błędne wyświetlanie stron

w dziale Opera
aronia26l napisał(a):

witam.
Korzystam z opery 9.20 i zauważyłam(choć na wcześniejszej wersji było to samo) , że kiedy na stronie (np. www.pwsz.bialapodlaska.pl ) wskazuje myszką na konkretne elenty ,to powinny się automatycznie rozwinąć kolejne okienka(opisy..nie wiem jak to nazwać) i to prawidłowo wyświetlane jest na explorerze, natomiast na operze okienka te są rozciągnięte strasznie w dół i bardzo zwężone. dołączy łabym screana, ale nie wiem jak.
ps. z takim wyświetlaniem spotkałam się też na kilku innych stronach

krzysieks napisał(a):

Wyłącz dopasowanie do szerokości.
dopasowanie.png
dopasowanie wyl.png

aronia26l napisał(a):

A tak, rzeczywiście, to rozwiązało problem smile. Z tym, że musiałam to wyłączyć w narzędziach --> preferencjach --> wyglądzie stron www. bo rzeczywiście kiedyś tam zaznaczyłam tą opcję. Samym przyciskiem to nie wywołało właściwego wyglądu.
Dziękuję za pomoc smile i to szybką pomoc smile. pozdrawiam

Inwi napisał(a):

Witam.
Mam ten sam problem z Operą, tylko dlatego nie ustawiłam jej jako przeglądarki domyślnej. Ustawiam szerokość, dopasowuję co się da, siedzę w opcjach, ale nic mi nie wychodzi. Nie może być tak, żeby moja strona wyglądała, jak na załączonym obrazku: http://aitech.pl/Schowek01.jpg
Podobnie problem występuje z menu rozwijanym, raz jest normalne, raz wąskie i długie paski. Nie miałam tego problemu ze starszymi wersjami opery.

Pozdrawiam,
Wiola

p.s.
dopasowanie.png

dopasowanie wyl.png - nie istnieją, czy ktoś może mi doradzić, co powinnam zrobić?

Barthezdeleted napisał(a):

Narzędzia -> Preferencje -> Wygląd stron WWW
Sprawdź czym masz odznaczony Dopasuj do szerokości

Sprawdź też czy na Pasku Widoku nie masz przez przypadek włączone opcji Dopasuj do szerokości.

Tak przy okazji to dlaczego na dole jest ta informacja skoro validator twierdzi inaczej?

Barthezdeleted napisał(a):

Originally posted by puder:

A ja mma problem z uruchomieniem konfiguratora na stronie citroena.


Do wyboru:

1. Na chwile włączasz ciasteczka gdy jesteś na stronie poprzez F12 -> Akceptuj ciasteczka

2. Ustawiasz Akceptuj ciasteczka w PPM -> Preferencje dla witryny... (Najlepiej dla całej domeny citroen.com)

puder napisał(a):

A ja mam problem z uruchomieniem konfiguratora na stronie citroena.

Kliknięcie na stronie Citroen C5 ikony samochodu umożliwia jego skonfigurowanie - niestety zamiast konfiguratora wyświetla się okno błędu c5.png

puder napisał(a):


1. Na chwile włączasz ciasteczka gdy jesteś na stronie poprzez F12 -> Akceptuj ciasteczka



Niestety to chyba coś innego - miałem i mam ustawioną akceptację ciasteczek i efekt nadal jest odmienny od oczekiwanego

Barthezdeleted napisał(a):

Originally posted by puder:

Niestety to chyba coś innego - miałem i mam ustawioną akceptację ciasteczek


A może masz jakąś zaporę sieciową, która blokuje Ci ciasteczka? Ten błąd polega na tym, że strona zapisuje w tym pliku numer twojej aktualnej sesji, wiec coś musi Ci blokować ...

puder napisał(a):

To raczej nie zapora bo na Firefoksie poszło bezproblemowo - a może ustawić maskowanie opery?

daroc napisał(a):

Originally posted by puder:

To raczej nie zapora bo na Firefoksie poszło bezproblemowo - a może ustawić maskowanie opery?


Skoro masz pomysł to sam możesz sprawdzić, czy to rozwiąże problem. wink

Inwi napisał(a):

Witam ponownie!
Mam wrażenie, że wszystko już działa poprawnie. Odznaczyłam w opcjach i sprawdziłam w widoku, czy tam jest podobnie. Strona wyświetla mi się poprawnie.
Jeśli chodzi o validator...cóż..nie przejmuję się nim, z tego co widzę, nie wygląda mi to na błędy templatki, lecz błędnych parametrów artykułów wynikających z samego cms-a. Grafika z odnośnikiem jest..póki co :-) już niedługo. Nie wiem jak sobie poradzić z tymi błędami, ponieważ nie jestem programistą, a skoro szablon jest komercyjny, powinien być kompatybilny z wymogami usability.

Dziękuję za porady i błyskawiczną reakcję.

Pozdrawiam, Wiola.

Ryszard napisał(a):

To ja już wiem co to jest sztuczna inteligencja.

Originally posted by Inwi:

Jeśli chodzi o validator...cóż..nie przejmuję się nim, z tego co widzę, nie wygląda mi to na błędy templatki, lecz błędnych parametrów artykułów wynikających z samego cms-a.

Oprócz błędów wynikających ze specyfiki linkowania w PHP jest tam trochę "zwykłych" byków - np.
 albo takie bardzo odkrywcze wstawienie kodu licznika:
</html><script type="text/javascript">

Originally posted by Inwi:

Grafika z odnośnikiem jest..póki co :-) już niedługo. Nie wiem jak sobie poradzić z tymi błędami, ponieważ nie jestem programistą, a skoro szablon jest komercyjny, powinien być kompatybilny z wymogami usability.

Ciekawe, czy gdybyś sprzedawała np. jajka to pakowłabyś je do pudełek z napisem "ekologiczne" nie przejmując się zbytnio ich pochodzeniem?