tym pliku jest niepotrzebna


Akurat mam odmienne zdanie na ten temat. Z preferencji dla witryny nie korzystam między innymi dlatego, że za dużo ustawiają niż bym sobie tego życzył. Skoro chcę ustawić przykładowo maskowanie UA, to niech mi ustawi maskowanie UA tylko. Opera „troskliwie” dorzuca parę innych ustawień, których nie chcę. Po prostu niedoróbka wg mnie. Idea dobra, ale wykonanie nie do końca dobre. Ale to już osobny temat.

danadam napisał(a):

Originally posted by Zajec:

Pokusicie się o bug report?


Wieczorem może znajdę czas, to coś "nabazgram".

Medium napisał(a):

Originally posted by quiris:

Musiałem ręcznie zmodyfikować plik override.ini i dopiero zadziałało.

Mnie zadziało z poziomu preferencji dla witryny i bez restartu Opery po tym zabiegu. Chyba tylko zamykałam i otwierałam ponownie okno z tą witryną smile
I teraz nawet szybko się te strony przewracają (jak się ma poblokowane reklamy). Obejrzałam sobie wreszcie portrety moich "smerfów"! bigsmile

Originally posted by quiris:

Opera „troskliwie” dorzuca parę innych ustawień, których nie chcę.

Prawda, czasem rzeczywiście zbędne, a pliki do obsługi się mnożą i puchną...

Ja zaś nie mogę się doczekać listy zablokowanych w wybranej witrynie elementów, może być jako jakiekolwiek wyróżnienie wpisów na ogólnej liście. Albo chociaż wyszukiwania w tym pliku z poziomu UI Opery.


DJLy5y napisał(a):

Jeśli chodzi o mnie mam operę 9.20 i powiem ze sprawdzałem to co piszecie. Niestety w polu mam czysto nie ma tam żadnej ścieżki podanej i nadal nie mogę klikać na miniaturki zdjęć na fotce. Ogólnie Opera chodzi dobrze na wszystkich stronach oprócz jednej :]

Jeszcze jest kilka innych problemów które pojawiają sie na fotce. Oto one.

http://www.psk.net/nothing/fotkapl/

Barthezdeleted napisał(a):

Originally posted by DJLy5y:

Jeśli chodzi o mnie mam operę 9.20 i powiem ze sprawdzałem to co piszecie. Niestety w polu mam czysto nie ma tam żadnej ścieżki podanej i nadal nie mogę klikać na miniaturki zdjęć na fotce.


Potwierdzam, ale w 1/2
Nie można rzeczywiste kliknąć na zdjęcia w twoim profilu na fotka.pl, ale odblokowuj się one po przejściu na inną zakładkę np.: O mnie czy Komentarze i powrocie. bigeyes
Nie ma problemu z wyświetlaniem komentarzy.

Originally posted by DJLy5y:

Jeszcze jest kilka innych problemów które pojawiają sie na fotce. Oto one.
http://www.psk.net/nothing/fotkapl/


A można było by bardziej opisowo wink

quiris napisał(a):

Originally posted by Barthez:

Potwierdzam, ale w 1/2Nie można rzeczywiste kliknąć na zdjęcia w twoim profilu na fotka.pl, ale odblokowuj się one po przejściu na inną zakładkę np.: O mnie czy Komentarze i powrocie.


Tego właśnie doświadczyłem pisząc o swoich problemach z plikiem override.ini. Późniejsze eksperymenty wykluczyły pewne moje spostrzeżenia, a dalej już mi się nie chciało sprawdzać wink

Medium napisał(a):

Originally posted by DJLy5y:

Niestety w polu mam czysto nie ma tam żadnej ścieżki podanej

Spróbuj więc drogi, jaką przebyliśmy, bo już mieliśmy swoje katalogi UserJS: stwórz taki katalog, np. w katalogu profile Opery (może sobie pusty pozostać, albo wsadź do niego np. świetny ospell.js) następnie wybierz nowo utworzony katalog tu:
Narzędzia → Preferencje → Zaawansowane → Zawartość → Opcje javascript,
Następnie wejdź na fotka.pl i z prawokliku wybierz preferencje dla witryny, a tam wykasuj widniejącą ścieżkę.
Dla pewności, po wczytaniu danych przez Operę możesz zamknąć to okno i otworzyć ponownie (sprawdź jeszcze raz, czy ścieżki do folderu userjs już nie ma) przetestuj porady moich przedpiśców wink

Originally posted by DJLy5y:

Jeszcze jest kilka innych problemów które pojawiają sie na fotce. Oto one.

Ten zbiór bez „żywych” odnośników jest trudny do sprawdzenia, podaj linki.

Dodane:

Originally posted by Barthez:

Nie można rzeczywiste kliknąć na zdjęcia w twoim profilu na fotka.pl, ale odblokowuj się one po przejściu na inną zakładkę


Czwarte bez zmiany zakładki działa. Autor nakombinował z tymi zdjęciami, to i profil się zablokował z wrażenia...


Medium napisał(a):

Originally posted by quiris:

a dalej już mi się nie chciało sprawdzać

To Ci podrzucę profil mojej córki wink

danadam napisał(a):

Jeśli bugreporty są gdzieś dostępne, to numer "naszego" to 260843.

DJLy5y napisał(a):

Originally posted by medium:

Spróbuj więc drogi, jaką przebyliśmy, bo już mieliśmy swoje katalogi UserJS: stwórz taki katalog, np. w katalogu profile Opery (może sobie pusty pozostać, albo wsadź do niego np. świetny ospell.js) następnie wybierz nowo utworzony katalog tu:
Narzędzia → Preferencje → Zaawansowane → Zawartość → Opcje javascript,
Następnie wejdź na fotka.pl i z prawokliku wybierz preferencje dla witryny, a tam wykasuj widniejącą ścieżkę.
Dla pewności, po wczytaniu danych przez Operę możesz zamknąć to okno i otworzyć ponownie (sprawdź jeszcze raz, czy ścieżki do folderu userjs już nie ma) przetestuj porady moich przedpiśców




Ale chwila chwila czy to Opera nie powinna tego poprawić w następnej wersji ? IE i FF normalnie chodzą nie ma z nimi problemu. Btw ludzie którzy ja stworzyli powinni naprawić ten błąd a nie użytkownik który używa ich produktu.

//Edit

Dodałem ten katalog ale to samo nie mam tam żadnej ścieżki.

Medium napisał(a):

Originally posted by DJLy5y:

Ale chwila chwila czy to Opera nie powinna tego poprawić w następnej wersji ?

Powinna. Jeden z programistów fotka.pl dziś powiedział mi, że wypełniał formularz zgłoszenia buga (skłoniony setkami emali od użytkowników Opery), niestety nie pamiętał jego numeru...

Tak więc zgłoszenia tego buga Opery są przynajmniej dwa smile

Originally posted by danadam:

Jeśli bugreporty są gdzieś dostępne, to numer "naszego" to 260843.

Niestety nie są, z tego, co mi wiadomo, dobrze więc, że podałeś.
Jak ja dowiem się o numer tego drugiego zgłoszenia, również go tu umieszczę.

lama227 napisał(a):

THX folks! Córka chce mnie nosić na rękach z fotkę... Zastanawiam się czy jej pozwolić czy podać namiary autora smile

matek143 napisał(a):

Originally posted by yasiu777:

Błąd znika po wyłączeniu folderu z .js.


Folder mam wyłączony.

Originally posted by Barthez:

Można to zrobić jeszcze prościej, w Preferencjach dla Witryny... fotka.pl w zakładce Skrypty wystarczy wyczyścić pole "Moje skrypty JavaScript"


Pole mam wyczyszczone.

Najpierw zrobiłem tak jak tutaj:
[Overrides]
www.fotka.pl

[www.fotka.pl]
User Prefs|User JavaScript=0
User Prefs|Always Load User JavaScript=0

Potem dodałem jeszcze to:
User Prefs|User JavaScript File=

Problem dalej występuje więc robię tak jak napisano tutaj:

Originally posted by medium:

Spróbuj więc drogi, jaką przebyliśmy, bo już mieliśmy swoje katalogi UserJS: stwórz taki katalog, np. w katalogu profile Opery (może sobie pusty pozostać, albo wsadź do niego np. świetny ospell.js) następnie wybierz nowo utworzony katalog tu:Narzędzia → Preferencje → Zaawansowane → Zawartość → Opcje javascript, Następnie wejdź na fotka.pl i z prawokliku wybierz preferencje dla witryny, a tam wykasuj widniejącą ścieżkę.Dla pewności, po wczytaniu danych przez Operę możesz zamknąć to okno i otworzyć ponownie (sprawdź jeszcze raz, czy ścieżki do folderu userjs już nie ma) przetestuj porady moich przedpiśców


I nadal nie mogę przeglądać zdjęć :/
Ja nie wiem, czy ja coś robię źle? Uruchamiałem na nowo Operę i robiłem kilka razy tak jak opisaliście i żaden sposób nie rozwiązuje tego problemu...

Barthezdeleted napisał(a):

U mnie zdjęcia odblokowują się gdy z powyższymi ustawieniami na fotka.pl, najpierw zajrzę np.: w dział Komentarze lub O mnie ,a potem kliknę w zakładkę Zdjęcia. Wiem, że porada może wydawać się abstrakcyjna, ale zdaję się iż działa.
Miejmy nadzieje, że w 9.5 będzie to poprawione smile

suda napisał(a):

Do czasu 9.5 naprawimy ten bug (big thx dla danadam za wykrycie przyczyny) wink

Zajec napisał(a):

Originally posted by suda:

Do czasu 9.5 naprawimy ten bug (big thx dla danadam za wykrycie przyczyny) wink


A Pan to kto? :-)

nunio napisał(a):

Originally posted by suda:

Do czasu 9.5 naprawimy ten bug



A po co czekac az do 9.5? Jeszcze nawet weekly nie ma, a wakacje przed nami, wiec co tu mowic o premierze.

Originally posted by Zajec:

A Pan to kto? :-)



Nie boj nic - z fotka.pl.

Zajec napisał(a):

Originally posted by nunio:


Originally posted by Zajec:

A Pan to kto? :-)


Nie boj nic - z fotka.pl.


A, bo przez wzmiankę o 9.5 myślałem że ktoś z wrosławskiego biura Opery :-)

gobipro napisał(a):

Chłopaki :/ zrobiłem tak jak wy to opisaliście... i mi dalej nie działa :/ mógby ktoś napisać w jednym poście od początku do końca tą instrukcje ?

szyk napisał(a):

Originally posted by gobipro:

Chłopaki :/ zrobiłem tak jak wy to opisaliście... i mi dalej nie działa :/ mógby ktoś napisać w jednym poście od początku do końca tą instrukcje ?


http://my.opera.com/polski/forums/findpost.pl?id=2002504
Do preferencji dla witryny możesz dostać się z prawoklikowego menu (po kliknięciu na stronie fotka.pl).

gobipro napisał(a):

No i zrobiłem jak napisaliscie... i dalej nie idzie :/ robiłem to nawet kilka razy.....

Barthezdeleted napisał(a):

U mnie odblokowuje się po zastosowaniu tej metody: http://my.opera.com/polski/forums/findpost.pl?id=2095769

janbar napisał(a):

Originally posted by medium:

Originally posted by quiris:

a dalej już mi się nie chciało sprawdzać

To Ci podrzucę profil mojej córki wink



No ja sobie na 9.23 sprawdzilem i nadal :"XSLT processing failed!" - no , chyba, ze to przez brak wlaczonego .js ;]
EDIT: Potwierdzam, to byla wina JS a bedzie lepiej jak zmienie domene w preferencjach z www.fotka.pl na fotka.pl ino kasowanie domen tamze jest zadaniem dla magika i stoika, bo jak i kiedy sie to skasuje to tylko Bog raczy wiedziec.... ;]

Pozdrawiam,

janbar.smile)

Medium napisał(a):

Originally posted by janbar:

bedzie lepiej jak zmienie domene w preferencjach z www.fotka.pl na fotka.pl ino kasowanie domen tamze jest zadaniem dla magika i stoika, bo jak i kiedy sie to skasuje to tylko Bog raczy wiedziec.... ;]


Kasuje się chyba tylko na piechotę, tj. ręcznie: override.ini w katalogu profile.
(Ja w preferencjach dla Fotki mam www.fotka.pl i działa.)
I chyba warto od czasu do czasu zrobić tam czystkę, choćby po to, by sprawdzić, czy Opera robi postępy smile

Nie mogę jednak pojąć, po co był Ci potrzebny cytat z moim linkiem... confused wink


daroc napisał(a):

Sam nie wiem czy lepiej, jakby te wpisy kasowały się same, czy lepiej tak jak jest teraz (bo dlaczego miałbym ustawiać dwa razy to samo?). Obecnie mój override.ini zajmuje prawie 50KB. Ciekawe czy to jakoś zwalnia proces ładowania programu. Chociaż tak czy inaczej jest to niewiele w porównaniu np. z plikiem dcache4.url, który zajmuje około 3 MB.
Może przydałaby się opcja "zastosuj ustawienia dla witryny tylko dla tej sesji" albo "usuń po upływie 24 godzin"? Bo jednak nie po to są ustawienia dla witryny, abym chcąc zobaczyć filmik musiał zmieniać globalne ustawienie wtyczek?

Medium napisał(a):

Originally posted by daroc:

Obecnie mój override.ini zajmuje prawie 50KB. Ciekawe czy to jakoś zwalnia proces ładowania programu.

Mój ma 75kB. Z całą pewnością daje dodatkowe zadania, ale w porównaniu ze skryptami to chyba bajka.

Originally posted by daroc:

Może przydałaby się opcja "zastosuj ustawienia dla witryny tylko dla tej sesji" albo "usuń po upływie 24 godzin"? Bo jednak nie po to są ustawienia dla witryny, abym chcąc zobaczyć filmik musiał zmieniać globalne ustawienie wtyczek?

Przydałaby się funkcja “reset” w ustawieniach witryny, która jednym klawiszem daje przejście na ustawienia globalne i kasuje jednocześnie zapis w override.ini. Bardziej jednak tęsknię do poszerzenia zapisów o wybiórcze blokowanie zawartości dla poszczególnych witryn.

andol napisał(a):

Originally posted by medium:

Przydałaby się funkcja “reset”



Przecież wystarczy usunąć witrynę z listy wyświetlanej po kliknięciu przycisku „Menedżer preferencji dla witryn” (Preferencje > Zaawansowane > Zawartość).

daroc napisał(a):

Można wywołać listę pokazującą strony z cookies albo z zapamiętanym hasłem. Ale nie ma listy wyświetlającej tylko to, co jest w override.ini.

Medium napisał(a):

Originally posted by andol:

Przecież wystarczy usunąć witrynę z listy wyświetlanej po kliknięciu przycisku „Menedżer preferencji dla witryn” (Preferencje > Zaawansowane > Zawartość).


Słusznie! Zawiodła mnie pamięć po dłuższym rozstaniu z komputerem i zwiodła ta sama nazwa "Menedżer serwerów" ukazująca się też po wybraniu Narzędzia → Zaawansowane → Ciasteczka. Tam zaglądam częściej i zapomniałam o tej innej drodze i innej funkcji Menedżera serwerów.
I tylko nie jest dla mnie jasne, dlaczego obie "listy" wyświetlają się z tym samym nagłówkiem. Ten brak zróżnicowania może wprowadzać w błąd co do zakresu funkcji...

Originally posted by daroc:

Można wywołać listę pokazującą strony z cookies albo z zapamiętanym hasłem. Ale nie ma listy wyświetlającej tylko to, co jest w override.ini.


Widzę, że nie tylko ja mylę "drzwi", tj. wejścia do Menedżera serwerów. I prawda, że wyświetlanie zawartości owego menedżera jest ograniczone do nazwy witryny, a reszta to już tylko próby odgrzebania w pamięci lub po prostu otwarcie override.ini. smile

daroc napisał(a):

Bo z obydwu okienek da się edytować preferencje dla witryn.
A propos preferencji - denerwuje mnie, że nie da się zmienić opcji, aby dla danej strony była zawsze taka, jak obecnie jest domyślna. Ustawienie zostanie zapamiętane tylko, gdy ustawimy wartość inną, niż teraz jest jako domyślna.

Zajec napisał(a):

Było coś wspominane, że fotka.pl będzie ładnie działać pod Operą 9.50. Czy ktoś może potwierdzić na wersji alpha?

Barthezdeleted napisał(a):

Tymczasowo serwer http://www.fotka.pl leży więc trudno to stwierdzić wink

daroc napisał(a):

Ja na becie 9.50 (9649) stwierdzam, że przełączanie zdjęć nie działa.

yozz84 napisał(a):

na ostatniej stabilnej wersji opery plus najnowsze wtyczki flash i shockwave nie działą mi jeszcze dodatkowo pasek z ocenami do oddania... zna ktoś moze jakis powód tego typu zachowania i ewentualne rozwiązanie? :>

czy w nowej operze 9.50 fotka bedzie działała tak jak trzeba czy to ogólnie wina serwisu i tak juz zostanie?

daroc napisał(a):

W 9.50 9665 przełączanie zdjęć działa. bigsmile

yozz84 napisał(a):

miło słyszec... wink

Nuntaro napisał(a):

Originally posted by medium:



Nie mogę jednak pojąć, po co był Ci potrzebny cytat z moim linkiem... confused wink




Domyślalm sie że chciał skomplementowac Klaudynke hehe (gotój ociec polewki!). I ja z przyjemnościa popodziwiałem, ale... nie w Operze. Bo w 8.54 to mi pokazało coś jak niżej:
[img]http://images32.fotosik.pl/113/8123607567acdafem.jpg

Zainstalowałęm 9.25 i:
- na pc z win98 działa,
-na laptopie z XP - nie działa (tzn.nie działa fotka w sposób nalezyty - nie działaja linki: nie można oglądac zdjęć ani oceniać).

---
no i spod zamieszczonego wczesniejlinka Opera mi pokazujeminiaturke wosonym oknie a powiekszeniejej nie dziala, czyli ten sam problem co na fotce chyba.. (albo podobny)

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8123607567acdafe
(czyżby małymi literami nie działało na tym forum...)