Flash mi się zacina i zawiesza dość często na fullscreenie

w dziale Opera
bunchaaa napisał(a):

Aktualizowałem flasha, wgrywając nowszą wersję, ale to nic nie dało.
Co robić?

juky2 napisał(a):

Być może masz kartę graficzną, która nie wspiera akceleracji sprzętowej Flasha, a ta jest domyślnie włączona. Rozwiązanie, które zadziałało w moim przypadku to: 1. wejdź na stronę z filmem 2. uruchom film poczekaj chwilę i wciśnij pauzę 3. kliknij prawym klawiszem myszy --> powinno pojawić się menu 4. wybierz "ustawienia" (nie wybieraj "ustawienia globalne") 5. pojawi się menu; wybierz, w zależności od flash playera na stronie www, "monitor", "ekran", "wyświetlacz" itp. i odznacz "przyspieszenie sprzętowe", "akceleracja sprzętowa" itp. Powinno pomóc.

bunchaaa napisał(a):

Dziękuję za dokładny opis, sprawdzę to zaraz.

juky2 napisał(a):

Napisz, czy zadziałało. Jestem ciekaw, czy to rozwiązało problem tylko u mnie, czy może zadziałać na innym sprzęcie.

bunchaaa napisał(a):

Witam. Czy ja wiem czy rozwiązało? Być może jest troszkę lepiej ale zwiechy i tak dostaje czasami.
Poza tym gdy robię pełny ekran z np. YouTube'a to pasek przewijania filmu wygląda strasznie rozpikselowany, tak jakby flash powiększał wszystko co jest elementem flasha, wszystko co widzi.

Medium napisał(a):

Mnie się też zacina (YouTube), nawet niekoniecznie na pełnym ekranie, a objawia się to czasami brakiem możliwości wstrzymania filmu.
Obawiam się, że trza się będzie za lepszym sprzętem rozejrzeć...


pio-76 napisał(a):

"juky2" - twoje rozwiązanie sprawdza się, przynajmniej w moim przypadku. Pomimo tego, że moja karta graficzna wspiera akcelerację sprzętowo, miałem "zwiechy" i zacięcia przy odtwarzaniu filmów. Mniej więcej od pół roku, gdy znalazłem gdzieś w internecie sposób opisany przez ciebie, i zastosowałem go, problem zniknął.

bunchaaa napisał(a):

W moim przypadku nie pomógł. Ścina mi dalej - sam dźwięk zostaje, obraz stoi w miejscu na fullscreenie. Bardzo często tak się dzieje.
I trzeba zresetować przeglądarkę.

bunchaaa napisał(a):

Posiadam najaktualniejszą wersję przeglądarki Opera.
Ścina mi na niej podgląd pełnoekranowy.
Na innej przeglądarce nie ścina.
Raz sprawdzałem.

Medium napisał(a):

Originally posted by bunchaaa:

Ścina mi na niej podgląd pełnoekranowy.

Ach, więc to chodzi o filmy!
Rzadko włączam dla nich pełny ekran, bo większość z nich oryginalnie ma mniejszą rozdzielczość. Wiele zależy od jakości filmu. Osobiście nie zrobiłam jeszcze w Operze 11 sesji filmowej wink
Tutaj coś o tym było.



skolman napisał(a):

podłączę się:
po aktualizacji do wersji 11 flash zwariował.
http://files.myopera.com/skolman/files/Capture.JPG
nie tylko na yt ale także na niektórych stronach muszę klikać na elementy flasha (menu, nagłowek - to nie musi być wideo) aby przeglądarka je załadowała. jest to delikatnie mówiąc frustrujące.
sprawdzałem starszą wersję flasha, także taką, która na komputerze obok (także z operą 11) działa bez problemów.
sprawdzałem wersje beta - bez zmian.

na yt pomaga ustawienie programu "flashplayer.exe" jako odpowiedzialnego za wyświetlanie zawartości o typie swf (tak jak tu - http://files.myopera.com/skolman/files/Capture1.JPG - ale zaznaczona opcja "otwórz za pomocą domyślnej aplikacji"), niestety nie działa to na elementy innych stron.

o co chodzi? pomocy

Medium napisał(a):

Originally posted by skolman:

po aktualizacji do wersji 11 flash zwariował

Też miałam takie wrażenie. Ale to tylko efekt synchroniczności w czasie, w starych wersjach Opery też trzeba klikać.

Originally posted by skolman:

o co chodzi? pomocy

http://pornel.net/patent
http://my.opera.com/d.i.z./blog/2009/01/28/eolass-bites-the-dust
http://en.wikipedia.org/wiki/Eolas

skolman napisał(a):

@Medium - dzieki za odpowiedz ale nie o to mi chodzi.
wpisz proszę taki adres: http://domenu.pl
u mnie wygląda to tak:

dopiero po kliku na (>) wczytują się elementu flashowe

Medium napisał(a):

Originally posted by skolman:

u mnie wygląda to tak:

U mnie tak samo.

skolman napisał(a):

@Medium no więc i Ty masz problem z flashem, przed instalacją O11 było ok...

Medium napisał(a):

Originally posted by skolman:

@Medium no więc i Ty masz problem z flashem


http://www.betanews.com/article/Yahoo-Apple-Adobe-others-named-in-Eolas-patent-lawsuit-blitz/1254842259
http://flaker.pl/f/3162176-opera-linux-eolass-patent-flash-czy-ktos-ma
To nie jest problem tego wydania Opery, jak rozumiem.

skolman napisał(a):

@Medium raczej nie, to jakaś kombinacja opery, flasha i tego co mamy w systemie. dziwna rzecz ale bardzo wkurzająca.
zresztą samo klikanie w celu aktywowania kontrolki mi nie przeszkadza - chodzi o to, ze opera przestała wczytywać zawartość PRZED kliknięciem

lemari napisał(a):

Ustawienia >> Preferencje >> Zaawansowane >> Zawartość ; odptaszkuj " Włącz obsługę wtyczek tylko na żądanie" , ok.

skolman napisał(a):

@lemari - sprawdzę w domu, faktycznie mam to zaznaczone - dzięki za sugestie

bunchaaa napisał(a):

Tez mi sesja filmowa wielka.

skolman napisał(a):

Originally posted by lemari:

Ustawienia >> Preferencje >> Zaawansowane >> Zawartość ; odptaszkuj " Włącz obsługę wtyczek tylko na żądanie" , ok.


to bylo to - dzieki smile

bunchaaa napisał(a):

Poza tym jeszcze bardzo często gdy włączę fullscreena to się jakby powiększa takie okienko jakie widzę a nie wzrasta rozdzielczość. Gdy włączę pełny ekran to widzę "rozpikselowany" pasek nawigacyjny na dole, na YouTubie na przykład i jakość jest słaba.

Więc i mi ścina w trakcie oglądania (gdy się poprawnie włączy pełny ekran) i dzieją mi się tez takie szopki.

bunchaaa napisał(a):

Guzik to daje.
Opera - najnowsza, zaktualizowana. ZAWSZE mi się zetnie film. A nie jest to wina Flasha bo na innej przeglądarce się nie zacina. Więc?
Jeszcze jakieś propozycje?

Medium napisał(a):

Tak, przyznaję, zacina przy przejściu na pełny ekran. Wygląda, jakby Opera ponownie pobierała plik.

bunchaaa napisał(a):

No widzisz, Medium. I co teraz?

Medium napisał(a):

Originally posted by bunchaaa:

I co teraz?

No cóż, nadal korzystam z Opery wink

bunchaaa napisał(a):

No dobrze, więc jest to GLOBALNY PROBLEM. A to jest oficjalne forum Opery.
Niech ktoś coś z tym zrobi.

kiler999 napisał(a):

Bunchaaa, jaki masz komputer? Ja mam laptopa t2080, 2Gb ram i integrę bez wspomagania czyli bez szału. Filmiki na yt w 720p mi już tnie ale tylko na pełnym ekranie(na O i na chromie ), nie zauważyłem żeby po przejściu na pełny ekran jeszcze raz opera zaczynała pobierać plik a wszystkie inne w mniejszej rozdzielczości chodzą dobrze. A jakie macie systemy operacyjne może to coś jest z konfiguracją?

bunchaaa napisał(a):

Windows XP SP3
Core 2 QUAD 6600
GeForce 9800GT
4096 MB RAM

kiler999 napisał(a):

No to wina siedzi raczej w systemie. Bo u siebie mam vistę i 7 i na żadnym nie tnie. Z drugiej strony XP i 4GB ram?