Małe 2 problemy

w dziale Opera
djstefan napisał(a):

Witam, mam małe 2 problemy w operze. Jak klikam w przycisk NOWA po lewej, gdzie pokazuje się ta strona z szybkim wyszukiwaniem i 9 stronami do wyboru, to od jakiegos czasu pokazuje mi sie pusta strona. Co zrobic by znowu ta strona szybkiego wyszukiwania sie pojawiala ?

I jeszcze jedno : we wbudowanej wyszukiwarce google tam po prawej jak wpisuje jakies haslo, to od jakiegos czasu szyka mi hasla w google.com , a wygodniej mi jest w google.pl , jak to zmienic ?

djstefan napisał(a):

Juz na 1 pytanie znalazlem odpowiedz, jak by jeszcze te google ktos mi pomogl skonfigurowac czy cos ;D

bo pamietam ze chcialem wejsc na angielska wersje googli, potem wrocilem spowrotem na pl, ale w operze juz nie wrocilo

Ziggy X napisał(a):

wejdz na google, zaznacz by szukało tylko na PL stronach ale nic nie wpisuj w pole wyszukiwania, daj prawym i utwórz wyszukiwarkę - a tam sobie skonfiguruj tak jak chcesz.

vril napisał(a):

A nie możesz ustawić 'google.pl' jako domyślną wyszukiwarkę w menu wyszukiwarek?

Ryszard napisał(a):

Originally posted by djstefan:

I jeszcze jedno : we wbudowanej wyszukiwarce google tam po prawej jak wpisuje jakies haslo, to od jakiegos czasu szyka mi hasla w google.com , a wygodniej mi jest w google.pl , jak to zmienic ?

Pamiętać o wpisywaniu pytania z polskimi słowami. Porównaj wyniki:
http://www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=google&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

http://www.google.com/search?hl=pl&client=opera&rls=pl&hs=jzU&q=google+polskim&btnG=Szukaj&lr=

djstefan napisał(a):

Samo wyszukiwanie na google.com nie sprawia mi problemu, bo zawsze znajde to co chce, ale wygodniej mi jest korzystac z PL, jakos tam inaczej troche to rozstawione jest, i juz sie przyzwyczailem do PL.

vril - ciagle jak ustawie GOOGLE.PL to przenosi mnie na .COM :/ chyba reinstalka potrzebna bedzie ;D

djstefan napisał(a):

A jeszcze jedno, jak dodac wyszukiwarke na pasek, tam obok pola gdize sie wpisuje adres strony ? chodzi mi o te standardowe ustawienie wyszukiwarek, bo przypadkowo usunalem ?

Ziggy X napisał(a):

prawym na pasku - dostosuj...

vril napisał(a):

Sprawdź czy dla wyszukiwarki 'google.pl' na pewno masz przypisane 'google.pl' a nie 'google.com' (Preferencje -> Wyszukiwanie -> problematyczna wyszukiwarka -> edytuj -> szczegóły). Może coś się pochrzaniło i zamiast .pl jest tam .com.

Jeśli wszystko jest ok, a dalej wskakuje .com, to może spróbuj na upartego jeszcze raz zrobić wyszukiwarkę dla 'google.pl'. Usuń 'google.pl' te co masz, wejdź na ich stronę, utwórz nową i ustaw jako domyślną. Powinno zadziałać.

P.S. Uzupełnienie do 'Ziggy X': ...dostosuj -> przyciski -> szukaj i tam są szukajki różne (na marginesie - można ewentualnie zrobić nowe pole wyszukiwania dla tylko i wyłącznie 'google.pl').

djstefan napisał(a):

Lux, mam juz google na pasku, tyle ze teraz ... jak wpisze haslo, daje ENTER, to nic sie nie dzieje, jak by jest wylaczona :/ :|

a co do tego ze wskakuje COM, to jak zmienie na PL, to potem znowu zmienia sie na COM, ale juz mniejsza o to, stworzylem nowa, tylko jak teraz hasla wyszukiwac ;d