Opera 10.52 (win-3337 mac-8307 unix-6272) z 26 marca

w dziale Wersje beta, testowe i rozwojowe
pieknusi napisał(a):

http://my.opera.com/desktopteam/blog/2010/03/26/snapshots-for-everyone

Najprawdopodobniej od tej kompilacji wersje na wszystkie trzy platformy (Win, Mac i UNIX) będą wydawane równocześnie w miarę możliwości...

JaDo napisał(a):

Fixed DSK-275480 (simaquarium widget does not display aquarium's animated content)


Rybki mi przez to zdechły. wink

karolkuich napisał(a):

Fajnie , tylko polskie znaki nadal nie dzialaja. 10.52 na linucha niestety musi pójsc do kosza... irked

Cappo napisał(a):

Wczoraj zgłaszałem buga z nie działająca wtyczka WMP na stronach miastomuzyki.pl a w tej wersji już działają:)

Obrazki na allegro dalej nie działają.

operetka napisał(a):

Originally posted by Cappo:

Obrazki na allegro dalej nie działają.



Które obrazki? Ja chyba wszystkie widzę. Niektóre to latają nawet jak wściekłe po ekranie.

Cappo napisał(a):

Originally posted by operetka:

Które obrazki? Ja chyba wszystkie widzę. Niektóre to latają nawet jak wściekłe po ekranie.



http://my.opera.com/polski/forums/topic.dml?id=440541

btw okienko pobierania ma inny wygląd w tej wersji

operetka napisał(a):

Originally posted by Cappo:

http://my.opera.com/polski/forums/topic.dml?id=440541
btw okienko pobierania ma inny wygląd w tej wersji



Mnie się pokazują obrazki na dole stron allegro (sprawdziłam).
Zobacz jakie masz wpisy w urlfilter.ini. Pewnie jakiś wpis blokuje.

zabcia1 napisał(a):

Hej
A czy ktos wie kiedy Opera będzie obsługiwała Sliverlighta i dlaczego do tej pory tego nie robi?/ ;-) Przez to nie działa vod.onet.pl

ceglash napisał(a):

Originally posted by operetka:

Originally posted by Cappo:

http://my.opera.com/polski/forums/topic.dml?id=440541
btw okienko pobierania ma inny wygląd w tej wersji



Mnie się pokazują obrazki na dole stron allegro (sprawdziłam).
Zobacz jakie masz wpisy w urlfilter.ini. Pewnie jakiś wpis blokuje.


Mnie się też pokazują obrazki na każdej aukcji. Przejrzałem też podrzucony temat przez Cappo i na każdej aukcji gdzie pisano że jest problem, u mnie on nie występował.
Jak operetka napisała - sprawdźcie czy coś wam nie blokuje - nie koniecznie musi być to urlfilter.ini - obrazki z Allegro ładują się z adresu: static.allegrostatic.pl z którego są wykonywane skrypty (.js) - blokowany więc może być adres (przez firewall), albo wykonywanie skryptów.
Na poprzedniej wersji 10.51 problemu z ładowaniem się obrazków nie miałem, na wcześniejszej 10.10 też, na obecnej 10.52 również on nie występuje u mnie w każdym razie.

lemari napisał(a):

Originally posted by zabcia1:

A czy ktos wie kiedy Opera będzie obsługiwała Sliverlighta i dlaczego do tej pory tego nie robi?


Obsługuje: http://www.silverlight.net/

Cappo napisał(a):

Proszę przykład aukcji http://www.allegro.pl/item962239139_esc_pl_gigabyte_gf_gtx_260_super_oc_896mb_ddr3.html wyłączyłem nawet blokowanie na stronie i nic.

JaDo napisał(a):

Originally posted by Cappo:

Proszę przykład aukcji


Nie potwierdzam. Wszedłem też z tamtego wątku i również się wyświetla. Sprawdzałem alledrogo jeszcze we wcześniejszym buildzie, bardzo dużo aukcji, i nie znalazłem takiej, na której by się nie wyświetlał obrazek.

Za wyjątkiem kilku takich, które były ładowane z zewnętrznych serwerów (lub "krzywych" adresów np. http://1.1.1.1.1). W Kameleonie też się nie ładowały.

Ale znalazłem co innego - http://www.allegro.pl/item963896714_serce_ze_zlota_bollywood_dvd.html . Obrazek jest usunięty, klikając ppm nie wyświetla się obrazkowe menu, tak jak np. w 9.27. Błąd?

Cappo napisał(a):

Po wycięciu pliku urlfilter.ini dalej nie ma obrazków także to nie to, pomaga jedynie przeładowanie strony.

Medium napisał(a):

Ja subskrybuję niektóre interesujące mnie aukcje i linki do aukcji otwieram niemal hurtem w tle z poczty już od kilku lat w Operze. Powiedzmy że coś ok. połowa aukcji wymaga odświeżenia, żeby obrazek z allegrowego serwera img...(itd.) się załadował.

pieknusi napisał(a):

Niestety potwierdzam na tym buildzie, ale również na Operze 10.10 nie wczytuje się ostatni obrazek - dopiero po ponownym wejściu na stronę...

wrobotka napisał(a):

Originally posted by pieknusi:

Niestety potwierdzam na tym buildzie, ale również na Operze 10.10 nie wczytuje się ostatni obrazek - dopiero po ponownym wejściu na stronę...



http://www.allegro.pl/item962239139_esc_pl_gigabyte_gf_gtx_260_super_oc_896mb_ddr3.html
O 10.10 wczytuje bez problemów.

Medium napisał(a):

Tych allegrowych serwerów ze zdjęciami jest kilka... Może akurat img3 dobrze działa?

lemari napisał(a):

Originally posted by wrobotka:

http://www.allegro.pl/item962239139_esc_pl_gigabyte_gf_gtx_260_super_oc_896mb_ddr3.html
O 10.10 wczytuje bez problemów.


U mnie ostatni obrazek wyświetlił się dopiero po dwukrotnym odświeżeniu. Bez znaczenia, czy blokowanie było włączone czy wyłączone.

operetka napisał(a):

Originally posted by lemari:

U mnie ostatni obrazek wyświetlił się dopiero po dwukrotnym odświeżeniu. Bez znaczenia, czy blokowanie było włączone czy wyłączone.


U mnie od razu się obrazek pokazał.

karolkuich napisał(a):

Zauważyłem problem z polami do umieszczania komentarzy np. na Dobrych Programach. Można wpisać tylko pewną , ograniczoną ilość tekstu bo scroll wykonuje tylko niewielki ruch w dół i nie da się przewinąć okna.

Medium napisał(a):

karolkuich, wkleiłam tam spory kawał dowolnego tekstu i łyknęło, działa również wyśmienicie Enter. Nie wiem, skąd Twój problem? Tylko trochę dziwne, że na tym polu skrypt Textarea drag resizer nie działa.

karolkuich napisał(a):

Przeinstalowałem. Nie wiem , dlaczego CCleaner pokazywał że mam zainstalowane dwie wersje Opery w tej samej lokalizacji : 10.51 i 10.52 . Co ciekawe, odinstalowały się obie po kolei...

Problem rozwiązany...up

lemari napisał(a):

Originally posted by karolkuich:

Przeinstalowałem. Nie wiem , dlaczego CCleaner pokazywał że mam zainstalowane dwie wersje Opery w tej samej lokalizacji : 10.51 i 10.52 .


Ha ! Zaglądnąłem i ja , w CCleaner też mam dwie Opery, ale w dodaj/usuń programy są trzy yikes , Dwie 10.51 i 10.52.
Też w tej samej lokalizacji.faint

Medium napisał(a):

Wydziwiają z tymi instalatorami ... Ja też w Panelu sterowania miałam dwie 10.5x. Usunęłam tę wcześniejszą i moja 10.52 wygląda jak zombie, muszę zainstalować na nowo.

karolkuich napisał(a):

Pytanie tylko czy ma to wpływ , a jeśli tak , to jaki , na działanie najnowszej wersji , która powinna usuwać starsze i instalować się na ich miejscu... confused

Medium napisał(a):

Jeszcze nie tak dawno nie było śladu w Panelu sterowania po Operze poprzedniej. Zawsze widniała tylko jedna instalowana do tego samego katalogu.
Coś kombinują...

pio-76 napisał(a):

U mnie jest jeszcze inaczej. W panelu sterowania widnieje wersja poprzednia. Po nowej (10.52), nie ma śladu..
SN-005.jpg
(winXp)

zabcia1 napisał(a):

Originally posted by lemari:

Originally posted by zabcia1:

A czy ktos wie kiedy Opera będzie obsługiwała Sliverlighta i dlaczego do tej pory tego nie robi?


Obsługuje: http://www.silverlight.net/



Nawet na podanej stronie raz pojawia się zawartość a raz puste pole... spróbuj oglądnąć film na vod.onet.pl. Wiec o co kaman z tym?

adam-apik napisał(a):

Cappo - Ja również mam ten problem z obrazkami na allegro! Tylko ponowne odświeżenie strony pomaga wyświetlić zdjęcie na aukcji!

stivo85 napisał(a):

Ale z tymi wyciekami pamięci powinni zrobić coś i to szybko. Wystarczy kilka godzin mieć włączoną Operą, a cały SWAP i 80% RAMu zajęte, a To przecież jest 7GB pamięci.. down

JaDo napisał(a):

Mam włączonego wtyczkobloka.
Wchodzę - http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Znane-osobistosci-licytowaly-pisanki-n37740.html i od razu widzę "Tigera". Nie ma strzały.

Kto tak ma lub nie? To nie jest jedyna strona na której to zauważyłem.

Cappo napisał(a):

U mnie też ładuje się film, mimo włączenia tej opcji.

JaDo napisał(a):

Ok, dzięki.

operetka napisał(a):

Originally posted by JaDo:

Wchodzę - http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Znane-osobistosci-licytowaly-pisanki-n37740.html i od razu widzę "Tigera". Nie ma strzały.



U mnie strona zaczyna się tak:
strona.png

karolkuich napisał(a):

Originally posted by ♀ Medium ☯ ⚖:

Żebym to wiedziała, co to jest ten Tiger...


http://pl.wikipedia.org/wiki/Dariusz_Michalczewski cheers

tomurbanowicz napisał(a):

Mam problem z forum Symbiana na tej i poprzednich buildach Opery:
http://forum.symbianos.pl/

U mnie wygląda to tak:
http://img31.imageshack.us/img31/1061/forumay.jpg

Pod Fx i IE jest OK. Mam wyłączonego "adblocka".

Co ciekawe, w podglądzie źródła strony jest cały tekst z postami itp :|

Cappo napisał(a):

Potwierdzam na 10.52 jest tak samo jak u Ciebie, na 10.10 o dziwo też nie działa.

Medium napisał(a):

Originally posted by JaDo:

Wchodzę - http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Znane-osobistosci-licytowaly-pisanki-n37740.html i od razu widzę "Tigera". Nie ma strzały.


Żebym to wiedziała, co to jest ten Tiger... whistle W każdym razie u mnie strzała jest na tej stronie, tylko jedna, po lewej niżej.



tomurbanowicz napisał(a):

Jak otwiera Wam się ta strona? Jeszcze niedawno otwierała się poprawnie:
http://discussions.europe.nokia.com/discussions/

Pod tym buildem u mnie wygląda tak:
opera.jpg

Pod Firefoksem:
firefox.jpg