W stronę 9.51 - weekly z 20 czerwca 2008

w dziale Wersje beta, testowe i rozwojowe
adas napisał(a):

Przekopiuję tutaj, krótki wpis z mojego bloga wink

Pierwsza weekly Opery po wydaniu 9.50. Poprawki błędów m.in. na Yahoo! Mail, przy klikaniu na ikonę feed, przy instalacji Shockwave Player 11, wyszukiwarek przy aktualizacji 9.2x. Został zlikwidowany wycieki pamięci przy drukowaniu lub podglądzie wydruku oraz w oknie transferów pod Windows. Do tego poprawki w poczcie, IRC-cu oraz nowej skórce...

Czy coś więcej? Zobacz na blogu Desktop Team oraz na polskim forum. Zobacz też najczęstsze problemy w Operze 9.50 wraz z rozwiązaniami - nie rozwiązano ich prawdopodobnie w tej wersji wink

Ps Nie wiedziałem, że Desktop Team ma swoje FAQ wink

tomurbanowicz napisał(a):

A jakie są poprawki "nowej skórki" bo nie zauważyłem?

tomurbanowicz napisał(a):

Czy to złośliwość google czy też błąd Opery?:

Opera:
oper.jpg

Firefox:
firefox.jpg

daroc napisał(a):

Trudno powiedzieć bez kodu/adresu.

tomurbanowicz napisał(a):

Chociażby:
http://picasaweb.google.com/tomurbanowicz/Tymczas/photo#5208676605266478626

daroc napisał(a):

picasa.png
Tak byłoby lepiej?
To mi wygląda na błąd googla, który tym bocznym elementom daje height:0 oraz height:14px, podczas gdy te elementy powinny mieć wysokość dobrych 150px.
Gdyby w pliku lh.css zmienić overflow:hidden na overflow:visible oraz zmienić height:0 i height:14px na height:auto albo np. height:200px, to wyświetla się ok.

Edit: Zmodyfikowany plik ls.css (podstawienia overflow i height jak podałem wyżej.
ls.css

adas napisał(a):

To moze jakiś user.css? Albo lepiej user.js co by zmieniało identyfikację na Firefoksa...

adas napisał(a):

Originally posted by tomurbanowicz:

A jakie są poprawki "nowej skórki" bo nie zauważyłem?


Pewnie jakieś drobne. Można próbować porównywać dwie wersje skórki... ale chyba sensu to nie ma...

tomurbanowicz napisał(a):

Może to szczegół, ale chyba w tym buildzie pogrubiło mi coś, co nie powinno być pogrubione:

grube.jpg

W wersji 9.50 chyba było OK.

h3x napisał(a):

U mnie nie jest pogrubione.

qbik13 napisał(a):

u mnie pogrubione było w finalnej 9.50 teraz jest już ok

tomurbanowicz napisał(a):

No to dziwne :|

daroc napisał(a):

Też miałem pogrubione. Ale po kliknięciu pogrubienie zniknęło.

tomurbanowicz napisał(a):

NIe działają moje filmiki na stronie (z Youtube):
http://www.urbanowicz.net.pl/orkiestra/muzyka

Pod Opera 9.27, IE, Fx działają.

Co może być powodem?

Medium napisał(a):

U mnie pogrubione jest jedno z kont pocztowych bez powodu. W 9.51 również. No i mam dwa razy wymienione IMAP-owe konto...
poczta_podwójna.png

daroc napisał(a):

Originally posted by tomurbanowicz:

NIe działają moje filmiki na stronie (z Youtube):


U mnie nie zadziałał tylko pierwszy, dwa pozostałe są ok. Po odświeżeniu strony działają wszystkie trzy.

tomurbanowicz napisał(a):

Zauważyłem że ten build jakoś ślamazarnie otwiera strony - czeka ok. 3, 4 sekund (nie wiem na co) po czym próbuje otwierać stronę. Przykład WP, Onet, Canon-Board (http://canon-board.info/). Pod Firefoksem strony otwierają się praktycznie od razu. Najbardziej widać to na stronie iPlusa :|

tomurbanowicz napisał(a):

Originally posted by daroc:

U mnie nie zadziałał tylko pierwszy, dwa pozostałe są ok. Po odświeżeniu strony działają wszystkie trzy.


U mnie muszę czarować z odświeżaniem i w końcu się otworzą (zarówno pod Opera 9.51 i 9.50 tak samo).

daroc napisał(a):

U mnie WP wczytuje się łącznie 5 sekund, Onet około 2. Cannon board też 2 sekundy.

tomurbanowicz napisał(a):

U mnie jest tak: jeśli wył/wł Operę (czyszczę przy tym cache) i otwieram Canon-Board to przez ok. 3, 4 sek. nie ma reakcji, po czym strona się wczytuje. Pod IE i Fx strona wczytuje się tak, jak pod Operą po tych 3, 4 sek. W 9.50 o dziwo jest u mnie dobrze :|

Rekord świata pobija u mnie Opera 9.50/51 na:
http://di.com.pl/
średni czas 41 sek. Pod Fx strona wczytuje się w 7 sek. :|

woj-tek napisał(a):

Z filmikami na wcześniejszej stronie nie miałem problemu żadnego. A co do wczytywania - DI w ~8-9 sekund, pasek zniknął zanim zobaczyłem dokładną wartość (btw. da się jakoś ten czas sprawdzić już po załadowaniu strony?). Z pozostałych statystyk: onet - 3s, wp - ~25s (straasznie długo doczytywało się coś + w czasie ładowania tej strony upload miałem na max faint ) a canon-board - 3s.

tomurbanowicz napisał(a):

Originally posted by lwiczek:

Z filmikami na wcześniejszej stronie nie miałem problemu żadnego


A jaką wersje wtyczki flasha posiadasz (i jak sprawdzić jaką ja mam)?

woj-tek napisał(a):

Chciałem znowu sprawdzić, czy filmiki działają i dla każdego dostałem komunikat "Sorry, video no longer available" :|
Wyłączyłem przeglądarkę (żeby sprawdzić wersję wtyczki), udałem się do %Opera-dir%\program\plugins i był tam między innymi aktualizator flash więc go uruchomiłem i się wtyczka zaktualizowała (w chwili obecnej wtyczka w wersji 9.0.124.0). Ponownie uruchomiłem przeglądarkę i filmiki znowu działały faint . Żeby sprawdzić wersję wtyczki znam tylko jeden sposób (i to raczej na około) - przechodzimy w operze pod adres opera:plugins, wyszukujemy na liście Flash i sprawdzamy gdzie umiejscowiony jest plik .dll wtyczki. Sprawdzamy właściwości tego pliku i na drugiej karcie jest podana wersja. Nie wiem na ile to jest prawidłowe i adekwatne, ale niby się zgadza wink

tomurbanowicz napisał(a):

Zainstalowałem najnowszą wtyczkę: czasem filmiki się otwierają od razu, ale w większości nie - muszę czarować z odświeżaniem :|

woj-tek napisał(a):

W jaki sposób się nie otwiera? Wyskakuje komunikat o brak dostępności filmu?

daroc napisał(a):

Originally posted by lwiczek:

wp - ~25s


Ja już z rok temu zgłaszałem problem z niesamowicie wysokim uploadem (kilka razy większy upload niż download) podczas ładowania strony.

Originally posted by tomurbanowicz:

http://di.com.pl/


U mnie było to 15 sekund, ale faktycznie ślamazarnie szło, jeszcze po drodze jakiś błąd w okienku js wyskoczył.

Originally posted by lwiczek:

btw. da się jakoś ten czas sprawdzić już po załadowaniu strony?


Przenieś sobie pasek elapsed na przykład na pasek stanu albo na pasek adresu.

woj-tek napisał(a):

Originally posted by daroc:

Przenieś sobie pasek elapsed na przykład na pasek stanu albo na pasek adresu.


Po załadowaniu strony do końca i tak radośnie wyświetla się "Time: 0:00" :|

daroc napisał(a):

To dziwne, u mnie po załadowaniu czas zostaje...

13Clipboard Image.png

(Coś się zepsuło na forum i po wysłaniu pliku o takiej samej nazwie tworzony jest plik [n][stara_nazwa], z tym, że link prowadzi do złego pliku [stara_nazwa])

Edit: Hm... u mnie też zdarza się zastój około 4 sekundy. A czasami pobiera od razu i strona jest gotowa w niecale 2 sekundy... sherlock

tomurbanowicz napisał(a):

Originally posted by daroc:

(Coś się zepsuło na forum i po wysłaniu pliku o takiej samej nazwie tworzony jest plik [n][stara_nazwa], z tym, że link prowadzi do złego pliku [stara_nazwa])


Potwierdzam

daroc napisał(a):

A dodatkowo w linkach do stron postów pojawił się tajemniczy parametr abc. left

http://my.opera.com/polski/forums/topic.dml?id=238609&abc=&page=1&skip=0&show=&perscreen=25

woj-tek napisał(a):

Originally posted by daroc:

To dziwne, u mnie po załadowaniu czas zostaje...


No niestety u mnie nie zostaje, ale nie będę rozpaczał z tego powodu wink

A co do zmian na forum - może chcą je trochę naprawić? Po prostu cudowne są te wirtualne strony wątków wink

daroc napisał(a):

Znowu są jakieś problemy z odświeżaniem zawartości stron. Ale być może to problem operowego forum (i innych tutejszych działów). Tzn. np. po wyedytowaniu posta i zatwierdzeniu pojawia się nowy (zedytowany) post, ale jak włączę jeszcze raz edit, to w polu textarea jest stara treść, tzn sprzed edycji. Można sobie przez to nieźle napsuć.

JaDo napisał(a):

Originally posted by tomurbanowicz:

Rekord świata pobija u mnie Opera 9.50/51 na:
http://di.com.pl/
średni czas 41 sek. Pod Fx strona wczytuje się w 7 sek. :|


5s bigsmile , z wyłączonym blokowaniem może 6. Wp.pl - 3s, IPlus - 2s , reszta podobnie. 9.51 , na 9.50 też nie zauważylem problemów z szybkością wczytywania się stron.

http://www.urbanowicz.net.pl/orkiestra/muzyka - wszystko gra i buczy, ale potwierdzam, że taki problem czasami występuje (w 9.2x również) i trzeba odświeżyć, wystarczy css.

daroc napisał(a):

Z tym pogrubieniem to miałem coś takiego już chyba w 9.27, i do tyczyło aktywnych wątków albo załączników. Teraz pogrubiło mi się jedno z kont (mail for [nazwa]) i nie wiem co z tym zrobić.

Medium napisał(a):

Originally posted by daroc:

Teraz pogrubiło mi się jedno z kont (mail for [nazwa]) i nie wiem co z tym zrobić.


Miałam to, ale po zrobieniu gruntownych porządków w poczcie (wyświetlenie wszystkich wiadomości po kontaktach, aktywnych wątkach, aktywnych kontaktach, wszystkich kontach pocztowych) oraz po ściągnięciu Opry 9.51 mam już czyste konta.

daroc napisał(a):

No i zepsuł mi się boczny panel... Chodzi mi o tę przerwę przy mniejszych ikonkach. Wcześniej było ok.
14Clipboard Image.png

Medium napisał(a):

Originally posted by lwiczek:

Po prostu cudowne są te wirtualne strony wątków


To żenujące, co się dzieje tutaj na forum od strony funkcjonalnej.

woj-tek napisał(a):

OT: Akurat działanie forum jako takiego mi nie przeszkadza - wątki oznaczane są jako przeczytane w sposób poprawny niezależnie od wyłączenia przeglądarki i innych tego typu rzeczy (co na przykład na forach IPB/phpBB mi nigdy poprawnie działać nie chciało - na tych pierwszych nie zawsze są oznaczane, na tych drugich po wyłączeniu przeglądarki i ponownym wejściu na forum wszystkie tematy są oznaczone jako przeczytane). Kwestia dodania tych stron na których nie ma żadnych wiadomości przy powyższych problemach akurat aż tak bardzo nie irytuje. A więcej mi do szczęścia nie potrzeba wink

daroc napisał(a):

Originally posted by lwiczek:

na tych drugich po wyłączeniu przeglądarki i ponownym wejściu na forum wszystkie tematy są oznaczone jako przeczytane


A na pewno włączasz "posty nieprzeczytane", a nie "posty od ostatniej wizyty"?

woj-tek napisał(a):

Originally posted by daroc:

A na pewno włączasz "posty nieprzeczytane", a nie "posty od ostatniej wizyty"?


Na pewno smile Niemniej jak się włączy wszystkie nowe tematy to potem spokojnie można poczytać.

Btw. ten wątek nadaje się chyba do wydzielenia...

golew napisał(a):

Originally posted by daroc:

A na pewno włączasz "posty nieprzeczytane", a nie "posty od ostatniej wizyty"?


Na niektórych forach rzeczywiście wylogowanie się powoduje potraktowanie jakby wszystko zostało przeczytane. Ale nie na wszystkich.

Co do wirtualnych stron np. w wątku o 9.50 - naprawdę nie mam możliwości nic zrobić.

tomurbanowicz napisał(a):

Nie pamiętam jak było z Operą 9.50, ale w tym buildzie znikają mi czasem faviconki z ulubionych stron wyciągniętych na pasku osobistym. Muszę wchodzić we włąściwości ulubionej strony aby je przywracać. Czy zaobserwowaliście podobną dolegliwość u siebie?

belek napisał(a):

nie moge wejsc na "moje allegro"!
pokazuje mi sie po zalogowaniu takie info:

'Twoja przeglądarka nie akceptuje plików cookie
Aby korzystać z Allegro, należy włączyć akceptację plików cookie.
Cookies ("ciasteczka") to pliki przechowujące na dysku Twojego komputera informacje potrzebne do korzystania z serwisu.

Zobacz, jak włączyć obsługę cookies w swojej przeglądarce'

co jest?

Medium napisał(a):

Originally posted by belek:

nie moge wejsc na "moje allegro"


Sprawdź, czy nie masz w preferencjach dla witryny zablokowanych ciasteczek.

belek napisał(a):

sa oczywiscie wlaczone i ogolnie i dla tej witryny. nawet jest tam sporo starych...
sprobuje reinstalke...

adas napisał(a):

Originally posted by belek:

sprobuje reinstalke...


Sprawdź z czystym profilem - reinstalka nic nie da.

Morphdreamer napisał(a):

Nie można się zarejestrować na poczcie http://poczta.onet.pl/

adas napisał(a):

Originally posted by Morphdreamer:

Nie można się zarejestrować na poczcie http://poczta.onet.pl/


A co się dzieje, że nie można się zarejestrować. Przed chwilą zarejestrowałem konto adas@amorki.pl drunk flirt love

tomurbanowicz napisał(a):

Czy u Was także wiadomości z IMAP (konto GMAIL) nie są usuwane do kosza? Usuwanie jest trwałe - nawet w koszu GMAILowym nie ma.

adas napisał(a):

Originally posted by tomurbanowicz:

Czy u Was także wiadomości z IMAP (konto GMAIL) nie są usuwane do kosza? Usuwanie jest trwałe - nawet w koszu GMAILowym nie ma.


U mnie wszystkie listy, które usunę są archiwizowane w Gmailu.

Morphdreamer napisał(a):

A co się dzieje, że nie można się zarejestrować. Przed chwilą zarejestrowałem konto adas@amorki.pl



Heh, już działa po prostu przy blokowaniu boksów z onetu zablokował mi się adres kropka.onet p ... Natomiast nie wyświetlają się wiadomości, cały czas jest napis "Wczytuję treść listu...".

tomurbanowicz napisał(a):

Jakaś kaszanka jest u mnie z wysyłaniem poczty za pomocą "Ukryta kopia" (IMAP, Gmail). Niby się coś wysyła, jednak gdy wejdę w wysłane, to pole "DO" jest puste, a w nagłówku wiadomości nie ma żadnych adresów mailowych do których wysyłałem :|
Czy ktoś już to zgłaszał? Gdy wysyłam z webowego gmaila to jest OK. Sprawdzę jak jest w Operze 9.27...

EDYCJA: w 9.27 jest tak samo, jednak usuwane maile wędrują do kosza.

tomurbanowicz napisał(a):

Originally posted by adas:

U mnie wszystkie listy, które usunę są archiwizowane w Gmailu.


A czy da się jakoś ustawić aby nie były one archiwizowane?

adas napisał(a):

Originally posted by tomurbanowicz:

A czy da się jakoś ustawić aby nie były one archiwizowane?


2. Gdy wiadomości są pobierane przez POP - spróbuj to zmienić w opcjach. Może to na IMAP też działa wink Nie sprawdzałem.

tomurbanowicz napisał(a):

W sekcji POP w webowym GMAIL'u próbowałem różnych opcji, jednak nie działają one do IMAP. Jeśli nie da się tego ustawić w Operze, może ktoś z Was wie, jak usunąć wszystki zarchiwizowane wiadomości z folderu Wszystkie? Qrcze, GMAIL nie nadaje (chyba) etykiety czy znacznika że zostały one zarchiwizowane :|