Wtyczka windows media player a biały ekran

w dziale Strony WWW w Operze
mojki1 napisał(a):

Witam. Mam taki problem odnośnie opery, że przy oglądaniu dowolnych streamingów w okienku do oglądania widzimy tylko biały obszar, dodam, że głos idzie normalnie. Opera chodzi na viscie.

Barthezdeleted napisał(a):

Cześć,

   mógłbyś podać jakieś przykładowe strony na których występuje u Ciebie ten problem ?

mojki1 napisał(a):

np. http://www.megawypas.pl/readarticle.php?article_id=17 obojętnie która, aby posiadała odtwarzacz wmp - w miejscu odtwarzacza pojawia sie białe pole , nie ma możliwości nawet zatrzymania. W przypadku odtwarzania obrazu, np wiadomosci tvp, również widać białe pole.
Sprawdziłem te strony w IE , a tam to wogóle nie odtwarza-brak głosu, nie mówiąc o obrazie. Czyli to musi być jakaś głębsza przyczyna ...

Medium napisał(a):

Na wskazanej stronie działa u mnie zarówno radio jak telewizja. Faktycznie odtwarzanie startuje automatycznie.

Originally posted by mojki1:

Sprawdziłem te strony w IE , a tam to wogóle nie odtwarza-brak głosu, nie mówiąc o obrazie. Czyli to musi być jakaś głębsza przyczyna ...


Ja mam Windows XP. Ale jeśli odtwarzanie nie działa w IE, to znaczy, że sprawa nie dotyczy wtyczki dla Opery. Jeśli uda Ci się zagrać w IE wtedy porozmawiamy o Operze.

Barthezdeleted napisał(a):

Znalazłem taką poradę:

W Panelu sterowania NVIDIA (można się tam dostać chociażby poprzez PPM na Pulpicie) trzeba wejść w ustawienia wideo (tv) i sekcji odpowiedzialnej za dostosowanie kolorów wyłączyć regulację kolorów etc. poprzez NVIDIĘ. Tak przynajmniej rozumiem to o 1 w nocy wink
Lepiej będzie jeśli najpierw skonsultujesz się z oryginałem po angielsku.

Muszę przyznać, że chciałem to trochę lepiej opisać, ale opis nie korelował zbyt dobrze z zawartością tej sekcji Panelu starowania i obawiałem się, że mogę Cię wpuścić w maliny wink

Tak jak napisała medium, wygląda to bardziej na problem ogólnosystemowy niż wtyczkowy.


Nie zaszkodzi też uaktualnić WMP do wersji 11 (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś).
Zobacz też czy zainstalowaną masz nowszą wtyczkę do obsługi WMP na stronach (tzw. Windows Media Player Fiorefox Plugin):
Przejdź do opera:plugins i zobacz czy jest tam wyszczególniona wtyczka:
Microsoft® Windows Media Player Firefox Plugin z nazwą pliku np-mswmp.dll.

Z porad które pamiętam, przypomina mi się jeszcze tylko zalecenie Microsoftu aby, w Fireofxie (więc pewnie też w innych alternatywnych przeglądarkach) przesunąć w opcjach wtyczki Przyspieszanie wideo do połowy wartości.

HTH

mojki1 napisał(a):

A więc tak mam zainstalowany wmp 11, mam zaintalowaną tą wtyczkę, a karte na laptopie mam SIS grapgic, więc to u mnie sie nie sprawdzi. Zauważyłem że nawet wmp nie działa, więc pozostaje mi odinstalowanie tego programu, a to nie jest takie proste. Tutaj http://www.chip.pl/artykuly/tips-tricks/windows/2008/12/odinstalowanie-media-playera-11-z-systemu-na-dobre znalazłem opis, może sie uda , a potem jeszcze raz zaintaluję:)
edit: właśnie zobaczyłem że to jest opis na XP-ka a na viste nigdzie nie widać...
ściągnąłem też wmp 12, wersja włoska, ale tam też coś wyskakuje i sie nie da zainstalować:(

Barthezdeleted napisał(a):

Zobacz czy w Narzędzia Preferencje Zaawansowane Programy masz dodany protokół mms. Jeśli nie, to dodaj go i zaznacz Otwórz za pomocą domyślnej aplikacji.

mojki1 napisał(a):

niestety to nie skutkuje,
na pewnej stronie znalazłem coś takiego:

>
> try to re-register wmp.dll
>
> if you are in vista go to start and right click command prompt and
> choose run as administrator
>
> then type "regsvr32 wmp.dll" without the quotes.
>
> Hit OK to the prompt and restart your computer afterwards.
>
>
> --
> cps68500
> ------------------------------------------------------------------------
> cps68500's Profile: http://forums.techarena.in/members/28142.htm
> View this thread: Windows media player 11 not working
>
> http://forums.techarena.in
ale pomimo że wyskakuje OK to i tak nie działa:(

aefyk napisał(a):

http://forum.dobreprogramy.pl/windows-media-player-nie-uruchamia-sie-t219611.html

mojki1 napisał(a):

egsvr32 jscript.dll -kliknij przycisk Enter i OK
regsvr32 vbscript.dll -kliknij przycisk Enter i OK
regsvr32 wmp.dll -kliknij przycisk Enter i OK
Uruchomić ponownie koputer.
pomogło ;]
dzięki bardzo aefyk.