Opera 10.50 - Otwieranie nowych linków

w dziale Opera
warnaa napisał(a):

Witam. Po aktualizacji Opery z 10.10 do 10.50 mam problem z otwieraniem nowych linków spoza przeglądarki, np. w komunikatorze. Jeśli Opera jest uruchomiona, otwiera linki bez problemu. Natomiast przy zamkniętej aplikacji i kliknięciu na link Opera się uruchamia, ale pokazuje jedynie kartę z Szybkim wybieraniem, nie odpala mi zakładki docelowej.

Jest na to jakaś rada?

alternative4 napisał(a):

Witam. Dołączam się do pytania - mam dokładnie ten sam problem i brak pomysłu co z tym zrobić.

Medium napisał(a):

Originally posted by warnaa:

Jest na to jakaś rada?


Jest - zgłoszenie buga: https://bugs.opera.com/wizard/
i tymczasowe ustawienie innej domyślnej przeglądarki.

alternative4 napisał(a):

Originally posted by Medium:

Originally posted by warnaa:

Jest na to jakaś rada?


Jest - zgłoszenie buga: https://bugs.opera.com/wizard/
i tymczasowe ustawienie innej domyślnej przeglądarki.


Zgłoszone.

Medium napisał(a):

Dzięki! Możesz jeszcze podać numer tego feralnego DSK.

alternative4 napisał(a):

Originally posted by Medium:

Dzięki! Możesz jeszcze podać numer tego feralnego DSK.


Nie ma problemu, ID: DSK-287893

warnaa napisał(a):

Dzięki za odpowiedź smile Gdzie można zobaczyć status tego DSK?

Medium napisał(a):

Originally posted by warnaa:

Gdzie można zobaczyć status tego DSK?


Tylko w spisie załatwionych poprawek na stronie Desktop Team sad

warnaa napisał(a):

Tymczasowo pomógł downgrade do wersji 10.10. Poczekam na rozwój sytuacji.

alternative4 napisał(a):

Jest nowa Opera (10.51), ale nie poprawiono w niej jeszcze tego błędu. Tak tylko nadzoruję sytuację;) Pozdrawiam:)

Medium napisał(a):

Originally posted by alternative4:

Tak tylko nadzoruję sytuację


Tymczasem warto mieć równolegle naprawdę stabilną wersję 10.10.

alternative4 napisał(a):

Mhmm, przyznam, że jestem estetą i mam Win7 załadowanego, dlatego 10.50 cieszy moje oko pełnym dostosowaniem do Aero;) A błędy w tejże wersji, choć są widoczne jak nigdy dotąd, na tyle mi nie przeszkadzają obecnie by skłonić do downgrade'u (no i plus to, że jestem człowiekiem leniwym;P )^^

alternative4 napisał(a):

UPDATE:

Udało mi się rozwiązać problem - okazuje się, że przyczyna nie leży w bug'u jako takim, ale w przełączaniu obsługi protokołów sieciowych przez Operę po jej aktualizacji. Innymi słowy trzeba wejść w 'Ustawienia' -> 'Preferencje' -> 'Zaawansowane' -> 'Programy' -> <obok sprawdzania, czy Opera jest domyślną przeglądarką> 'Szczegóły...' -> Zaznaczyć w 'Protokołach' HTTP i HTTPS. Z niewiadomych przyczyn po aktualizacji nowa Opera wyłącza utożsamienie z tymi dwoma protokołami (i to chyba tylko w niektórych przypadkach bo u większości osób jakie mają nową 10.50, z tego co wiem, problem nie wystąpił).

PS: Przepraszam za post pod postem, ale jak ktoś obserwuje temat to ułatwi całą sprawę.

JaDo napisał(a):

To może być też interesujące dla tych, co mają problem z otwieraniem linków z innych programów pocztowych. Trzeba by sprawdzić.

jurek1 napisał(a):

Mimo zaznaczonych podanych przez alternative4 protokołów - podczas kliknięcia linku w Tlenie przy wyłączonej Operze - ta włączała się na stronie głównej. Pomogło dopiero odznaczenie tych protokołów (http i https), restart Opery i ponowne ich zaznaczenie. Teraz już jest poprawnie.

shakall1977 napisał(a):

Originally posted by jurek1:

Mimo zaznaczonych podanych przez alternative4 protokołów - podczas kliknięcia linku w Tlenie przy wyłączonej Operze - ta włączała się na stronie głównej. Pomogło dopiero odznaczenie tych protokołów (http i https), restart Opery i ponowne ich zaznaczenie. Teraz już jest poprawnie.



potwierdzam działa...w końcu koniec z nerwami w tym temacie....nie wiem czemu im nowsza opera tym więcej problemów...