Radio - widżet OpCast

w dziale Aplikacje dla Opery
szmaragd napisał(a):

Proszę o pomoc w uruchomieniu radia, a dokładnie widżetu OpCast. Po zainstalowaniu i otwarciu tego dodatku, mogę wyszukać różne stacje, ale nie mogę ich uruchomić. Mam zainstalowany Windows Media Player Plug-in.
Czy ktoś wie, jak to odblokować, albo co doinstalować, aby działało?

szmaragd.

JaDo napisał(a):

Trzeba mieć grajka, który obsługuje .pls (playlista) np. Foobar, Winamp. I ustawić w Pobieranie->Otwórz za pomocą domyślnej aplikacji.

Przykład

http://www.shoutcast.com/sbin/shoutcast-playlist.pls?rn=8591&file=filename.pls

Wtyką WMP tego otworzyć się nie da.

szmaragd napisał(a):

Mam grajka Winamp oraz MediaMonkey. W sekcji pobieranie w Typie MIME application/asx dopisałem pls oraz otwieranie za pomocą domyślnej aplikacji, w tym przypadku Winamp, ale to nic nie dało. A ten skrót


http://www.shoutcast.com/sbin/shoutcast-playlist.pls?rn=8591&file=filename.pls

pokazuje mi się w oknie adresu w widżecie.

JaDo napisał(a):

Originally posted by szmaragd:

Mam grajka Winamp oraz MediaMonkey.


W grajku też trzeba to zaznaczyć, podobnie jak mp3 czy inne.

Originally posted by szmaragd:

W sekcji pobieranie w Typie MIME application/asx dopisałem pls


W okienku wyszukiwania wpisz pls , powinno się pokazać
audio/x-scpls   pls
...tam ustawiasz.

Originally posted by szmaragd:

A ten skrót
http://www.shoutcast.com/sbin/shoutcast-playlist.pls?rn=8591&file=filename.pls
pokazuje mi się w oknie adresu w widżecie.


confused , klikasz link i ten se wskakuje do widżeta? Nie łapie. Zrób tak, jak napisałem wyżej, powinno zadziałać.

szmaragd napisał(a):

Originally posted by JaDo:

Originally posted by szmaragd:

Mam grajka Winamp oraz MediaMonkey.


W grajku też trzeba to zaznaczyć, podobnie jak mp3 czy inne.
Miałem te ustawienia zaznaczone w grajku.

Originally posted by szmaragd:

W sekcji pobieranie w Typie MIME application/asx dopisałem pls


W okienku wyszukiwania wpisz pls , powinno się pokazać
audio/x-scpls   pls
...tam ustawiasz.
Ale co mam konkretnie tam ustawić. Ustawiłem tam dwie opcje po koleji
"Otwórz za pomocą domyślnej aplikacji"
"Otwórz za pomocą innej aplikacji"
ale to nic nie dało. Dalej nie cieszę się muzyką z radia smile

Originally posted by szmaragd:

A ten skrót
http://www.shoutcast.com/sbin/shoutcast-playlist.pls?rn=8591&file=filename.pls
pokazuje mi się w oknie adresu w widżecie.


confused , klikasz link i ten se wskakuje do widżeta? Nie łapie. Zrób tak, jak napisałem wyżej, powinno zadziałać.
Dokładnie tak. Widzę ten adres w okenku adresu w widżecie. Klikanie go nic nie daje.


Ps. Podziwiam znajomość znaczeń w oknie pobieranie - typy MIME. Dla mnie to wiedza tajemna doh

JaDo napisał(a):

Originally posted by szmaragd:

Miałem te ustawienia zaznaczone w grajku.


Czyli, w polu Otwórz za pomocą domyślnej aplikacji jest ścieżka do grajka?

Originally posted by szmaragd:

Ale co mam konkretnie tam ustawić. Ustawiłem tam dwie opcje po koleji
"Otwórz za pomocą domyślnej aplikacji" "Otwórz za pomocą innej aplikacji" ale to nic nie dało.


Ale uruchomiło się coś, czy zero reakcji?

Originally posted by JaDo:

klikasz link i ten se wskakuje do widżeta? Nie łapie. Zrób tak, jak napisałem wyżej, powinno zadziałać.


Originally posted by szmaragd:

Dokładnie tak. Widzę ten adres w okenku adresu w widżecie. Klikanie go nic nie daje.


Adres wskakuje wtedy, kiedy jest odhaczone Send result to browser w opcjach widżetu, ale ten adres z listy w widżecie, nie ten, który wyżej podałem. No chyba, że jakieś smurf -y tutaj mieszają wink .

szmaragd napisał(a):

Originally posted by JaDo:

Originally posted by szmaragd:

Miałem te ustawienia zaznaczone w grajku.


Czyli, w polu Otwórz za pomocą domyślnej aplikacji jest ścieżka do grajka?


Nie nie było. Było drugie ustawienie "Otwórz za pomocą innej aplikacji", choć przedtem zaznaczyłem tą opcję i testowałem, a grajek milczał jak zaklęty. Stwierdzam, że to zwykły złośnik wink

Originally posted by JaDo:

Originally posted by szmaragd:

Ale co mam konkretnie tam ustawić. Ustawiłem tam dwie opcje po koleji
"Otwórz za pomocą domyślnej aplikacji" "Otwórz za pomocą innej aplikacji" ale to nic nie dało.


Ale uruchomiło się coś, czy zero reakcji?


Przy drugiej opcji, tj. "Otwórz za pomocą innej aplikacji" coś próbowało robić, ale bez rezultatu.

Originally posted by JaDo:

klikasz link i ten se wskakuje do widżeta? Nie łapie. Zrób tak, jak napisałem wyżej, powinno zadziałać.


Originally posted by szmaragd:

Dokładnie tak. Widzę ten adres w okenku adresu w widżecie. Klikanie go nic nie daje.
Adres wskakuje wtedy, kiedy jest odhaczone Send result to browser w opcjach widżetu, ale ten adres z listy w widżecie, nie ten, który wyżej podałem. No chyba, że jakieś smurf -y tutaj mieszają wink .


[/quote]
Linki są różne, w zależności od stacji jaką się przywoła. Kiedy zaznaczałem tę opcję ("Send result to browser"), mając problem, to otwierała się karta w Operze, zgodnie z logiką, a adres w pasku adresu był ten sam co w pasku adresu widżetu.


Dziękuję za rozwiązanie problemu. Był dla mnie trudny. Nie przypuszczałem, że klikając jakąś stację w widżecie OpCast, otwiera mi się dodatkowo grajek, np. Winamp. Myślałem, że będzie grać, bez uruchamiania całego interfejsu domyślnej aplikacji, że uruchomi się, nie wiem, tylko jakiś np. proces w tle.

Ps. Zdradź mi, gdzie nabyłeś taką wiedzę o zakamarkach Opery? Chodzi mi o znajomość tych typów MIME oraz coś więcej na temat protokołów. Chciałbym się podciągnąć, nie czytając na dzień dobry grubych tomisków po 400-500 stron, albo więcej. rolleyes idea

symeon napisał(a):

W sumie niezły widzet. rzadko bawię się tymi dodatkami ale ten mi się spodobał i będę na pewno go używał. Jeżeli oczywiście da się go poprawić. Nie działa teraz jak należy.
Po odznaczeniu opcji "send results to browser" , pokazuje się link do pliku .pls ale po kliknięciu "go" playlista robi się szara i tyle z mojego słuchania. Mam wszystko poprawnie poustawiane w operze, linki ze stron otwieram normalnie w winampie. Widżet nie wysyła do playera linka.
Przy zaznaczonej opcji "send results to browser" opera otwiera stronę z różnymi znakami ale na szczęście również wysyła link do winampa.
da się ominąć ten problem ? trzeba pisać do autora widżetu ?

szmaragd napisał(a):

Originally posted by symeon:


Po odznaczeniu opcji "send results to browser" , pokazuje się link do pliku .pls ale po kliknięciu "go" playlista robi się szara i tyle z mojego słuchania.
Mam wszystko poprawnie poustawiane w operze, linki ze stron otwieram normalnie w winampie.


Czyli Winamp nie odtwarza Ci muzykę, czy nie?

Originally posted by symeon:

Widżet nie wysyła do playera linka.
Przy zaznaczonej opcji "send results to browser" opera otwiera stronę z różnymi znakami ale na szczęście również wysyła link do winampa.
da się ominąć ten problem ? trzeba pisać do autora widżetu ?


Albo widżet wysyła do pleyera linka, albo nie. Ta opcja musi być zaznaczona.
Mi też wyświetlała się strona w Operze z linkami, ale link do grajka nie był wysyłany. Poustawiaj tak jak pisał wcześniej JaDo. Może ten problem powoduje ustawienie, które zrobiłeś wcześniej w "Zaawansowanych>Pobieranie" i do teraz nie cofnąłeś?

JaDo napisał(a):

Originally posted by szmaragd:

Nie przypuszczałem, że klikając jakąś stację w widżecie OpCast, otwiera mi się dodatkowo grajek, np. Winamp.


Zasada działania taka sama jak na http://www.shoutcast.com/ - Tune In! . Można samemu spreparować stronkę z odnośnikami shoutcasta, dodać do zakładek, czy jako panel. Albo przeciągnąć sobie to Tune In! na jakiś pasek (stanu, adresu, główny) w Operze, i już się ma przycisk - klik i buczy party .

Originally posted by szmaragd:

Ps. Zdradź mi, gdzie nabyłeś taką wiedzę o zakamarkach Opery? Chodzi mi o znajomość tych typów MIME oraz coś więcej na temat protokołów.


Tutaj na forum cool . A znam się na zasadzie, że wiem o ich istnieniu, i tyle bigsmile .

Originally posted by szmaragd:

Chciałbym się podciągnąć, nie czytając na dzień dobry grubych tomisków po 400-500 stron, albo więcej.


Narzędzia->Zaawansowane->Wtyczki i widać jak na dłoni, że np. wtyka WMP nie obsługuje MIME audio/x-scpls smile , w ogóle nie kosi mp3.

Opera ma to do siebie, że nie łyknie poprawnie pliku, jeśli MIME nie pasuje do rozszerzenia. BadzIE[/i]wiak i gekony (np. Firefox) tak.

Wchodzisz na jakąś stronę, dodajesz ją do zakładek, patrzysz - nie ma favikonki. Okazuje się, że jest ,ale nie w \profile\images tam gdzie powinna była wylądować, tylko w keszu. Dlaczego? - bo serwer wysyła ją ze złym MIME np. text/html zamiast image/x-icon, więc Opera traktuje obrazek jak dokument. A skąd ta wiedza?, a z panelu Info Opery smile.

Czytaj forum, próbuj rozwiązywać problemy innych, tak jak np. ja Twój wink, i się podciągniesz cheers .

szmaragd napisał(a):

Originally posted by JaDo:


Wchodzisz na jakąś stronę, dodajesz ją do zakładek, patrzysz - nie ma favikonki. Okazuje się, że jest ,ale nie w \profile\images tam gdzie powinna była wylądować, tylko w keszu. Dlaczego? - bo serwer wysyła ją ze złym MIME np. text/html zamiast image/x-icon, więc Opera traktuje obrazek jak dokument. A skąd ta wiedza?, a z panelu Info Opery smile.

Czytaj forum, próbuj rozwiązywać problemy innych, tak jak np. ja Twój wink, i się podciągniesz cheers .



Dzięki za tę radę i inne. cool Na pewno jeszcze nie raz pochodzę po forum, to i pogadam. Wieczorami mam więcej czasu, jeśli nie pracuję smile