filmiki we flashu

w dziale Opera
symeon napisał(a):

czy odgrywają sie wam filmiki z tej strony http://www.cda.pl/filmiki-flash.php . mi kiedyś chodziły a teraz nie chcą na operce 8.0u1 ani na żadnej innej wersji operki. co dziwne także na IE nie chcą chodzić .

sidtherat napisał(a):

ani ff 104 ani opera.. cos skopali na stronie i to wogole nie dziala

operetka napisał(a):

Re: filmiki we flashu

symeon napisał(a)
czy odgrywają sie wam filmiki z tej strony http://www.cda.pl/filmiki-flash.php . mi kiedyś chodziły a teraz nie chcą na operce 8.0u1 ani na żadnej innej wersji operki. co dziwne także na IE nie chcą chodzić .



U mnie się otwierają i "grają" wszystkie.
Dawniej mi te pliki od razu ściągał FlashGet i było lepiej, bo jak się ogląda na stronie, to co chwila się zatrzymuje, ładuje, buforuje itp, więc przechodzi ochota na oglądanie.
Muszę znowu zmienić, żeby FlashGet ściągał.

Może zapisz sobie filmik, który chcesz obejrzeć jako plik .swf np.na pulpicie i obejrzysz później.

operetka napisał(a):

Re: filmiki we flashu

symeon napisał(a)
czy odgrywają sie wam filmiki z tej strony http://www.cda.pl/filmiki-flash.php . mi kiedyś chodziły a teraz nie chcą na operce 8.0u1 ani na żadnej innej wersji operki. co dziwne także na IE nie chcą chodzić .



Tu masz chyba lepeze filmiki
http://www.miniclip.com/dancing.htm

Mayor napisał(a):

Re: filmiki we flashu

Originally posted by symeon
czy odgrywają sie wam filmiki z tej strony http://www.cda.pl/filmiki-flash.php . mi kiedyś chodziły a teraz nie chcą na operce 8.0u1 ani na żadnej innej wersji operki. co dziwne także na IE nie chcą chodzić .

u mnie też nie działają
otworzyłem też pod IE i wyskoczył monit czy chce uruchomić i zainstalować jakiś soft potrzebny do odtworzenia filmiku; z reguły jak takie coś wyskakuje to dla mnie jest to dialer albo wirus i sprawe olałem (tj. kliknąłem na "nie"; potem jeszcze raz wyskoczył ten sam monit, a potem jeszcze popup "czy na pewno..?", ale dałem anuluj)

zawsze możesz ustawić w opcjach explorera pokazywanie monitów i dać "tak", a może to Active X i dlatego nie działa w operze, nie wiem..

operetka napisał(a):

Re: Re: filmiki we flashu

Mayor napisał(a)
u mnie też nie działają
otworzyłem też pod IE i wyskoczył monit czy chce uruchomić i zainstalować jakiś soft potrzebny do odtworzenia filmiku; z reguły jak takie coś wyskakuje to dla mnie jest to dialer albo wirus i sprawe olałem (tj. kliknąłem na "nie"; potem jeszcze raz wyskoczył ten sam monit, a potem jeszcze popup "czy na pewno..?", ale dałem anuluj)

zawsze możesz ustawić w opcjach explorera pokazywanie monitów i dać "tak", a może to Active X i dlatego nie działa w operze, nie wiem..



U mnie żadne monity nie wyskakują. Wyskakuje nowe okno, w którym te filmiki ( nędzne zresztą) sie otwierają. Zainstalowany mam RPAlternative i QTAlternative. Flash mi otwiera MP Classic
Mam jakiś plugin w Operze dot. ActiveX i to jest chyba Operowy plugin.

Dodawałeś jakieś skrypty przeciwflashowe, to nie ma co się dziwić, że u Ciebie zablokowane, czy po prostu nie działa.

janbar napisał(a):

No na Operze 7.54u2 nie dziala...

Pozdrawiam,

janbar.smile)

Mayor napisał(a):

Dodawałeś jakieś skrypty przeciwflashowe, to nie ma co się dziwić

jasne że sprawdzałem przy włączonym flashu...
masz plugin do activeX a my nie i to pewnie jest to..

quiris napisał(a):

Dodawałeś jakieś skrypty przeciwflashowe, to nie ma co się dziwić
jasne że sprawdzałem przy włączonym flashu...
masz plugin do activeX a my nie i to pewnie jest to..

Zastanawiam się, jakie pomysły jeszcze tu padną wink Powód niedziałania jest prozaiczny. Po prostu pliki flash są nieprawidłowo podlinkowane w tagach <embed>, czyli tych używanych przez Operę, Firefoxa i inne przeglądarki nie-MSIE.

quiris napisał(a):

Powód niedziałania jest prozaiczny. Po prostu pliki flash są nieprawidłowo podlinkowane w tagach , czyli tych używanych przez Operę, Firefoxa i inne przeglądarki nie-MSIE.

Przynajmniej w niektórych. Duża liczba filmików po prostu nie istnieje na serwerze i nawet MSIE ich nie wyświetli.

quiris napisał(a):

Skrobnąłem prosty skrypcik naprawiający popsute odnośniki. Jednak nie działa on do końca prawidłowo. Ścieżki owszem są zmienione, ale plugin flasha o tym nie wie. Obejście jest proste. Wystarczy włączyć i wyłączyć na chwilę NoFlash. Aby skrypt działał musi mieć rozszerzenie user.js, czyli np. fix.user.js

// ==UserScript==
// @include [url]http://*cda.pl*[/url]
// ==/UserScript==

if  (document.getElementsByTagName('object') && document.getElementsByTagName('embed')) {
	var qObiekty = document.getElementsByTagName('object');
	for (var i = 0; i < qObiekty.length; i++) {
		for (var ii = 0; ii < qObiekty[i].children.length; ii++) {
			if (qObiekty[i].children[ii].getAttribute('name') == 'movie') {
				qPath = qObiekty[i].children[ii].getAttribute('value');
				}
			if (qObiekty[i].children[ii].nodeName == 'EMBED') {
				qObiekty[i].children[ii].setAttribute('src', qPath);
			   }
		}
	}
}

Mayor napisał(a):

Originally posted by quiris
Skrobnąłem prosty skrypcik naprawiający popsute odnośniki. Jednak nie działa on do końca prawidłowo. Ścieżki owszem są zmienione, ale plugin flasha o tym nie wie. Obejście jest proste. Wystarczy włączyć i wyłączyć na chwilę NoFlash. Aby skrypt działał musi mieć rozszerzenie user.js, czyli np. fix.user.js

}

sprawdzilem i faktycznie teraz działa (trza blinknąć no flashem żeby się pojawił po załadowaniu)

przy okazji mam takie pytaneczko: czy jest jakaś różnica (np. w szybkości) we wrzucaniu wszystkich fixów do jednego pliku np. fixy.js czy też lepiej je rozdzielać na osobne pliki (np. fix flash.js, fix opera.js, fix automoto.js itp.)?
wszystkie js trzymam w osobnym katalogu "my javascripts" w profilu żeby nie robić bałaganu

quiris napisał(a):

przy okazji mam takie pytaneczko: czy jest jakaś różnica (np. w szybkości) we wrzucaniu wszystkich fixów do jednego pliku np. fixy.js czy też lepiej je rozdzielać na osobne pliki (np. fix flash.js, fix opera.js, fix automoto.js itp.)?

Żadnej różnicy nie powinno być. Robisz tak jak Ci pasuje.

Mayor napisał(a):

sądziłem że wiecej czasu zabiera operze ładowanie wielu plików js na każdej odwiedzanej stronie (no bo musi je uruchomić/sprawdzić wszystkie czy mają zadziałać czy nie), a jeśli są w jednym pliku to za każdym razem jest uruchamiany tylko jeden javascript więc szybciej

no ale skoro tak mówisz wink fakt ze wygodniej jest je mieć w osobnych plikach bo zawsze łatwo któryś znaleźć i wyłączyć np. zmieniając rozszerzenie niż szukać danego skryptu w gąszczu kodu w jednym pliku i wycinać/zamieniać na komentarze)