Skrypty JS jakich używacie :)

w dziale Aplikacje dla Opery
tomurbanowicz napisał(a):

Witam

Nie wiem czy był podobny temat, ale chciałbym się dowiedzieć jakich sprytnych/fajnych/hiperfajnych skryptów JS używacie jako dodatek do Opery? smile

golew napisał(a):

Moje ostatnie odkrycie dzięki adasiowi to google-translate.js, z przyzwyczajenia leży jeszcze na dysku onetcomm.js i my-opera-extra-buttons.js
pkp-mods.ja czeka na rozwój smile

JaDo napisał(a):

Originally posted by golew:

Moje ostatnie odkrycie dzięki adasiowi to google-translate.js,


http://files.myopera.com/JaDo/files/internetowi_pedofile.png wink

To ja już wolę pomęczyć się nad oryginalnym tekstem ze słownikiem, niż czytać taką masakrę bigsmile

http://www.webkitchen.cz/lab/opera/view-selection-source/

Nie działa w 9.5 w połączeniu ze stylem Pokazuj elementy określające... , konsola pokazuje Security error, ki diabeł - nie wiem. Jeszcze chyba długo będę używał 9.27.

rss.js - wyrób made by Me and "google" wink , klikalne linki do artykułów przy czytaniu rssów na stronie.

autra napisał(a):

Originally posted by golew:

onetcomm.js


a mógłby ktoś linkiem rzucić?
bo pamiętam, że czytałam o tym skrypcie, ale nie mogłam go znaleźć nigdzie na forum..

a poza tym mam tylko gmail2-in-opera.js oraz RIP.js (Remove It Permanently for Opera) ^^

Ryszard napisał(a):

http://www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=onetcomm.js&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

Zaufany napisał(a):

Opera to nie Firefox, jest już dobra bez dodatkowych inwestycji.

golew napisał(a):

Originally posted by Big_Z:

jest już dobra bez dodatkowych inwestycji


Owszem, ale czasami takie drobiazgi naprawdę ułatwiają życie smile nie mówię o posiadaniu 30 wink ale czasami 3-4 naprawdę dużo dają

adas napisał(a):

http://adas.jogger.pl/kategoria/opera/userjs/ - to tak jakby ktoś chciał poprzeglądać co lepsze skrypty wink

A moje ulubione to sms.kt.js (książka telefoniczna dla Orange) oraz Ospell. Do tego korzystam ostatnio ze snap-links.js a od dawna ze skryptu tworzącego linki w plikach tekstowych, wp.comments.js, imageshack.js, fotosik.js, autosizer.js, pkp-mods.js (a dokładniej to one sobie działają w tle wink No i google-translate.js. Chociaż chciałbym jakiś skrypt tłumaczący słowa z ling.pl (nie zdania a słowa...). Na razie wystarcza wyszukiwarka.

Ha... wink i nie wszystkie skrypty, które reklamowałem znalazły miejsce u mnie smile

Originally posted by Big_Z:

jest już dobra bez dodatkowych inwestycji.


Ale jeszcze lepsza z ulepszeniami smile

pgmost napisał(a):

Ospellowe sprawdzanie pisowni, książka telefoniczna na Omnix, poprawka do gmail2, google-translate a więc jak widzę standard bigsmile a więc dorzucę jeszcze skrypt "link alert" (graficznie mnie informuje po najechaniu kursorem czy dany link to txt czy pdf czy doc czy może sam skrypt .js czy może coś innego)

Originally posted by golew:

z przyzwyczajenia leży jeszcze na dysku onetcomm.js


Tylko leży czy też leży i działa? Mi przestał na 9.5 wersji cry

Zajec napisał(a):

Hm, ktoś używa onetcomm.js? smile Może przemyślę reaktywację.

uniqiq napisał(a):

Ja używam flaskblocka (css+js), który można znaleźć gdzieś na tym forum.
Jako że korzystam z tableta a Operowy scrollIsPan mi nie odpowiada, bo nie można zaznaczać tekstu, korzystam z mojej własnej jscriptowej wersji, którą stosowałem też w poprzednich wersjach Opery.
No i jeszcze mam przycisk do usuwania zbędnych elementów na stronie (np. div'ów które zostają po pływających reklamach usuniętych przez zablokowaną zawartość w Operze), który nie pamiętam już gdzie znalazłem:

javascript:var b=new Array();var c=1;var o=((document.onkeydown==null)||(o==2))?0:1;document.onkeydown=ck;z=document.getElementsByTagName('*');for(i=0;i<z.length;i++){if(z[i].tagName.search(/(HTML|BODY)/i)==-1){z[i].onclick=function(e){t=this;if(window.event) e=window.event;if((t==e.target)||(window.event)) t.parentNode.removeChild(t);if(window.opera) e.stopPropagation();return false;};z[i].onmouseover=function(){if(!c)return;c=0;t=this;b[t]=t.style.backgroundColor;t.style.background='#FF9999';};void(z[i].onmouseout=function(){t=this;t.style.backgroundColor=b[t];c=1;});}}function ck(e){k=window.event?window.event.keyCode:e.keyCode;if((k==27)||o){o=2;document.onkeydown=null;for(i=0;i<z.length;i++){if(z[i].tagName.search(/(HTML|BODY)/i)==-1){z[i].onclick=null;z[i].onmouseover=null;z[i].onmouseout=null;z[i].style.backgroundColor=b[t];}}}}if(o==1) ck(1);

Aha - mam jeszcze taki przycisk który otwiera stronę w dwóch frame'ach - korzystam z niego jeżeli jest jakaś bardzo długa (nie mieszcząca się na ekranie) tabelka na stronie i chcę widzieć jej nagłówek - prawie jak funkcja podziału strony na dwie części w Wordzie, czy Exelu.
Zastanawiam się nad sprawdzaniem pisowni, ale jestem jakiś taki leniwy...
W Operze niczego więcej już mi do szczęścia nie potrzeba.

adas napisał(a):

Originally posted by uniqiq:

Aha - mam jeszcze taki przycisk który otwiera stronę w dwóch frame'ach - korzystam z niego jeżeli jest jakaś bardzo długa (nie mieszcząca się na ekranie) tabelka na stronie i chcę widzieć jej nagłówek - prawie jak funkcja podziału strony na dwie części w Wordzie, czy Exelu.


Ooo... A zarzucisz tym przyciskiem?

tailor_ napisał(a):

Originally posted by adas:

Ooo... A zarzucisz tym przyciskiem?



Chyba chodzi o to:
http://operawiki.info/PowerButtons#splitpage

Medium napisał(a):

Ja używam następujących skryptów:


te są pogrupowane w katalogach:

a z tych chwilowo zrezygnowałam z różnych powodów:

adas napisał(a):

A ja dodam kilka linków dotyczących skryptów na polskich blogach:
http://my.opera.com/Sombria/blog/
http://my.opera.com/daroc/blog/
http://adas.jogger.pl/kategoria/opera/userjs/

uniqiq napisał(a):

Originally posted by tailor_:

Originally posted by adas:

Ooo... A zarzucisz tym przyciskiem?



Chyba chodzi o to:
http://operawiki.info/PowerButtons#splitpage



Tak. Dokładnie o to mi chodziło. Po przejrzeniu tych postów dorzuciłem sobie jeszcze sprawdzanie pisowni. Niech no sprawdzę ... działa! bigsmile

adas napisał(a):

Originally posted by tailor_:

Chyba chodzi o to:
http://operawiki.info/PowerButtons#splitpage


U mnie to chyba nie działa...

Medium napisał(a):

U mnie też nie, albo nie umiem tych butonów obsłużyć...

uniqiq napisał(a):

Dziwne. Skrypt jest prosty jak konstrukcja cepa. Po prostu tworzy kod strony w której jest zwykły frameset z dwiema ramkami - każda ma taki sam adres, jaki jest aktualnie adres strony. Oczywiście ma to swoje wady - skrypt zapomina np. o tym co zostało wysłane POSTem. Zapomina też o tym co już zdążyliście napisać w formularzach.
Ale na TEJ stronie powinien zadziałać. Spróbujcie w tym momencie (nie przechodźcie na inną kartę) wpisać w adresie:

javascript:var a=window.location.href; var t=document.title;document.write('<!DOCTYPE HTML PUBLIC %22-//W3C//DTD HTML 4.01 Frameset//EN%22   %22http://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd%22><html><head><title>'+t+'</title></head><frameset rows=%2270%,30%%22><frame src=%22'+a+'%22><frame src=%22'+a+'%22></frameset></html>');
(i oczywiście wcisnąć Enter). sherlock Jeżeli nie zadziała sprawdźcie czy konsola błędów coś z siebie wypluwa (Narzędzia/Zaawansowane/Konsola błędów).

roco napisał(a):

Witam! smile

Ja niestety nie wiem, jak korzystać ze skryptów powrzucanych w katalogi..

No nic, to moja lista, mam tam 2 foldery, do których wrzucam coś doraźnie..

<DIR> - [New]
<DIR> - [Old]
24 KB - 9operapedia.js
2 KB - a-ospell_prefs.js
8 KB - aa-gm-functions.js
1 KB - add-alt-text.js
1 KB - add-version-to-title.js
1 KB - antygemius.js
12 KB - autosizer.js
2 KB - block-unwanted-scripts.js
1 KB - bodyid.js
11 KB - bug-me-not.js
7 KB - css_highlight.js
5 KB - customizeOperaDrives.js
1 KB - defer.js
2 KB - detect-opera-sniffing.js
1 KB - devConsole.js
2 KB - dyeJS.user.js
1 KB - dymki.js
4 KB - enhanceblockquotes.js
5 KB - extra-download-links.js
9 KB - Feed.js
30 KB - FTPuser.js
13 KB - google-preview-1.0_fixed.js
3 KB - googlesuggest.js
13 KB - GrM-xml-tree.user.js
4 KB - hide-adsense.js
5 KB - hide-objects.js
5 KB - js_highlight.js
4 KB - killblank.js
37 KB - link-alert.js
6 KB - linkify-txt.js
2 KB - noclicktoactivate.js
2 KB - nojavalink.js
1 KB - open-in-new-window.js
43 KB - ospell.js
10 KB - parsers.js
43 KB - robo-sticky.js
9 KB - snap-links.js
12 KB - suggest.js
4 KB - thumbnailer2.js
5 KB - user.js
12 KB - xmltree.user.js
3 KB - zz-spoof-id.js
============================
Mam jeszcze i inne..

Tym nie mniej mam problemik, skrypty są ciekawe i potrzebne i często z nich korzystać,
jednak coś mi blokuje parę funkcji w Operze 9.51, np. mam nie aktywną funkcję: "Menedżer haseł", "Menedżer ciasteczek" itp..?
- Wie ktoś, czym to może być spowodowane? Nadmienię, że przenosiłem poszczególne skrypty z UserJS i nie zauważyłem pozytywnej zmiany..
Nie mogę skorzystać również z kilku buttons, np. "ReadWand" owszem wyświetla, ale zagwiastkowane hasło..
Nie zwróciłem uwagi.. w którejś tygodniówce to zatraciłem..

Proszę o jakieś podpowiedzi, jeśli wiecie.. Moja "normalna" Opera na tym samym silniku wyświetla to normalnie..
Pewnie coś popsułem..

Napisałem też skomplikowane devmenu, to gł. składak, ale wypaśny.. Bardziej przydatny dla webmastera..
Parę linkow jest pustych i musze jeszcze dopisac linka do Dragonfly..
Poza tym to menu jest bardziej do windows, ponieważ można uruchamiac z niego różne programy z systemu itp..,
a chciałbym, żeby było universalne, lub chocby w opcjach.. No nic skończe i gdzieś tu wrzucę.

Pozdrawiam smile
roco

Medium napisał(a):

Originally posted by roco:

Ja niestety nie wiem, jak korzystać ze skryptów powrzucanych w katalogi..


Jeżeli chcesz korzystać ze skryptu napisanego dla konkretnej witryny robisz podkatalog, wrzucasz do niego skrypcik, otwierasz stronę i w preferencjach dla witryny, w skryptach, wybierasz utworzony dla niej katalog ze skryptem(ami).

adas napisał(a):

Originally posted by roco:

add-version-to-title.js


http://blog.czara.pl/2008/07/04/wlasny-teskt-i-ikona-w-pasku-tytulu-opery/

roco napisał(a):

Dzieki @Medium smile
..i stała się jasność. Może kiedyś wpadłbym na to, wszak grzebie w kiszkach Operki od wersji 7, choć 6 też miałem..
Naprawdę jestem wdzięczny, najciemniej pod latarnią hehe

@Adaś, Tobie też duże dzięx smile

Jasne, że lepiej:

Wpisanie:
%t - Opera %v Build %s



Niż ten kawalek js:

document.addEventListener( 'load', function () {
	if( !document.title ) {
		var oHead = document.getElementsByTagName("head");
		if( !oHead.length ) {
			if( !document.body ) {
				return;
			}
			document.documentElement.insertBefore(document.createElement("head"),document.body);
		}
		oHead[0].appendChild(document.createElement("title"));
	}
	document.title += " \xA6 " + opera.version();
}, false);


..zresztą już przeszło 2 letni staruszek.. Było mi to potrzebne, poniewaz np. chodziła 9.23, 9.5 beta i zawsze ostatnia z tygodniówek 9.5....
A w każdej między 20, a 30 tabów otwartych.. Patrzyłem na górny pasek i wiedziałem, którą maszynka - gdzie zmierzam..

BTW. mam 2 pytanka, plese..,

- czuję się jak Czereśniak, dźwigając ten wór skryptów.., siedze teraz nad sporym projektem webmasterskim i nie bardzo miałem możliwości po ostatnich upgrade, na sprawdzenie, co i jak działa i czy jeszcze.. Może wiecie, które z tej mojej listy, to już shrot?

- a druga sprawa, to poważnie.., męczy mnie problem np. nieaktywnego Menedżera Haseł, czy ciastek.., można coś na to zaradzić?

Oczywiście, jak by kto co chcial z tej mojej listy UserJS, to no problem.

Pozdrawiam smile
roco

Medium napisał(a):

Nie wiem po co w polu UserPrefs|Title wpisywać "%t"?
Ja mam taki zapis:

Opera %v (%s)
i tytuł strony dobrze mi wyświetla.

Originally posted by roco:

męczy mnie problem np. nieaktywnego Menedżera Haseł, czy ciastek.., można coś na to zaradzić?


Jak wygląda ta nieaktywność? Nie możesz tych funkcji otworzyć z menu, czy nie działają również z poziomu preferencji?
Może jakiś screen...

Originally posted by roco:

Może wiecie, które z tej mojej listy, to już shrot?


Ten:
1 KB - defer.js
wg mnie nic nie robi.

Nabrałeś tych skrypcików...! Teraz zrób sobie podkatalog "wyłączone" (ja mam "Off"), wrzuć je wszystkie tam z wyjątkiem tych których jesteś pewien, że działają, np. ospell.js i sprawdź, co Ci się zepsuło Operze smile
Później wyciągaj po jednym i sprawdzaj, czy działa.

roco napisał(a):

Skrypt - defer.js -> "robi" to, że kiedy odwiedzam różne strony, a odwiedzam ich multum.., niekiedy tylko i wyłącznie jako "turysta".., to kiedy strona próbuje załadować jakis zewnętrzy, (swój) skrypt, to pojawia mi się okienko z pytaniem; - czy chcę na tej stronie używać skryptów js lub, że na danej stronie nie będą działać skrypty z UserJS..
Jestem webmasterem i fakt, że zebrałem cały "wór" tych skryptów, ale ucze się cały czas i niestety lepiej mi idzie z programowaniem obiektowym niż skryptowym.. Chcialem poznać konstrukcję tych skryptów, czegoś się nauczyć, lepiej zrozumiec mechanizmy dzialające w Operze.. Mam szybki komp i ramu też styknie, miejca mam już ponad 2TB, więc nie stronię od wszelkich 'zabawek" hehe a wręcz prezeciwnie.. chyba jestem jak ten Czereśniak.. haha

To jest zawartość tego skryptu:

window.opera.addEventListener('BeforeExternalScript',
   function (ev){
  if (ev.element.defer == true){
 window.addEventListener('load', function(){
    var x = document.createElement('script');
    document.body.appendChild(x);
    x.type = 'text/javascript';
    x.src = ev.element.src;
 }, false);
 ev.preventDefault();
  }
   }, false);


Poprostu okienko informacyjne.. "prewencyjne"

Zobacz, te same skrypty mam w "normalnej" Operze i tam wszystko chodzi, jak należy.., zresztą moje menu's i toolbar's, również..

Poniżej zamieszczam fotki nie aktywnych pól, buttonów i elementów menu:
("rączką" zaznaczyłem nie aktywne elementy)

Menu >> Narzędzia >> Preferencje:

Zakładka "Hasła":



"Menedżer Ciastek":


Nie aktywne pole Select -> "Karty":


Nie aktywne elementy >> menu, (bez wzgledu, na to które wybiorę):


Ja mam tam dwa foldery dodatkowo: "New" i "Old"
- i wyrzuciłem na chwilę wszystkie skrypty UserJS, a nawet wyczyściłem ścieżkę do nich.

Niestety to nie pomogło.. przegladałem różne pliki, a nawet je porównywałem za pomocą WinMerge z Opery "normalnej".

Myślę, że to stało się jeszcze przed kompilacja bulida 9.50 {9665}, niestety nie korzystałem z tych nieaktywnych elementów i nie jestem w stanie określić kiedy to nastąpiło.. Może coś się gdzieś nadpisało?
Jakie pliki są odpowiedzialne za np. "Preferencje"? Czego szukać i gdzie?
Zapewniam, że już nieźle sobie "połamałem głowę", zanim spytałem..

BTW, zastosowałem Twój wpis i wywaliłem jeden skrypt, co widac na ostatniej focie.. - Dzięki smile

Pozdrawiam smile
roco

PS. Okrótnie po woli w tym bulidzie, chodzi przemieszczanie się po tekście, za pomocą klawiszy nawigacyjnych...
Po za tym wszystkim, chodzi przynajmniej u mnie, zdecydowanie szybciej, niż. np. FF3, naprawdę Operka ma klasę
i bardzo mi zależy, żeby była na stałe jednym z moich narzędzi.. Wersja 9.24 - 9.27, to było nieporozumienie..

Medium napisał(a):

Spróbuj może zrobić kopię menu standard i użyć go jako aktywnego.

roco napisał(a):

Sorry! ale nie potwierdzam.. Tak zrobiłem, użyłem również Twojego menu, (mam je a jakże! świetna robótka!), i również nie skutkuje.
Te wszystkie elementy, ktore pokazałem na fotkach są martwe.. Może problem leży gdzie indziej?
Teraz mam tak, że beta betą, ale mam "normalną" Operę 9.51 i ostatnią z tygodniówek, czyli hmm remis.. zrównało się..
Tylko że w Oficjalnej wersji wszystko chodzi normalnie, i na moim menu i na moich zmodyfikowanych paskach narzedzi..
Nie wiem co mysleć.. Ale może, hmm tego własnie chcialbym uniknąć, ale może skoro się zrównało, to powymieniać pliki?

Kiedy wychodziły nowe testowe bulidy, do kopiowalem co fajniejsze wersje, tj. plik opera.exe i opera.dll w inne miejsca..
Mógłbym jeszcze poszukać jakiś dużo wcześniejszych wersji i podmieniać te pliki, w celu wykluczenia, że to z silnika Opery.
Jednak skłaniam się ku przypuszczeniu, że to to raczej o inne pliki chodzi i nie koniecznie o *.ini..

Co myslisz?

r.

Medium napisał(a):

Originally posted by roco:

Tak zrobiłem, użyłem również Twojego menu, (mam je a jakże! świetna robótka!), i również nie skutkuje.


Szkoda, że nie skutkuje.
A moje menu jest niestety przeterminowane na dzień dzisiejszy, jak przerobię to opublikuję. Dzięki za miłe słowa!


Originally posted by roco:

Kiedy wychodziły nowe testowe bulidy, do kopiowalem co fajniejsze wersje, tj. plik opera.exe i opera.dll w inne miejsca..


Toś sobie może niechcący równo namieszał... Ja spróbowałabym zainstalować Operę w innej lokalizacji lub przenieść gdzieś stary profil w celu odpalenia Opery na czysto. Można by - jak ze skryptami - kolejno przenosić do czystego profilu ulubione elementy.

albatros13 napisał(a):

Jak zrobić żeby karty były ułożone tak jak tutaj: [img]http://ricoroco.com/smf/opera/menu.jpg?

Medium napisał(a):

Originally posted by albatros13:

Jak zrobić żeby karty były ułożone tak jak tutaj: [img]http://ricoroco.com/smf/opera/menu.jpg" target="_blank">http://ricoroco.com/smf/opera/menu.jpg?


Prawoklik na pasku kart, dostosuj i zawijaj pasek kart smile

roco napisał(a):

To proste..

Górne menu >> Narzędzia >> Wygląd (albo: Shift + F12)

3 Zakładka na górze: "Paski Narzędzi" >> kliknij na pasek kart, żeby był obwiedziony żółtą obwódką

- i z rozwijanej listy (ostatniej na dole: "Zawijanie") >> wybierz: "Zawijaj pasek narzędzi"

..to wszystko.. tj. będą się zawijać, kiedy będzie ich więcej..

możesz jeszcze chwytać te karty i ustawiać jak chcesz..


@Medium

Ja swoje napisałem zaraz jak pojawiła się testowa 9, po tym jak Toby A Inkster wydał wersję 3.0 W3-Dev. Trochę nie wiedziałem jak i miałem sporo pustostanów. Natomiast skorzystałem z Twojego do wnikliwej analizy konstrukcji składni, naprawdę przydało mi się, żeby zrozumieć, jak to pisać.. i choć moje menu to składak i od Ciebie nic nie zaczerpnąłem ..pur, to bardzo zyskałem wypełniając 99% pustostanów.. Dopisałem jeszcze menu do ikonki w traju, i denerwuje mnie, że nie ma jej tam na stałe..
Nie, mówię poważnie, widać w Twojej pracy, naprawdę dużo pracy! Mam nadzieję, że je uaktualnisz.. Może sam podpytam Cię o różne sprawy w tej kwestii i w końcu opublikuje moje.. mam je już ze 2 lata.. jak sobekwyskrobek hehe chętnie się podzielę, ale nie samodziałowym kasztankiem..

Wracając do skryptów i nieaktywności..

Jest pewien problem, zaktualizowałem najpierw tygodniówkę a później nie chciało się zainstalować na oficjalnej.. tylko instalator chciał naprawiać instalkę tygodniówki..
Zapewniam, że jestem bardzo precyzyjny, jestem zresztą niepoprawnym perfekcjonistą.. Nigdy niczego nie nadpisałem, robiłem tylko kopie do zewnętrznych folderów. Kiedyś jak było coś nie tak to owszem podmieniałem silnik, na poprzedni model, jednak kiedy wychodziły kolejne bulidy, to zamieniałem..
Najgorzej, że na laptopach mam podobnie, ale może faktycznie zainstaluje gdzie w jakimś innym katalogu i podmienię tylko te pliki, które nie odwołują się do ścieżek? Później z nimi powalczę. No nic widzę, że pozostaje metoda "wykluczeniowa" czyli prób i błedów.

A jak stworzyć czysty profil, bez ponownej instalki? ..chyba coś mi świta z plikami *.ini..

Pozdrawiam smile
roco

Medium napisał(a):

Originally posted by roco:

A jak stworzyć czysty profil, bez ponownej instalki?


Według mnie wystarczy zabrać stary, przenieść go w inne miejsce. Nie próbowałam tego, ale sądzę, że się uda.

roco napisał(a):

Okay! Fakt! Tak właśnie powinno być, a przynajmniej tak zrobiłem kiedyś z ósemką.. Zrobię tak, nie w tej chwili.. klient czeka na przesłanie projektu.. i zwyczajnie nie moge ale nocka to wypróbuję, dzięki!
smile

Przyszło mi jeszcze coś innego do glowy.. giedyś z któraś tygodniówką byl problem z zapamiętywaniem haseł itp.. A ja przecież ciągle przenoszę pliki haseł, ciastek itp. te z rozszerzeniem *.dat, może to jest wina?

Czy ktos wie jak wyexportować hasła, a poźniej je zaimportować?, ..nie kopiując np. plików typu wand.dat?
Może to te pliki się pokićkały, tj. przestały być kiedyś kompatybilne? ..a ja o tym nic nie wiem?
Czy ktoś wie gdzie jest źródło okna "Preferencje" (Ctrl + F12)? Albo gdzie leży źródło Menedżera haseł?

Może macie jakiś sposób na odtajnienie haseł.. własnych ofcourse.. wink
Przydałby się pogram, albo co.. możliwość, żeby Opera mogła kożystać np. z zewnętrznego pliku np. wand.xml?

Jak ktoś zna odpowiedzi, to prosze ich udzielić.. smile

roco

daroc napisał(a):

Originally posted by tailor_:

Chyba chodzi o to:
http://operawiki.info/PowerButtons#splitpage


U mnie nie działało jeszcze pare dni temu. Ale zostawiłem przyciski na toolbarze. Teraz działają obydwa. left Z tym, że zdarzyło mnie się że ten do podziału poziomego (rows>1) zapętlił się i nagle zaczęło mi się pojawiać mnóstwo poziomych linii.

roco napisał(a):

Sorry czasu zabrakło..

Zrobiłem tak właśnie, wyjąłem swój profil i utworzył się nowy, powrzucałem po kolei aż do pliku: opera6.ini

Nadmienie, że wszystko wróciło do normy, żadnych nieaktywności i wszystko zaczęło hulac jak ta lala hehe

Otworzyłem to co nie działało, tj, te nieaktywne elementy i w pliku opera6.ini zaczęły pojawiac się wpisy, porownałem je i okazało się, że np. przy menedżerze ciastek było ...=0,0,0,0,0 itp. przy innych nieaktywnosciach..

Poruszałem się trochę Operą, tj, kliknałem we wszystko możliwe, odwiedzałem różne strony o różnej zawartości.., nawet wtyczki mmedialne zaczęły chodzić.. itd..
Wyłaczyłem Operę i porównałem te pliki. Ten nowy uzupełniłem o wpisy ze starego i mam to co miałem + zaczęło działac to co było martwe..
Nawet ikonka w trayu pojawiła się na stałe dajac mi dostęp do swojego menu!

Dzięki piekne Medium, za Twoje tipsy, tchnęło to wiarę we mnie, a w moją Operkę nowe sprężyste i dynamiczne życie! party

Sorry, że dałem trochę w oftopa, ale bardzo mi się to przydało. Opera dla mnie to jedno z narzędzi webmasterskich i naprawdę ją mam w niezłym kieracie..

Żal mi tylko, że np. nie można by tak zrobić, że kto wpisze hasło główne, to ma możliwość odkrywania haseł.. Bardzo by mi się to przydało..

No co nikt nie chce żadnego skryptu ode mnie?
Znajde trochę czasu, może poprosze o pomoc w rzucę to moje menu waży już 330,4 KB.. i ma 5071 lini kodu..

Pozdrawiam smile
roco

Medium napisał(a):

Originally posted by roco:

Wyłaczyłem Operę i porównałem te pliki. Ten nowy uzupełniłem o wpisy ze starego i mam to co miałem + zaczęło działac to co było martwe..
Nawet ikonka w trayu pojawiła się na stałe dajac mi dostęp do swojego menu!


Brawo, gratuluję! party drunk sing
Cieszę się też, że znalazłeś przyczynę idea i napisałeś o tym up

Originally posted by roco:

No co nikt nie chce żadnego skryptu ode mnie?


Tak bez opisu po samej nazwie to trochę ryzykowne, choć antygemius brzmi zachęcająco bigsmile
Może zrób reklamę co lepszych skryptów smurf

roco napisał(a):

hehe to Twoja zasługa, ja byłem gotów dobrać się do silnika Opery..

Może niedokładnie napisałem co było przyczyną..

W profilu, w pliku opera6.ini w sekcji [Windows] były martwe wpisy okien dialogowych, i to stąd te odpowiadające elementy Opery były martwe.

Jeśli coś takiego się komuś przydarzy, to:
- przenosimy profil w inne miejsce,
- uruchamiamy Operę. (i na chwilę wyłączamu, żeby skopiować czysty plik Opera6.ini - przyda sie kiedy taki czysty..)
- Utworzy ona nowy profil i warto by było zajrzeć jej pod spudnicę.., tj. kliknąć we szystko co możliwe, odwiedzić parę stron.
- Wyłaczamy Operę.
- spokojnie kopiujemy wszystko co mieliśmy w naszym do nowego profilu poza takimi plikami: Opera6.ini, browser.js
- W nowym profilu, plik Opera6.ini będzie już miał wpisane nowe wartości okien dialogowych, więc uzupełniamy wpisy ze starego.

============

To w zasadzie cała operacja.., choć na na jednym z laptopów, pomogło wrzucenie z nowego profilu, pliku browser.js...
Dobrze mieć w zanadrzu.., czysty plik Opera6.ini
Warto taką operację przeprowadzić, naprawdę!, wszystko chodzi bez zmulania i nieporównywalnie szybciej.., zaczęło działac, to co od dawna było martwe. Operka podczas tworzenia profilu, jakby "szyje go na miarę" naszych potrzeb, tj. wtyczek, OS, i innych "rzeczy".
Mam kilka kompów i na każdym wsio wygląda i chodzi tak samo.., wieloktrotnie przenosiłem Operę, szczególnie tygodniówki.., Teraz widzę, że błądziłem.., warto wszystko usunać, zainstalować nowe, i do utworzonego profilu wgrać wszystko co mieliśmy, poza browser.js i Opera6.ini, Ten ostatni plik trzeba troszkę obrobić, ale to się opłaca.. Jesli wszyscy by tak robili.. hmm to ile pytań na forum byłoby mniej..

==========

Ten skrypt? - antygemius?
- napisał go @Szyk wizard

Oto zawartość:

// ==UserScript==
// @name Antygemius
// @description Skrypt naprawia działanie odnośników przekierowywanych ze stron Gemiusa, niedostępnych w przypadku ich zablokowania 
// @author szyk
// @version 1.0
// ==/UserScript==

document.addEventListener('load',function antygemius() {

var tablica=new Array();
var wzorzec=".hit.gemius.pl/hitredir/";
var licznik=0;

tablica=document.getElementsByTagName('a');

for(var i=0; i<tablica.length; i++)
{
	if(tablica.item(i).href.search(wzorzec)!=-1)
	{
	if(tablica.item(i).href.search("url=")!=-1)
	{
	var odnosnik=unescape(tablica.item(i).href);
	var znacznik=odnosnik.lastIndexOf("url=");
	var adres=odnosnik.substr(znacznik+4);
	adres=unescape(adres);
	tablica.item(i).href=adres;
	if (i==0) {licznik=1;}
	}
	}
}

// przekierowania na Interii
if (window.location.hostname.search("interia.pl")!=-1 && licznik==1)
{
if (document.title.search(/301 Moved Permanently/)!=-1 || document.title.search(/302 Moved Permanently/)!=-1)
{
window.location.replace(tablica.item(0).href);
}
}

},false);



Plik nazywa się: antygemius.js i tak należy go zapisać..

hehe jak to mówią "cudze chwalicie, a swego nie znacie.."

Tym razem cudze.. Kolejny blockerek, do "dziwnych skryptów" pochodzących z banerów i innych ads'ów:

Skrypt nazywa się: block-unwanted-scripts.js

A to jego zawartość:

// ==UserScript==
// @name Block unwanted scripts
// @author Albu Emil 
// @namespace http://userjs.org/ 
// @version 1.0.3
// @description  Selectively blocks scripts that cause problems on
//			specific Web pages.
// @ujs:category general: enhancements
// @ujs:published 2005-09-04 20:07
// @ujs:modified 2006-10-26 10:21
// @ujs:documentation http://userjs.org/scripts/general/enhancements/block-unwanted-scripts 
// @ujs:download http://userjs.org/scripts/download/general/enhancements/block-unwanted-scripts.js 
//
// add here the sites where you DO want the ads to show up (use this
// to override the "include"s below)
// @exclude http://good.example.com/*
// @exclude http://*.good.example.com/*
// @exclude http://bad.example.com/specialPage.html
//
// add here the sites where you DO NOT want the ads to show up
// @include http://bad.example.com/*
// @include http://*.bad.example.com/*
//
// ==/UserScript==

/* 
 * This script is granted to the Public Domain.
 */

// add a new event listener for "BeforeExternalScript" (this is called each time before an external script is called)
window.opera.addEventListener( 'BeforeExternalScript', function (e) {
	var addAdr = new Array(

		// the list of script adresses we want to "ignore" - in regular expression format
		// - commas after all except the last one

		/^http:\/\/ads\.example\.com\//,
		/^http:\/\/banners\.example\.com\//,
		/^http:\/\/images\.example\.com\/ads\//,
		/^http:\/\/\w*\.server1\.example\.com\//

	);

	// compare with each adress, and see if it matches
	for( var aa = 0; addAdr[aa]; aa++ ) {
		// if it matches, skip it
		if( e.element.getAttribute('src').match(addAdr[aa]) ) {
			e.preventDefault();
		}
	}

}, false );


Pozwala, na wpisanie wrednych stron.. Nie wiem, czy dobrze działa w ostatniej Operze, w sumie mógłby kto to zczekować.. smile
Dla mnie jednak fajniejszymi zabawkami są skrypty np. wpływające na obsługe fotek na stronach, wyświetlające kolorową składnię kodu itp..

Pozdrawiam smile
roco

Medium napisał(a):

Originally posted by roco:

Może niedokładnie napisałem co było przyczyną..


Ja zrozumiałam o co chodzi. Ale z wielką przyjemnością poczytałam dokładniejszy opis.
Masz u mnie za swój post wielką buźkę! love flirt

Zachodzę jednak w głowę - z ciekawości - jak Ci się wyzerowały te wartości w sekcji [Windows] pliku Opera6.ini, musiałeś się dobrze nakombinować... smile

Co do skryptów najbardziej mi jednak służy, poza ospell.js, skrypt do zmiany wielkości textarea poprzez rociągnięcie myszką textarea-drag-resizer.js. Ciut rzadziej używam google-translate.js i świetny get-selection-source.js (pokaż źródło zaznaczenia).

Originally posted by roco:

Kolejny blockerek, do "dziwnych skryptów" pochodzących z banerów i innych ads'ów:

Skrypt nazywa się: block-unwanted-scripts.js



A może ten, który działa u mnie: disable3rdpartyscripts.js jest trochę podobny w działaniu.
Zamieszczam go Twoim wzorem:

window.opera.addEventListener(
    'BeforeExternalScript',
    function(ev){var trim='http://'+location.hostname.replace(/www\./,'');
    var th='http://'+location.hostname;
    var script=ev.element.src;
if(!script.indexOf(th)!=-1 && !script.match(/^data/) && !script.indexOf(th)==0 && !script.indexOf(trim)!=-1 && script.match(/^http/) && !script.indexOf(trim)==0){ev.preventDefault();opera.postError(ev.element.src+' blocked')}
    },
    false);

Nawet nie pamiętam, skąd go wzięłam i nie ma tu autora, taki prościutki...

P.S. Właśnie zainstalowałam skrypt szyka. Dzięki roco i szyk! smile

szyk napisał(a):

Originally posted by roco:

Ten skrypt? - antygemius?


http://files.myopera.com/szyk/files/antygemius.js - wersja najnowsza (choć sprzed pół roku smile).

Medium napisał(a):

szyk, skoro się pojawiłeś, mógłbyś zerknąć, dlaczego ten skrypcik w Operze 9.5 przestał działać?

show-devs-my.opera.com.js:

// ==UserScript==
// @include http://my.opera.com/*/blog
// @eclude http://my.opera.com/medium/*
// @eclude http://my.opera.com/polski/forums/*
// @eclude http://my.opera.com/community/forums/*
// ==/UserScript==

document.addEventListener(
  'load',
  function (e) {
    if( !document.body ) { return; }
/* begin code */

anchors = document.getElementById('main').getElementsByTagName('a')
devs = new Array('andersm','avl','borg','csant','haavard','huibk','junyor','mariusb','minch','mitchman2','olli','rijk','toman','trond','julienp','moose','GrzechuG','hallvors','annaraj','fred','feldgendler','nafmo',' perarnevollan','blaabjerg','psmaas');

for (i=0;i<anchors.length;i++)
{
	if (anchors[i].className == 'username')
	{
		for (j=0;j<devs.length;j++)
		{
			if (anchors[i].innerHTML.toLowerCase() == devs[j])
			{
				anchors[i].parentNode.parentNode.parentNode.style.border = '1px solid lime ';
				anchors[i].parentNode.parentNode.parentNode.style.backgroundColor = '#F7FFF7';
			}
		}
	}
}



/* end code */
  },
  false
);


Zadaniem tego skryptu było wyróżnienie kolorowym tłem i ramką wypowiedzi devs of my opera, szczególnie przydatne na blogu Dektop Team.

szyk napisał(a):

Originally posted by medium:

szyk, skoro się pojawiłeś, mógłbyś zerknąć, dlaczego ten skrypcik w Operze 9.5 przestał działać?


Heh, ja znam tylko podstawy javascriptu, na dodatek już dość dawno nie praktykowałem. wink

migawka napisał(a):

Originally posted by roco:

Żal mi tylko, że np. nie można by tak zrobić, że kto wpisze hasło główne, to ma możliwość odkrywania haseł.. Bardzo by mi się to przydało..



nie jest dokladnie to samo, ale moze pomoze:
http://my.opera.com/Tamil/blog/view-saved-passwords-in-wand

migawka napisał(a):

Originally posted by uniqiq:

Ale na TEJ stronie powinien zadziałać. Spróbujcie w tym momencie (nie przechodźcie na inną kartę) wpisać w adresie:

javascript:var a=window.location.href; var t=document.title;document.write('<!DOCTYPE HTML PUBLIC %22-//W3C//DTD HTML 4.01 Frameset//EN%22   %22http://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd%22><html><head>'+t+'</head><frameset rows=%2270%,30%%22><frame src=%22'+a+'%22><frame src=%22'+a+'%22></frameset></html>');
(i oczywiście wcisnąć Enter).


a czy mozesz zrobic button ktory by dzielił ekran 30 do 70?, czyli na gorze wężej na dole szerzej

daroc napisał(a):

button
Możesz wyedytować mojego posta, zmienić w nim wielkości rows=%252230%25,70 i włączyć "preview", aby uzyskać dowolne proporcje. [Edit - aha, to są wielkości procentowe, które w sumie powinny dawać 100 wink]

A tutaj przycisk w którym górna ramka ma 150 pikseli, a dolna zajmuje pozostałą część ekranu.
button

jayxxx napisał(a):

Wie ktoś co jest przyczyną że skrypt imageshack.js ładuje mi pustą strone i musze nacisnąć przycisk "przejdż" żeby zobaczyć obrazek?
Mam opere 9.52 Kompilacja 10100 i wersja skryptu 0.2.

tailor_ napisał(a):

Ten skrypt również u mnie działa w ten sposób, z tym że ja pomagam sobie F5.

migawka napisał(a):

Originally posted by daroc:

zmienić w nim wielkości rows=%252230%25,70 i włączyć "preview", aby uzyskać dowolne proporcje. [Edit - aha, to są wielkości procentowe, które w sumie powinny dawać 100 ;)]


no wlasnie nie wiedzialem, ktore liczby sa za to odpowiedzialne

albatros13 napisał(a):

Witam
Gdzieś w internecie był skrypt js na przypomnienie hasła jeżeli było ono w menadżerze haseł. Wiecie może jak on się nazywa?

Pozdrawiam,
albatros

migawka napisał(a):

kilka postów wyżej
http://my.opera.com/polski/forums/findpost.pl?id=2688809